Kotimaa

Vasemmistoliitto lähtee hallituksesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Kehysriihi
Paavo Arhinmäen mukaan suurin syy hallituksesta lähtemiseen ovat lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset.
Vasemmistoliiton ministerit kertovat lähtevänsä hallituksesta heti, kun se on mahdollista. Merja Kyllönen ja Paavo Arhinmäki kommentoivat tiistai-illan päätöstä kävellessään ulos Säätytalolta.

-Kerroin pääministeri Kataiselle ja muille sekstetin jäsenille, että emme hyväksy tätä neuvottelutulosta. Muut ryhmät ovat sen hyväksyneet ja todettiin, että ei ole mahdollisuuksia jatkaa hallituksessa, Arhinmäki kertoi Ilta-Sanomille.

-Tulemme Merjan kanssa jättämään eroanomukset. Tämä kehys kurittaa liian pahasti pienituloisia. Emme voi olla siinä mukana.

"En suositellut hyväksymistä"


Arhinmäen mukaan paketissa oli paljon kohtia, joita puolue ei voinut hyväksyä.

-Työttömiltä ja eläkeläisiltä vietiin, opiskelijoille ei tullut täyttä indeksikorotusta, se leikkaa perusturvaa, lapsilisiä leikattiin ja muuta. Samaan aikaan tehtiin kyllä suurituloisten veronkorotus, mutta se ei ole missään suhteessa siihen, mitä otetaan tavallisilta pieni- ja keskituloisilta, Arhinmäki perusteli hallituksesta lähtöä.

Arhinmäki vakuuttaa, että puolue ei kävellyt hänen ylitseen, vaikka Arhinmäki oli itse sekstetissä neuvottelemassa paketista, jonka vasemmistoliiton eduskuntaryhmä yksimielisesti hylkäsi.

-En suositellut vasemmistoliitolle sopimuksen hyväksymistä. Kerroin sen jo sekstetille jo siinä vaiheessa, kun lähdin Kesärannasta. Alusta loppuun asti kerroin, että me emme tule hyväksymään esimerkiksi sitä, että työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden indeksejä leikataan, Arhinmäki vakuutti.

Ministerien salkut jakoon


Lähtöpäätös oli pääministerin. Muut puolueet eivät hyväksyneet Vasemmistoliiton vaatimuksia muutoksista kehysriihiratkaisuun.

Kysymykseen siitä, miltä nyt tuntuu, Arhinmäki vastasi seuraavasti:
 
-Olisin toivonut, että olisimme voineet jatkaa hallituksessa pienituloisten, eläkeläisten ja keskituloistenkin puolesta.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen jää nyt viisi puoluetta.

Auki tulevat Arhinmäen kulttuuri- ja urheiluministerin ja Kyllösen liikenneministerin salkut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt