Kotimaa

Perun ministeri on Suomen Valakiviä

Julkaistu:

Juuret
Isä oli lentäjä ja seikkailija, isoisä jääkäriupseeri.
Suomessa vierailevalla Perun apulaispuolustusministerillä Jakke Raimo Valakivi Alvarezilla on värikkäät ja jännittävät sukujuuret Suomessa.

Hänen isoisänsä Lahja Johannes Valakivi (1892-1956) oli jääkärieverstiluutnantti ja nuortenkirjailija, joka tunnetaan
Tarsa-sarjasta. Viimeiseksi jääneen, vuonna 1955 Tammen kustantamana ilmestyneen kirjan nimi oli Jakke.

Toisen nimensä ministeri sai isältään, vuonna 1969 Perun Limassa kuolleelta Raimolta, joka oli lentäjä ja kansainvälinen seikkailija.

Raimo jätti Suomen sodan jälkeen ja kierteli Etelä-Amerikkaa ennen kuin asettui Peruun, josta löysi puolison. Ministeri oli isän kuollessa 6-vuotias. Hänellä on kaksi isosiskoa.

Suvun alkuperäinen nimi oli Hellsten eli sama kuin Juho Kusti Paasikivellä. Se suomalaistettiin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Aalloksi ja vaihdettiin 1930-luvun alussa Valakiveksi.

Nimenvaihdokset kertovat suvun suomalaiskansallisesta eetoksesta.

- Paasikivet olivat jo suojanneet oman nimensä, joten me otimme Valakiven ja suojasimme sen, kertoo Marjut Valakivi, joka on eläkkeellä Yleisradiosta.

Marjut Valakivi on Jakke Valakiven täti. Raimo Valakivi oli hänen velipuolensa isän ensimmäisestä liitosta.

- En tiedä vielä, ehdimmekö tavata Jaken kanssa. Hänellä on aika tiivis - ohjelma, ministerin täti sanoo.

Marjut Valakivi kävi kymmenisen vuotta sitten Perussa solmimassa uudelleen vuosikymmeniksi katkenneet sukusiteet. Jakke Valakivi kävi sen jälkeen kahdesti Suomessa.

Jääkäri ja kirjailija


Ministerin isoisä Lahja Valakivi pääsi ylioppilaaksi Iisalmen yhteiskoulusta vuonna 1912. Hän aloitti maanviljelystalouden opinnot Helsingin yliopistossa, mutta tempautui maailmansodan ja "venäläistämisen" alettua monien kaltaistensa akateemisten nuorten tavoin mukaan Suomen maanalaiseen itsenäisyystaisteluun.

Valakivi lähti vapaaehtoisena Saksaan Jääkäripataljoona 27:ään saamaan sotilaskoulutusta. Hän taisteli Misse-joella, Riianlahdella ja Aa-joella venäläisiä vastaan. Kun jääkärien pääjoukko palasi helmikuussa 1918 Vaasaan, Suomi oli jo itsenäinen, mutta maassa oli alkanut sisällissota.

Jääkäriluutnantti Valakivi soti joukkueenjohtajana 4. Jääkärirykmentin konekiväärikomppaniassa Raudun rintamalla Karjalan Kannaksella.
Sisällissodan jälkeen Valakivi kävi kadettikoulun. Hän komensi talvisodassa everstiluutnanttina JR 68:n II pataljoonaa ja palveli jatkosodassa jalkaväen koulutuskeskuksissa.

Sodan jälkeen alkoi uusi ura Merikarvialla yhteiskoulun opettajana ja Merikarvian paikallislehden päätoimittajana.

Valakivi kirjoitti koko elämänsä ajan. Laaja tuotanto sisältää niin huvinäytelmiä kuin seikkailukirjoja, kuten Karhumies Tarsa,
Tarsa ja pakoluolan salaisuus, Tarsan kuudes kolonna,
Tarsa Hyrsylän mutkassa.

2 Faktaa

1. Jakke Valakivi vierailee Suomessa puolustusministeri Carl Haglundin vieraana 30.3. - 3.4.

2. Tarkoitus on tutustua Suomen meriklusteriin, STX-Suomen telakkaan, Suomenlahden meripuolustusalueen meripuolustusalueen toimintaan ja rajavartiolaitoksen meripelastusjärjestelmään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt