Syyttäjä: Ystävä paljasti karmivan suunnitelman – näin raa'asti 50 ihmistä aiottiin tappaa Helsingissä aseilla ja myrkyllä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin yliopistoon suunnatun iskun suunnittelusta syytetyiltä löytyi haastehakemuksen mukaan isohko asearsenaali.
Syyttäjän mukaan yliopistoiskun valmistelu paljastui poliisille, kun tekoon yritettiin värvätä kolmatta ihmistä. Syyttäjä kertoo, että värvättävä kertoi asiasta ystävälleen, joka ilmoitti poliisille.

50 ihmisen surman yrityksestä Helsingin yliopistossa syytetty kaksikko, mies ja nainen, ovat haastehakemuksen mukaan pitäneet hallussaan Crossbow -merkkistä varsijousta, käsirautoja, kolmea kappaletta Glock -merkkiseen ampuma-aseeseen sopivia lippaita, 49 kappaletta 9mm:n patruunoita, 401 kappaletta .22 kaliiperin patruunoita, kahta varusteliiviä, kahta kaasunaamaria, puukkoa, erilaisia johtoja, ruutia, kuulia ja hauleja sekä erilaisia myrkkykaasun valmistukseen soveltuvia aineita ja kemikaaleja sekä niiden valmistukseen soveltuvia välineitä.

Kaksikko on laatinut syyttäjän mukaan suunnitelman ja sopinut tekevänsä näiden välineiden ja aseliikkeestä anastettujen ampuma-aseiden avulla Helsingin yliopiston tiloissa joukkosurman.

Valmistelu on syyttäjän mukaan tehty vakaasti harkiten ja suunniteltu teko olisi toteutuessaan ollut erityisen raaka ja julma. Lisäksi se olisi haastehakemuksen mukaan aiheuttanut vakavaa yleistä vaaraa ja se olisi myös kokonaisuutena arvostellen ollut törkeä.

Haastehakemuksen mukaan kaksikon suunnitelmana oli surmata 50 ihmistä satunnaisesti valikoiden.Suunnitelmissa oli syyttäjän mukaan ensin anastaa Helsingissä tai Helsingin lähistöllä sijaitsevasta aseliikkeestä useita ampuma-aseita väkivallalla uhkaamalla tai väkivaltaa käyttämällä ja tämän jälkeen siirtyä anastetut aseet ja myrkkykaasun tekemiseen tarvittavat aineet mukanaan Helsingin yliopiston tiloihin, surmatakseen ampuma-aseilla ja yliopiston tiloihin ilmateitse levitettävällä myrkkykaasulla useita henkilöitä.

Tarkoituksena on ollut syyttäjän mukaan mahdollisimman suuren uhrimäärän varmistamiseksi estää henkilöiden poispääsy lukitsemalla rakennuksen ovia sekä myös murtamalla lukittuja ovia auki.
Mahdollisia pelastustoimenpiteitä kaksikko olisi hidastanut sytyttämällä yliopiston tiloihin tulipaloja.

Tekoa suunnitellessaan ja sen toteuttamiseksi kaksikko oli haastehakemuksen mukaan tutustunut Helsingin yliopiston tiloihin internetissä ja myös käymällä tutustumassa yliopiston tiloihin.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt