Kotimaa

Juha Sipilä luopui yritysomistuksistaan - 12 miljoonan tappio ei hetkauttanut

Julkaistu:

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo luopuneensa kaikista yritysomistuksistaan.
- Vuodenvaihteessa myin viimeiset omistukset. Nyt olen niistä sidoksista vapaa. Vielä marraskuussa minulla oli muistaakseni 11 suoraa omistusta, Sipilä kertoi keskiviikkona Ilta-Sanomille.

Sen jälkeen kun Sipilästä tuli keskustan puheenjohtaja kesällä 2012, hän alkoi irrottautua omistamiensa yritysten hallinnosta, mutta omistukset jäivät.

Viime syksynä Sipilä ilmoitti luopuvansa myös omistuksistaan saadakseen "vapauden ajaa kaikkien yritysten ja yrittäjyyden asiaa ilman pieniäkään sidonnaisuuksia itse omistamien yritysten kautta käsiteltäviin asioihin", kuten hän blogissaan asian muotoili.

Moni tulkitsi sen valmistautumiseksi pääministerin tehtävään.

Miljoonien tappio

Sipilä on maksanut myynti-innostaan kovan hinnan, ainakin yhden yrityksen kohdalla. Hän myi 12. syyskuuta 5 prosentin omistuksensa pörssiyhtiö Elektrobitista.

Lihoiksi meni 6444761 osaketta 1,01 euron kappalehintaan. Kauppasumma oli 6,5 miljoonaa euroa. Eilen puolenpäivän aikaan Elektrobitin osake maksoi 2,89 euroa. Eli nykykurssilla potin arvo on noin 18,6 miljoonaa euroa ja laskennallinen tappio noin 12 miljoonaa euroa.

Elektrobitissä myynnin ajoitus ei mennyt ihan nappiin?

- Minä olen sellainen myyjä, että kun olen tehnyt päätöksen, niin silloin se (päätös) on se tärkein. Oikeastaan olen ollut aina tyytyväinen silloin, jos se arvo on kehittynyt myynnin jälkeen positiivisesti. Silloin on myynyt sellaista, joka on arvokas uudelle omistajalle.

Voiko sanoa, että jos teistä tulee pääministeri, olette maksanut siitä kovan hinnan?

- Ei, ei, heh. On ollut hyviä ajoituksia ja huonoja ajoituksia ennenkin.

Sipilä kertoo, että hänellä on enää kaksi yrityselämään liittyvää hallintotehtävää. Hän istuu Sitran hallintoneuvostossa ja kaiutinvalmistaja Genelecin hallituksessa. Genelecissä hän ei ole koskaan ollut omistaja.

Luopuminen helpotti

Luopuminen yrityksistä helpotti henkisesti, Sipilä sanoo.
- Siellä oli kuitenkin aika paljon pieniä yrityksiä, joissa sitten jonkin verran minuun tukeuduttiin. Enää ei tule soittoja, että mites nyt tehdään.

Löysittekö hyvät ostajat yrityksillenne?

- Kyllä ja lähtökohta oli nimenomaan se, että yritysten jatkuvuus turvataan.

Miltä luopuminen tuntui, kun suuren osan ikänsä on ollut mukana yritystoiminnassa ja yrittäjänä?

- Heh, y-tunnusta ei enää ole. Olin yhteydessä Suomen Yrittäjiin, ja kysyin, olenko enää jäsen. Sanoivat, että kyllä täällä sellainen seniorijäsenyys on, mutta sinulla ei tuo ikä vielä täyty, mutta täytyy harkita. Että laita vaan hakemus tulemaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt