Tom of Finland sai rohkean postimerkin - katso kuva

Julkaistu: , Päivitetty:

Homoikoni
Kuvataiteilija ja homoikoni Tom of Finland eli Touko Laaksonen (1920–1991) saa syyskuussa omat postimerkit, kertoo Itella.
Myyntiin tulevat kolme merkkiä ovat peräisin kahdesta Tom of Finlandin piirroksesta. Niiden valinnasta vastaavat postimerkkiarkin suunnittelija, graafikko Timo Berry sekä Susanna Luoto, joka edustaa Los Angelesissa toimivaa Tom of Finlandin nimeä kantavaa säätiötä Suomessa.

Pienoisarkin piirrokset esittävät taiteilijalle tyypillisiä, voimakkaita ja itsetietoisia mieshahmoja. Yhdessä merkissä sekä arkin kannessa näkyvät paljaat pakarat. Itella on aiemmin julkaissut tavanomaisempia merkkejä.

Tuleva "kohumerkki" ilmestyy 6.9. Postimuseon Salaisuuksin suljettu -näyttelyssä. 

Tom of Finlandin taide käsittelee merimiehiä, moottoripyöräilijöitä, tukkijätkiä ja nahkaan pukeutuneita miehiä. Ne muodostuivat eräänlaisiksi maskuliinisten homomiesten stereotyypeiksi. Hänen tunnetuin työnsä oli Kake-sarjakuva. Tom of Finlandille myönnettiin Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu vuonna 1990.

Tom of Finlandista on tekeillä myös pitkä fiktioelokuva. Sen toteuttaja on Special Film Company. Elokuvan pääosassa on näyttelijä Olli Rahkonen. Elokuvan on määrä ilmestyä valkokankaille vuonna 2014.
 
Itellalta tulee syys-lokakuussa myyntiin yhteensä seitsemän postimerkkijulkaisua, joissa on yhteensä 33 erillistä postimerkkiä. Tom of Finlandin lisäksi aiheina ovat esimerkiksi uutisankkuri Urpo Martikaisen maalaamat maisemat.

Tuleva kohumerkki ilmestyy 6.9. Postimuseon Salaisuuksin suljettu -näyttelyssä.  T
Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt