Kotimaa

Onko tässä rajuin vaalilupaus? 100 000 euroa hyväntekeväisyyteen

Julkaistu:

Vihreiden eurovaaliehdokas Oras Tynkkynen lupaa lahjoittaa pois melkoisen summan, jos hän tulee valituksi.
Sunnuntaina häämöttävä eurovaalit saavat ehdokkaat kaivamaan esiin räväkimmät keinot ja vaalilupaukset äänestäjien houkuttelemiseksi.
 
Yhdestä suurimmista lupauksista vastaa vihreiden Oras Tynkkynen, joka kertoo Facebookissa julkaisemassaan ilmoituksessa lahjoittaa palkkioistaan peräti 100 000 euroa hyväntekeväisyyteen tullessaan valituksi.

 

Satatuhatta euroa tuli siitä kun laskeskelin, kuinka paljon viiden vuoden aikana pystyisi palkkiosta irrottamaan.

 
- Kyllä se on ihan meikäläiseltä peräisin, Tynkkynen vahvistaa IS:lle.
 
Tynkkynen on jo aiemmin käyttänyt osan kansanedustajan palkkioistaan henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseen. Näin hän on kyennyt tarjoamaan puolipäivätyön yhdelle henkilölle ja maksamaan kulut omasta pussistaan.
 
Eurovaalien lähestyessä Tynkkynen kertoo pohtineensa mahdollisuutta vastaavaan järjestelyyn myös europarlamenttiin päästessään. Euroedustajilla avustajia on kuitenkin jo omasta takaa useampia.
 
- Mietin että ehkä tällainen avustaja ei olisi sitten tarpeen. Ja toisaalta europarlamentaarikkojen palkkiot ovat suurempia kuin kansanedustajilla, Tynkkynen sanoo.
 
Hän kertoo päätyneensä lopulta kansalaisjärjestöjen suoraan tukemiseen sopivalla summalla.
 
- Satatuhatta euroa tuli siitä kun laskeskelin, kuinka paljon viiden vuoden aikana pystyisi palkkiosta irrottamaan. Se oli sellainen nätti, pyöreä luku, Tynkkynen sanoo.

1 670 euroa kuukaudessa

 
Käytännössä Tynkkynen lahjoittaisi viiden vuoden edustajakauden ajan palkkioistaan 1 670 euron summan joka kuukausi. Meppien bruttopalkka on kuukaudessa lähes 8 000 euroa, jonka päälle tulee vielä liuta erilaisia päivärahoja ja kulukorvauksia.
 
Lahjoituksen kohteet päätettäisiin kuukausittain, ja halukkaat pääsisivät ehdottamaan ja äänestämään kohteita Tynkkysen verkkosivuilla.
 
Aiemmin Tynkkysellä on ollut tapana lahjoittaa eduskunnan joulukorttirahat järjestötyöhön. Hän kertoo tukeneensa muun muassa Tampereella asunnottomia auttavaa järjestöä sekä luonnonsuojelua.
 
Vastaavia vaalilupauksia on tehty aiemminkin. Syksyllä 2010 eduskuntavaaleissa ehdolla ollut Anssi Joutsenlahti (ps) kohahdutti lupaamalla koko kansanedustajan palkkionsa hyväntekeväisyyteen tullessaan valituksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt