Kaksi merikotkaa löydettiin kuolleena ja kolmas on kateissa - "luonnollinen kuolema epätodennäköinen"

Julkaistu:

Merikotkakoiras löydettiin kuolleena maasta, pesän alta Pohjanmaalla. Poikanen oli menehtynyt pesään.
Evijärven kunnasta on löytynyt merikotkakoiras kuolleena pesän alta. Poikanen oli kuollut pesään. Naaraan kohtalosta ei ole tietoa, mutta todennäköisesti sekin on kuollut, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

 

Luonnollinen kuolema on teoriassa mahdollinen, mutta epätodennäköinen, sillä naaras on hävinnyt ensin.


Surullisemman tapauksesta tekee se, että pieni poikanen oli kuollut nälkään, vaikka pesässä oli paljon kalaa.

– Merikotkilla on selkeä työnjako: naaras pilkkoo ruoan ja ruokkii poikasen suusta suuhun ja koiras tuo ruoan, Sulkava kertoo.

Vaikka merikotkanaaras oli kadonnut, koiras toi edelleen ruokaa pesälle. Koska se ei kuitenkaan vastaa ruokinnasta, menehtyi poikanen, joka ei vielä osaa itse pilkkoa ruokaansa.

Kuolinsyy epäselvä


Lintujen kuolinsyystä ei vielä ole tietoa, mutta lintu on lähetetty elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi.

– Luonnollinen kuolema on teoriassa mahdollinen, mutta epätodennäköinen, sillä naaras on hävinnyt ensin.

Sulkavan mukaan tämänkaltaiset kuolemantapaukset ovat harvinaisia.

– En äkkiseltään tiedä kuin joitakin sellaisia tapauksia, joissa esimerkiksi naaras on ammuttu ja sen jälkeen on käynyt samalla tavalla kuin nyt.

Viime vuonna löydettiin haarahaukka kuolleena puoliksi syöty lokki kynsissään. Viitteitä on, että lokki oli myrkytetty. Merikotkien tapauksessa ei toistaiseksi ole löydetty jälkiä myrkystä, mutta poissuljettu vaihtoehto se ei ole, sillä myös merikotkat syövät kuolleena löytämiään lintuja ja nisäkkäitä.

Kuolinsyyn voi aikaisintaan selvitä jo loppuviikosta, sillä perusselvitykset kuten loisselvitykset valmistuvat noin viikossa. Mikäli kyse on myrkytyksestä, syyn selvittämisessä kestää kauemmin.

Kuolleesta harvinaisesta eläimestä ilmoitus poliisille


- Jos löytää luonnossa samoillessaan kuolleen harvinaisen eläimen, löydystä ilmoitetaan poliisille, Sulkava neuvoo.

Mikäli eläin ei vielä ole alkanut mädäntyä, voi sen kääriä sanomalehteen ja lähettää Eviralle. Koska kyseessä on näytelähetys, ei postimaksuja tarvitse maksaa. Mukaan tulisi laittaa ainakin löytäjän nimi, jolta saa lisätietoja ja löytöpaikka.

Merikotka on Suomessa rauhoitettu. WWF:n mukaan viime vuonna merikotkan poikasia kuoriutui 420. Sisämaassa pesintä on kuitenkin harvinaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt