Kotimaa

Vatsasyöpää vastaan taisteleva Maarit Feldt-Ranta: "Olen kiitollinen joka päivästä"

Julkaistu:

Viisi vuotta sitten Maarit Feldt-Ranta sairastui vatsasyöpään, joka uusi viime marraskuussa. Kukaan ei vielä tiedä, ovatko hoidot tepsineet. Mutta Maarit ei murehdi kuolemaa, vaan iloitsee jokaisesta uudesta päivästä. Koska voi.
Se oli riipaisevaa kohtalon ivaa. Torstaina, viime marraskuun 28. päivänä ilmestyi Me Naiset -lehti, jossa oli Maarit Feldt-Rannan haastattelu. Kansikuvassa hymyili onnesta sädehtivä nainen.

Takana olivat vaikeat syöpähoidot ja avioero, vihdoin elämä hymyili. Ja leveästi hymyilikin: tähystyksissä ei näkynyt enää jälkeäkään syövästä, Maaritista oli tullut pienen tytön isoäiti ja hän oli intohimoisesti rakastunut. Haastattelun joka sanasta tuntui pulppuavan ilo ihmeellisestä uudesta onnesta, jota hän ei ollut uskaltanut itselleen oikein edes toivoa.

Seuraavana päivänä, perjantaina 29. marraskuuta Sdp:n puoluetoimistosta tuli pysäyttävä tiedote. Siinä todettiin lakonisesti, että kansanedustaja Feldt-Ranta jää saman tien sairauslomalle. Vaarallinen vatsasyöpä oli uusiutunut ja se piti leikata välittömästi.

Tuosta tiedotteesta on nyt reilut puoli vuotta. Leikkaus on tehty, äärimmäisen rankat syöpähoidot ovat loppuneet. Sädehoitoa ei tällä kertaa annettu - ei enää voitu. Edellisellä kerralla Maarit sai niin paljon sädehoitoa, että hänen annoksensa tässä elämässä on nyt käytetty.
Tämän jälkeen ei Maaritia enää myöskään voi leikata. Kun ei ole enää leikattavaa: Maaritilta on nyt poistettu vatsalaukku, perna, osa haimaa, osa suolistoakin.

Viimeiset sytostaatit annettiin vappuna. Sen jälkeen 46-vuotias Maarit on vähitellen alkanut liikkua ihmisten ilmoilla. Hoitojakso vei voimat, mutta joka päivä Maarit jaksaa kävellä vähän pidemmälle.

- Ensimmäinen 20 metrin kävely tuntui lihaksissa kuin olisi juossut maratonin, Maarit nauraa.

Niin, nauraa. Istuu kauniina vastapäätä ja nauraa. Silmät tuikkivat, hymy kirkastaa koko kasvot. Vain huivi päässä paljastaa, ettei kyseessä ole sama marraskuisen kansikuvan sädehtivä nainen, sillä sytostaatit ovat vieneet hiukset. Takana on erittäin rankka hoitojakso ja diagnoosi vatsasyövästä, jonka ennuste on huono. Ainoastaan noin neljäsosa naispotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.
Mutta Maarit ei välitä tilastoista. Hän on jo kertaalleen taistellut niitä vastaan: vuonna 2009 hänellä todettiin vatsasyöpä ensimmäisen kerran. Hoidot kestivät kahdeksan kuukautta. Maarit eli neljä tervettä vuotta, kunnes tuona marraskuisena aamuna eduskunnassa hänen puhelimensa soi. Lääkärillä oli asiaa.

- Tietysti se järkytti, mutta uutinen ei sittenkään tullut suurena yllätyksenä, Maarit kertoo rauhallisesti.

Koko neljän vuoden ajan alitajunta oli muistuttanut, että sairaus voi uusiutua. Se ajatus pyrki esiin yhä useammin, kun viime syksynä Maarit alkoi oireilla. Oli huono olo, oksetti. Tutkimusten mukaan hän oli yhä kunnossa, mutta Maarit itse ei niihin uskonut. Onneksi lääkäri kuunteli häntä.

- Hän sanoi, että sinä itse tunnet itsesi parhaiten. Jos sinusta tuntuu, ettei kaikki ole hyvin, sitten me jatkamme testaamista.

Lopulta tutkimukset paljastivat sen, minkä Maarit jo oikeastaan sisimmässään tiesi. Vatsasta löytyi taas kasvain.

Voisi kuvitella, että syövän uusiutuminen on vielä hirvittävämpi kokemus kuin sen kokeminen ensimmäisen kerran. Mutta Maaritin mukaan asia oli hänellä päinvastoin.

- Ensimmäisellä kerralla se oli valtava hyppy tuntemattomaan. Nyt minulla on ollut viisi vuotta aikaa sopeutua ajatukseen, että minulla on syöpä. Lääkäri on tuttu, ja tiesin, miten rankkoja hoidot fyysisesti ovat. Tiesin siksi, mihin varautua. Minulla on myös kokemus selviytymisestä: tiesin, että voin saada lisäaikaa.

Kaikkein isoin asia on kuitenkin lasten elämässä tapahtunut muutos.
Ensimmäisellä kerralla Maaritilla oli hirvittävä huoli lapsista.
Kalle, nuorimmainen, oli vain 14, ja tytöt
Hanna ja Ceciliakin vielä teini-ikäisiä. Perhe oli uutisesta aivan shokissa. Nyt lapset ovat jo isoja: Hannasta on tullut jopa pienen
Melissa-tytön äiti, ja Kallekin valmistunut ammattiin ja menossa armeijaan.

- Tiedän, että lapset pärjäävät, kävi miten tahansa. Olen heistä hirveän ylpeä ja tiedän, että heillä ei ole hätää.

Kun viimeksi Maarit kantoi jatkuvaa huolta lapsista, nyt roolit ovat osittain kääntyneet toisinpäin: lapset auttavat ja antavat henkistä tukea. Sekin on tuntunut hyvältä.

- Olen opetellut ottamaan apua vastaan aivan eri tavalla kuin joskus ennen.

Nuorempana, aikana ennen syöpää, Maarit oli tyypillinen kympin tyttö. Se, jonka piti aina pärjätä itse ja osata kaikki. Se, joka opetteli budjettikirjankin ulkoa, jotta varmasti osaisi vastata jokaiselle kysyjälle joka ainoaan kysymykseen.

Nyt Maaritilta on mennyt moni tämän kevään poliittinen keskustelu ohi, koska hän ei ole pystynyt seuraamaan uutisia intensiivisesti moneen kuukauteen. Mutta enää se ei vaivaa häntä. Kyllä asiat selviävät kysymällä.

Maarit aikoo vähitellen palata töihin. Rytinällä se ei käy, sillä vielä hän ei jaksa kävellä edes eduskunnan portaita ylös. Puoluekokousta hän kuitenkin seurasi jo netin avulla, ja Sdp:n vaalivalvojaisissa viime sunnuntaina hän kävi lyhyesti paikan päälläkin.

- Nöyrin mielin palaan, koska en tiedä, mitä kaikkea on tapahtunut - mutta se ei haittaa.

Jos jotain, niin syöpä on opettanut armeliaisuutta myös itseä kohtaan.

- Minulla on ollut kuukausia aikaa maata, miettiä elämän suuria asioita ja ymmärtää, että joskus ei vain fyysisesti pysty enempään. Ei kerta kaikkiaan pysty. Oma pienuus on tullut konkreettisemmaksi ja ymmärrys siitä, miten riippuvainen sitä onkaan loppupelissä muista.


Syöpä on auttanut ymmärtämään, että isot asiat ovat isoja asioita ja pienet asiat pieniä. Mitä siitä, jos ei ole enää vatsalaukkua - pääasia, että voi yhä syödä.

- Hei, mieti: pystyn kuitenkin syömään suun kautta! hän huudahtaa tyytyväisenä ja pistää kanapalasen haarukkaan.

Kovin paljon ruokaa ei elimistö kerralla vedä, eikä mitään huonosti sulavaa, kuten sieniä tai punaista lihaa.

- Mutta nyt voikin keskittyä herkkuihin, Maarit sanoo silmät tuikkien ja nappaa pähkinäisen suklaapalan pöydältä.

Hänen positiivinen elämänasenteensa tuntuu ulkopuolisesta uskomattomalta: kuinka kaiken tuon jälkeen joku jaksaa olla noin säteilevä ja valoisa?

Maaritin on helppo vastata: koska hän on nähnyt Meilahdessa toisenlaisiakin kohtaloita. Ihmisiä, jotka istuvat tyhjin katsein. Ihmisiä, joiden silmistä on kipinä sammunut. Maarit haluaa tietoisesti taistella, jotta hänen silmiinsä ei ilmestyisi samanlainen katse.Ja silti hän ymmärtää, mistä toivottomuus voi kummuta. Erityisesti hän tuntee suurta surua niiden ihmisten puolesta, joilla ei ole rakkaita, jotka pitäisivät huolta. Joka kerta, kun potilasta saattaa hoitoihin vain ammattiauttaja, Maaritin sydämeen sattuu.

- Meillä yhteiskunta tekee tosi paljon - ja on hienoa, että tekee - mutta yhteiskunta ei voi olla kenenkään läheinen. Miten jaksavat sellaiset, jotka ovat ihan yksin? Miten he jaksavat sen pitkän, pimeän kauden?

Siksi Maarit haluaisi aloittaa syöpäpotilaiden vapaaehtoisena tukihenkilönä, kunhan vain voimat ovat riittävästi palautuneet. Hän kehottaa muitakin ihmisiä rohkeasti soittamaan ystävälle, joka on sairas.

- Jos hän ei jaksa vastata, hän ei vastaa. Mutta hän näkee, että häntä on ajateltu. Toisen huomioiminen ei koskaan ole väärin.

Maarit on itse tarkoituksellisesti valinnut avoimuuden sairautensa suhteen. Hän haluaa poistaa mystiikkaa, jota syöpä ja puhe kuolemasta herättävät.
Hän toivoo, että voisi avoimuudellaan rohkaista muitakin puhumaan - ja ehkä enemmänkin.

- Jos voin omilla sanoillani tai esimerkilläni kannustaa edes yhtä ihmistä taistelemaan elämän puolesta, olen onnellinen, Maarit sanoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että syöpä pelottaa ihmisiä. Hänkin on kokenut sen, kun tuttu vaihtaa kadun toiselle puolelle, kun ei tiedä, mitä sanoa.

- Mutta ei kannata miettiä sanoja, ei sanoilla ole väliä. Se riittää, että vain osoittaa välittävänsä. Ottaa vain kädestä kiinni ja katsoo silmiin.

Syöpä on tuonut Maaritin omaan elämään valtavan kiitollisuuden. Hän muistaa yhä, kun hänen miesystävänsä Vesa Kallionpää haki hänet sairaalasta hoitojakson jälkeen. Maarit oli vain hetkeä aiemmin katsonut sairaalassa muiden potilaiden helvetillisiä tuskia. Nyt hän katseli auton ikkunasta, kun tylykasvoiset ihmiset kiiruhtivat kovaa vauhtia suojatien yli.

- Kysyin Vesalta, miksi nuo ihmiset eivät hymyile, vaikka he eivät ole sairaita. He pystyvät kävelemään, he pystyvät elämään hyvää elämää, mikseivät he ole iloisia?

Kahden vatsasyövän jälkeen kaikki näyttää niin toisenlaiselta.

- Kuulostaa pateettiselta, mutta tällaisten kokemusten jälkeen taivas yksinkertaisesti vain on sinisempi ja aurinko paistaa kirkkaammin, Maarit sanoo.

Muiden voi olla vaikea ymmärtää, miten hyvältä elämä maistuu, kun on ensin puoli vuotta maannut eristyksissä, kuten Maarit tänä keväänä. Kun on pelännyt, ettei ehkä koskaan näe enää ystäviä. Kun on ehtinyt ajatella, tuleeko sittenkään enää yhtään äitienpäivää. Miten ihmeellistä onkaan, kun sitten vihdoin pääsee ulos, kun voi ottaa muutaman askeleen - kun voi tuntea vesipisarat ihollaan suihkussa, jonne on ensi kertaa jaksanut mennä ihan yksin.

- Se on vain tosi hieno tunne.

Ei syöpä toki ole Maaritista tehnyt pyhimystä: kyllä hän suuttuu yhä siinä missä muutkin.

- Ei se tarkoita sitä, etten koskaan enää nalkuttaisi tai huutaisi, ihan varmasti nalkutan, hän nauraa.

- Mutta nykyisin on helpompaa kuin aiemmin nähdä hyvät asiat ja kauneus ympärillä.

Se on tuonut ymmärrystä politiikkaankin, luottamustehtäviin, jotka ovat aina olleet Maaritin intohimo.

- Politiikkaan valikoituu helposti ehdottomia ihmisiä. Silti pitäisi olla valmis luopumaan ennakkoluuloista ja tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. Olen itse nyt paljon valmiimpi kuuntelemaan muita.

Myös rakastuessaan Maarit joutui nielemään omat ennakkoluulonsa. Hän oli tuntenut MTV3:n politiikantoimittajan Vesa Kallionpään jo vuosia eikä olisi voinut aiemmin kuvitellakaan ihastuvansa mieheen. Mutta niin vain kävi.

- Tuo rakkaus on auttanut ja kantanut vaikeiden syöpähoitojen yli. Ihmeeltä tuntuu, että Vesa tuli hänen elämäänsä juuri silloin, kun Maarit kipeimmin tarvitsi rakkautta ja sen voimaa.

Sillä jokaisella on niitä pimeitäkin hetkiä. Maaritillakin. Niitä, jolloin päivä ja yö eivät erotu toisistaan, vaan kietoutuvat toisiinsa nauhaksi, joka ei tunnu koskaan loppuvan. Kun voimat ovat fyysisesti niin kadonneet, ettei jaksa edes kuunnella radiota tai avata televisiota. Sellaisina hetkinä kyyneleet nousevat väkisin silmiin ja pimeys ja kärsimys tuntuvat päättymättömiltä.Ja kuitenkin: niiden hetkien jälkeen elämä tuntuu poikkeuksellisen arvokkaalta. Kuten silloin, kun Maarit ei ollut jaksanut kahdeksaan päivään olla jalkeilla. Edes verhoja ei ollut avattu ikkunan edestä kertaakaan. Ja sitten, voimien palautuessa, Kalle-poika auttoi äitinsä ulos istumaan. Silloin tuli itku - onnesta.

- Kun näin sen taivaan sinen ja sain istua pihalla fiksun, ihanan ja komean poikani kanssa - se kontrasti siihen pimeään huoneeseen oli niin valtava.

Kotipihasta Karjaalla on tullut Maaritille merkityksellinen, sillä siellä näkyy hänen oman äitinsä kädenjälki. Avioeron jälkeen Maarit luopui omakotitaloidyllistä ja muutti Karjaalla lapsuutensa kerrostaloon, jossa hänen äitinsä asui kuolemaansa saakka. Ennen kuolemaa äiti ehti luoda pihalle ihanan puutarhan: istuttaa kukkia, pensaita ja puita, jotka nyt kukoistavat. Siellä Maarit nyt istuu mielellään keinussa ja katselee, miten hänen äitinsä istuttamat perennat nousevat voimakkaina mullasta.

- Ajattelen usein, jospa äiti tietäisi ja näkisi, miten onnelliseksi hänen kukkansa minut tekevät.

Maaritin äiti kuoli paksusuolensyöpään vuonna 2005. Maarit itse ei pelkää kuolemaa. Kun siitä kysyy, hän katsoo suoraan ja kirkkaasti silmiin ja vastaa rauhallisesti.

- Me synnymme ja me kuolemme.

Mutta sitä hän joskus miettii, millainen kuolema sitten joskus on hänen omalla kohdallaan - tuli se sitten kuinka monen vuoden päästä tahansa. Jos hän saisi valita, hän haluaisi, ettei läheisten ei tarvitsisi katsoa pitkään hänen kärsimyksiään. Maarit toivoisi, että hän saisi elää mahdollisimman hyvää elämää loppuun asti.

Ei Maarit tiedä, miten hänen käy. Kukaan ei tiedä. Mutta Maarit ei huolehdi tulevasta.

- Olen joutunut miettimään elämän rajallisuuden jo niin monta kertaa. En halua nyt murehtia vaan nauttia elämästä. Juuri nyt voin tosi hyvin.
Pienet ilot tekevät hänet onnelliseksi. Hiljattain oli aurinkoinen päivä ja Maarit lähti ulos. Hän oli itse jaksanut kävellä raitiovaunupysäkiltä Esplanadin puistoon. Kun Vesa soitti ja kysyi, mitä Maarit tekee, Maarit kertoi vain istuvansa penkillä. Hän nautti elämästä ympärillään: vilkkaista nuorista, harkiten kävelevistä vanhuksista, uteliaina pörräävistä turisteista.
Kolmen tunnin kuluttua Vesa soitti uudelleen - ja Maarit oli yhä samalla penkillä.


- Olisin voinut istua siinä varmaan viikon ja vain katsella! Se oli ihanaa!
Ihanaa. Hienoa. Vahvat sanat toistuvat Maaritin puheessa, kun hän yhä uudelleen kertoo, mistä kaikesta iloitsee.

- Sain olla neljä vuotta terve, lapset ehtivät kasvaa, oli eduskuntavaalit, sain lapsenlapsen ja tapasin vielä Vesan. Sehän on kokonainen elämä!

Kun Maarit saa syliinsä pikkuisen puolitoistavuotiaan Melissan, hän muistaa. Kun hän joskus istuu ja vain katsoo Vesaa, hän muistaa. Hän muistaa, mitä ihmeitä elämä on hänelle ehtinyt ensimmäisten syöpähoitojen jälkeen tarjota.

- Olisi voinut käydä niin, etten koskaan olisi edes nähnyt Melissaa. Tai ehtinyt rakastua Vesaan. Mutta tämän kaiken hienon olen saanut nyt kokea. Olen kiitollinen jokaisesta päivästä.

Ja niistä päivistä 46-vuotias Maarit haaveilee. Ei hän unelmoi eksoottisista maailmanympärysmatkoista tai laskuvarjohyppäämisestä. Vain rauhallisista päivistä, jolloin saisi tavata läheisiä, käydä töissä, syödä aamiaista rakkaan kanssa.

- Että saisi elää ihanaa, tavallista arkea. Voiko ihminen enempää toivoa?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt