Kestävyysvajetta ei ole

Julkaistu:

Kestävyysvajetta ei olisi, jos meitä suomalaisia verotettaisiin kuten meitä verotettiin parikymmentä vuotta sitten.
Lukija Siilinjärveltä lähetti mielenkiintoisia laskelmia. Tuloverotuksen muutokset ovat parissakymmenessä vuodessa vieneet valtiolta seitsemän miljardia vuosittaista veroeuroa. Summa on suunnilleen sama kuin keskimääräinen arvio kestävyysvajeen suuruudesta.

Veronalennukset eivät ole jakautuneet tasaisesti. Eniten tienaava kymmenesosa kotitalouksista on saanut itselleen kolmasosan koko hyödystä. Eniten tienaava puolikas on saanut veronalennuksista taskuunsa peräti 85 prosenttia.

Laskelmien tekijä on Siilinjärven Osuuspankin toimitusjohtajan tehtävistä eläkkeelle jäänyt Paavo Jauhiainen. Hän on itsekin päässyt nauttimaan veroalesta, mutta ei silti näe hyvätuloisten hyysäämisessä mitään järkeä. Jauhiainen kirjoittaa, että meillä ei ole kestävyysvajetta, vaan verotusvaje.

Näiden lukujen valossa hallituksen keksimä väliaikainen ”solidaarisuusvero” kuulostaa hassulta, ainakin nimeltään. Sen tuotto on vain muutamia prosentteja huipputuloisten veroalesta.

Hyväosaisten verotusta on kevennetty Harri Holkerin verotus kevenee -hallituksen ajoista lähtien. Sosiaalidemokraattien ja keskustan johtamat hallitukset ovat olleet hyväosaisten asialla vähintään yhtä tarmokkaasti kuin kokoomuksen johtamat.

Itse asiassa kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat olleet mukana veronkevennyshallituksissa kasvattamassa tuloeroja. Ilman poliitikkojen apua tuloerot olisivat kasvaneet paljon maltillisemmin.

Veronkevennyksiä on perusteltu niiden dynaamisilla vaikutuksilla. Kevennysten oletetaan toisin sanoen synnyttävän aivan uutta kulutusta ja yritteliäisyyttä. Tästä kertyisi sitten entistäkin enemmän verotuloja.

Luulisi, että dynaamiset vaikutukset alkaisivat jo pikkuhiljaa näkyä, muuallakin kuin postinumeroalueilla 00100-00170.

Poliitikot pystyivät arvioimaan veronkevennysten vaikutukset jo etukäteen, mutta yksikään taloustieteilijä ei pysty arvioimaan vaikutuksia edes jälkikäteen.

Se on kuitenkin selvää, että kaikki ne, jotka ovat olleet päättämässä veronkevennyksistä, ovat hyötyneet veronkevennyksistä keskimääräistä kansalaista enemmän.

 

On vain verotusvaje.

 
Hallitus aikoo rahoittaa hyvätuloisten aina vain jatkuvaa veroalea myymällä tuottavinta omaisuuttaan eli pörssiosakkeita. Keskustan puheenjohtaja tukee tätä hölmöä hanketta.

Yksi mahdollinen ostajataho valtion pörssiosakkeille ovat veroalesta hyötyneet hyvätuloiset. Toivottavasti he eivät tartu tarjoukseen.

Muutenhan loppulaskelma olisi liiankin selvä: valtio antoi meidän yhteisesti omistamat osakkeet ilmaiseksi hyvätuloisille.

Kirjoittaja on journalisti,valmentaja ja vapaa vaikuttaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt