Suomi oli osa Putinin miesten strategiaa

Yhdysvaltain pakotelistalle joutui Putinin vallan takuumiehiä, joista monilla on erityisiä Suomi-kytkyjä, Arja Paananen kirjoittaa.

20.3.2014 23:30

Yhdysvaltain uudella Venäjä-pakotelistalla on useampia nimiä, jotka liittyvät tavalla tai toisella meihin suomalaisiin.

Eikä se ole sattumaa. Suomi on aina ollut Vladimir Putinin lähipiirille helppo ja joustava naapuri, jossa on ollut mukava niin lomailla kuin laajennella omia bisneksiäänkin.

Eikä sekään ole sattumaa, että parilla pakotelistan miehellä on jopa Suomen kansalaisuus: Boris Rotenbergillä ja Gennadi Timtshenkolla. Timtshenko esimerkiksi hankki itselleen Suomen kansalaisuuden vuonna 1999 helpottaakseen öljybisneksiään, koska sen jälkeen hänen ei tarvinnut enää huolehtia viisumista matkustaessaan ympäri Eurooppaa. Syyn paljasti itse Putin vuonna 2011, kun häneltä kysyttiin lehdistötilaisuudessa Timtshenkosta.

- Tietääkseni hän todellakin otti Suomen kansalaisuuden, mutta hän on myös Venäjän kansalainen. Kun (Timtshenkon) yrityksen volyymit olivat kehittyneet sellaisiksi, että jonkun heistä oli oltava toisella puolella rajaa organisoimassa töitä, niin hänet valittiin, jotta hän muuttaisi sinne (Suomeen) ja jatkaisi siellä yrityksen töissä, Putin myönsi toimittajille.

Sen sijaan Putin on aina kiistänyt julkisesti kytkökset Timtshenkon bisneksiin ja Gunvor-öljynvälitysfirmaan, mutta Yhdysvaltain valtiovarainministeriön kanta on toinen.

Venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtshenko.

Timtshenkon aktiviteetti energiasektorilla on kytköksissä suoraan Putiniin. Putinilla on investointeja Gunvorissa ja hänellä saattaa olla pääsy Gunvorin varantoihin, pakotelistan perusteluissa lukee Timtshenkon kohdalla.

Myös Timtshenko on kiistänyt bisnesyhteytensä Putiniin, ja tänään paljastui, ettei edes Gunvor ole enää Timtshenkon. Hän myi osuutensa vain päivää ennen pakotelistan julkituloa, ilmeisesti kohtalonsa aavistaen.

Allegroa ja ydinvoimaa

Yhdysvaltain pakotelistalla on myös Putinin presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov, joka työskenteli Neuvostoliiton Helsingin-lähetystössä 1984-90. Muodollisesti hänen tittelinsä oli lähetystösihteeri, mutta sittemmin on selvinnyt, että hän työskenteli KGB:n ulkomaantiedustelussa.

KGB-taustainen on niin ikään pakotelistalle joutunut Venäjän rautateiden pääjohtaja Vladimir Jakunin. Hän kytkeytyy Suomeen suoraan Allegro-junan kautta, sillä Venäjän rautatiet omistavat junaa operoivan yhtiön puoliksi VR:n kanssa.

Meillä Suomessa vähemmän tunnettu henkilö on pakotelistalle joutunut pankkiiri ja Putinin datshanaapuri Juri Kovaltshuk, joka kiertyy kuitenkin mutkan kautta Pyhäjoelle suunniteltavaan uuteen ydinvoimalaan.

Kovaltshukin Boris-poika toimi nimittäin jonkin aikaa Venäjän atomiyhtiön Rosatomin varajohtajana. Nykyisin Boris Kovaltshuk johtaa puolestaan energiayhtiö Inter Rao Uesiä, joka vastaa Venäjän sähkökaupasta muun muassa Suomen kanssa.

Mitali ystävyyden lujittamisesta

Tavallisille suomalaisille Boris ja Arkadi Rotenberg sekä Gennadi Timtshenko ovat tulleet viime aikoina tunnetuiksi Hartwall Arenan omistajina ja jääkiekkojoukkue Jokereiden osaomistajina. Investoimalla Jokereihin miehet ovat toteuttaneet paitsi omaa jääkiekkoharrastustaan niin myös Putinin tarkkaan mietittyä strategiaa, jonka mukaan alati laajeneva KHL-jääkiekkoliiga on yksi tärkeä osa Venäjän uuden suuruuden ”pehmeämpää” voimannäyttöprojektia.

Miehillä on kuitenkin Suomessa myös paljon muita bisneksiä alkaen Rotenbergien Långvikin hotellista ja Timtshenkon Airfix Aviation -liikelentoyhtiöstä. Huhujen mukaan myös Putin itse olisi käynyt miesten luona takavuosina lomailemassa Suomessa.

Timtshenkon perheen ja Putinin läheisistä suhteista kertoo sekin, että viime joulukuussa Putin myönsi Timtshenkon Jelena-vaimolle ja Ksenia-tyttärelle kunniamitalit Venäjän ja Suomen välisen ystävyyden lujittamisesta. Myös molemmat perheen naiset ovat Suomen kansalaisia, joten mitali oli siten perusteltu, mutta me tavalliset suomalaiset emme heitä tunne emmekä tiedä, kuinka he ovat käytännössä lujittaneet meidän ystävyyttämme Venäjään.

Välimereltä Mustallemerelle

Kaikki nämä Yhdysvaltain uudelle pakotelistalle joutuneet miehet ovat Putinin lähipiirin ydintä, eli käytännössä se joukko, jonka avulla Putin pysyy vallassa.

Vielä jokin aika sitten Venäjällä pohdittiin, että juuri Putinin ”suomalaiskaverit” eli Timtshenko ja Rotenbergit olisivat ainoat, jotka pystyvät puhumaan presidentille järkeä ja estämään Krimin kaappaamisen, mutta toisin kävi. Nyt Putiniin yritetään siis jälleen vaikuttaa heidän kauttaan, sillä jatkuessaan ja kovetessaan pakotteet merkitsevät heille mahdollisesti suuria taloudellisia menetyksiä.

Sveitsissä nykyisin asuvaan Timtshenkoon kulminoituu myös se valtava ristiriita, joka on ollut koko ajan sekä Venäjän valtiossa että Putinin hallinnossa.

Jos Putinin Venäjällä ihmisten on niin hyvä olla, että nyt sinne haluavat Ukrainan krimiläisten jälkeen jo Moldovan transnistrialaisetkin, niin miksi kymmenet Putinin vallan takuumiehinä olevat miljardöörit asuvat ulkomailla, sijoittavat rahansa veroparatiiseihin, hankkivat lapsilleen ulkomaan kansalaisuuden ja kouluttavat heidät lännen eliittiyliopistoissa?

Johtuisiko se kenties siitä, että he kaikki sydämessään tietävät, ettei Venäjään voi koskaan luottaa.

Että jonain päivänä minun omaisuuteni voi olla valtion omaisuutta tai jonain päivänä minun poikani voi joutua ”rauhanturvaajaksi” Tshetsheniaan tai vaikkapa Krimille.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putinin voimistuva isänmaauho ja Venäjän sisäänpäin käpristyminen alkaa tosin osua pikku hiljaa myös näiden miljardöörien nilkkaan muutenkin kuin pakotteiden kautta.

Tänään Putin vaati jo, että venäläisten suuryritysten on tultava pois veroparatiiseista ja alettava maksaa veroja Venäjälle. Tämä vaatimus saattaa kirpaista Välimeren kultahietikkojen luksushuviloihin tottuneita miljardöörejä jopa lännen pakotteita enemmän.

Mutta ei hätää, onhan Venäjällä nyt Krim ja Mustanmeren leppeät aallot!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?