Näkökulma: Nyt halutaan fantastinen pääministeri

Julkaistu:

Kokoomuksessa vaihtuu muutaman tunnin päästä puheenjohtaja ja Suomi saa ensi viikolla uuden pääministerin.
 
Kun Jyrki Katainen ilmoitti huhtikuun alussa jättävänsä kokoomuksen puheenjohtajuuden asetelma oli tyystin toinen kuin se, missä Lahden puoluekokous päättää tänään hänen seuraajastaan. Vielä kaksi kuukautta sitten kokoomuslaiset puhuivat siitä, että puheenjohtajaksi pitää nostaa henkilö, joka pärjää kovissa sisäpoliittisissa väännöissä keskustan Juha Sipilän, perussuomalaisten Timo Soinin ja mahdollisesti Sdp:n johtoon nousevan Antti Rinteen kanssa. Aika moni tuntui silloin ajattelevan, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on se mies, joka täyttää puheenjohtajan ja pääministerin mitat.
 
Eurovaalit muutti asetelman perusteellisesti. Eurooppa- ja ulkomaankauppamininsteri Alexander Stubb saalisti vaalissa jättipotin, lähes 150 00 ääntä. Stubb oli rakentanut hirmuisen kampanjakoneen ja eurovaalien jälkeen tuo kone valjastettiin nostamaan Stubb kokoomuksen ja koko Suomen johtoon. Stubb-ilmiö sai kokoomuslaiset valtaansa ja nyt Lahdessa näyttää siltä, että hän on myös todellisten valitsijoiden eli puoluekokousehdokkaiden suosikki Kataisen seuraajaksi. Ei haittaa sisäpoliittinen kokemattomuus, ei vähäinen järjestötausta. Nyt halutaan fantastinen pääministeri. Tai sitten ei.
 
Mikä muuttuu, jos Stubbista tulee kokoomuksen seuraava puheenjohtaja Tai jos valinta osuu sittenkin Jan Vapaavuoreen tai Paula Risikkoon? Ehdokkaat ovat mainostaneet, että toisin kuin demareissa, kyseessä ei ole linjavaali. Että kokoomuksen linja ei muutu. Totuus on kuitenkin se, että kyllä se linja muuttuu, ainakin vähän. Stubb on markkinaliberaali ja arvoliberaali poliitikko. Hän on huomattavasti oikeammalla Kataista. Risikko on puolestaan arvokonservatiivi, joka talous- ja sosiaaliasioissa edustaa puolueensa vasenta siipeä. Risikko lienee ajatusmaailmaltaan lähimpänä istuvaa puheenjohtajaa. Vapaavuori taas on jotain siltä väliltä.
 
Ja jokainenhan johtaa persoonallaan, Vapaavuori on tiukka peruskokoomuslainen, jonka silmille ei hypitä. Stubb on innokas touhuteemu, mutta pärjääkö hän kovissa väännöissä? Risikko on rakentanut brändinsä pitkälle eteläpohjalaisuuden varaan. Jämerä brändi peittää alleen kuitenkin sen, ettei hän ei ole niin tehokas kuin päältä vaikuttaa. Kävi miten kävi, kokoomuksen uusi puheenjohtaja on aivan erilainen poliitikko kuin puoleen nykyinen puheenjohtaja ja siksi uusi puheenjohtaja muuttaa myös suomalaista politiikkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt