Pelastajat kertovat Konginkankaan pelastustöistä: "Oli täysin hiljaista. Se kouraisi"

Julkaistu:

Sinä aamuna Suomi hiljeni. Uutinen oli musertava: rekka oli aamuyöllä törmännyt nuoria laskettelijoita Lappiin kuljettamassa olleeseen linja-autoon nelostiellä Konginkankaalla, Äänekosken pohjoispuolella.
Kuolleita oli paljon. Parikymmentä! 23 - vai sittenkin 24?
Tieto muuttui aamun mittaan. Ihmiset pysähtyivät. Omat murheet tuntuivat pieniltä.

Kodeissa isät ja äidit halasivat lapsiaan. Omat läheiset tuntuivat tärkeämmiltä kuin aikoihin.

Työpaikoilla oltiin vakavina. Perjantai ei enää tuntunut perjantailta. Oli Minna Canthin päivä, mutta Suomen liput jäivät puolitankoon. Suomen tieliikennehistorian vakavin tieliikenneonnettomuus oli tapahtunut. Oli tapahtunut kaikista pahin.

 

Takaraivoon iski ajatus, että nyt ei olla tavalliseen paikkaan menossa.


Lopulta kuolleiden määrä vahvistetaan 23:ksi. Heistä viisi oli yli 30-vuotiaita. Nuorimmat olivat 17-vuotiaita. Neljä loukkaantunutta sai erittäin vakavia vammoja.

23 ihmisen elämä katkesi. Kaikkien 14 eloonjääneen matkustajan elämä kääntyi uuteen suuntaan - niin myös onnettoman rekkakuskin, joka menetti perävaununsa hallinnan äärimmäisen liukkaalla tiellä.

Oikeus katsoi rekkakuskin syylliseksi. Hän joutuu kantamaan 23 ihmisen kuolemaa tunnollaan elämänsä loppuun saakka.


Onnettomuuspaikalla, pellon reunassa, on pystyssä pieni, puinen risti. IS kävi paikalla neljän ensimmäisten joukossa paikalle ehtineen pelastajan kanssa.

Nämä neljä ja muut apuun hälytetyt eivät noina aamuyön tunteina ehtineet pysähtyä. Mieleen tuo päivä, 19. maaliskuuta 2004, heillekin jäi - pysyvästi.

"Menomatkalla jo satoi alijäähtynyttä vettä"


Päivä on juuri vaihtumassa perjantaiksi, kun 37-vuotias palomies-sairaankuljettaja Jarmo Arpiainen lähtee paloesimies
Jari Leppäsen kanssa viemään potilasta Äänekoskelta Keski-Suomen keskussairaalaan Jyväskylään.

- Menomatkalla jo satoi alijäähtynyttä vettä. Ihmettelin, miten tässä pysyy tiellä. Tikkakosken kohdalla oli ilmanlämpönäyttö, jonka mukaan pakkasta oli yksi aste - mutta sadekuuroja vain tuli, Arpiainen muistelee.

- Kun tulimme takaisin, ajattelimme, että kunhan ei uudestaan jouduttaisi tien päälle. Mietittiin, että ei kai sitä enää tänä yönä.

Kahden maissa yöllä Arpiainen ja Leppänen ovat juuri saaneet ambulanssin huolletuksi takaisin valmiustilaan. Samalla hetkellä tapahtuu nelostiellä, entisen Konginkankaan kunnan kohdalla jotain, joka pistää kaksikon ja aika monta muutakin liikkeelle.

Pelastuslaitoksen kongi kajahtaa kello 2.10. Ilmoitus kertoo rekan ja linja-auton onnettomuudesta nelostiellä Liimattalan kohdalla. Tieto paikasta osoittautuu pian virheelliseksi; heitto on tosin vain muutama kilometri.

Saman tien GSM-tekstiviesti herättää palomestari Markku Kinnusen, joka on nukkumassa kotonaan noin puolen kilometrin päässä Konginkankaan paloasemasta. Viesti pistää miettimään.

- Ajattelin, ettei tähän aikaan voi kulkea muita kuin tilausajoja. Takaraivoon iski ajatus, että nyt ei olla tavalliseen paikkaan menossa, tuolloin 54-vuotias Kinnunen kertoo.

- Ei muuta kuin menoksi, muistelee samaan aikaan Kinnusen kanssa paloasemalle ehtinyt Eero Pöyhönen, paikallisen VPK:n 53-vuotias yksikönjohtaja.

Paikalla kuusi minuuttia hälytyksestä


Kinnunen ja Pöyhönen hyppäävät paloautoon ensivasteyksikön perään. Ensivasteyksikkö ehtii kääntyä vasemmalle Liimattalan suuntaan, kun paloauto saapuu nelostien risteykseen.

- Huomasimme, että pohjoisen suunnasta tulee henkilöauto hätävilkut päällä. Päätimme kääntyä sinne.

Arvaus on oikea. Paloauto Ä41 tuo ensimmäiset pelastajat onnettomuuspaikalle noin kuusi minuuttia hälytyksestä. Matkaa paloasemalta kertyi noin kolme kilometriä. Paikalla ovat kaikki onnettomuuden osalliset - paitsi yksi, joka oli juuri päässyt sivullisen autoilijan kyytiin - juuri sen hätävilkut päällä kulkeneen.

Sama auto tulee pian vastaan myös Äänekoskelta matkaan lähteneitä. Pelastusasemalta on perille 22 kilometriä.

- Tiesimme, että siinä on potilas kyydissä, mutta meidän oli pakko päästä paikalle, joten annoimme auton jatkaa. Siinä vaiheessa siunailimme vielä, että jospa bussi on vaan ajanut ojaan.

Kinnunen tietää paikan päällä enemmän, mutta hän ei pääse kertomaan sitä heti, koska Virve-verkko ruuhkautuu.

- Sappi kiehui, kun en päässyt heti viestiliikenteeseen mukaan.

"Nyt tästä savotta tulee"


Vihdoin myös eniten tiennyt pääsee kertomaan asiansa. Arpiainen muistaa vieläkin Kinnusen käyttämän sanamuodon, kun häneltä kysyttiin, kuinka monta ambulanssia paikalle tarvitaan.

- Markku sanoi, että täällä on ainakin 40 potilasta, laskekaa siitä. Silloin mietin, että nyt tästä savotta tulee. Ambulanssithan loppuvat käsiin.

 

Oli täysin hiljaista. Se kouraisi.


- Normaalisti Markun ääni on tasainen ja rauhallinen, mutta nyt se oli aggressiivinen. Tajusin, että nyt on leikki kaukana.

Ambulanssit eivät kuitenkaan loppuneet kesken - valitettavasti. Usempia uhreja ei ollut enää kiire kuljettaa minnekään.


Pian Arpiainen ja Leppänen pysäyttävät ambulanssinsa onnettomuuspaikalle. Auton valot ovat kohti murskaantunutta bussia.
Ennen autosta poistumista kaksikko kylmentää päänsä.

- Jari sanoi, että odota, lasketaan ensin viiteen. Sitten Jari heitti hoitolomakkeet auton lattialle ja lähdimme.

"Oli täysin hiljaista"


Pelastajien tullessa toinenkin loukkaantuneista on jo saanut kyydin. Pari muuta on myös päässyt itse bussista. Tunnelma pimeydessä oli aavemainen.

- Oli täysin hiljaista. Se kouraisi, Jarmo Arpiainen tunnustaa.

Noin 800-kiloiset paperirullat ovat tehneet hirveää jälkeä. Ne ovat murskanneet bussin valtavalla liike-energiallaan - silmänräpäyksessä.

- Kun vilkas sisälle bussiin, niin tiesi heti, mitä siellä on, Eero Pöyhönen sanoo.

Perävaunun etuseinä on tunkeutunut puoleenväliin bussia. Suurin osa matkustajista on pakkautuneena auton etu- ja keskiosaan. Paikaltaan repeytyneiden ja kasaan puristuneiden istuimien seasta kuuluu ihmisten ääniä.

Kuvaukset tilanteesta leviävät vielä matkalla oleville pelastajille. Yksi heistä on Äänekosken VPK:n 34-vuotias päällikkö Jan Fredriksson.

-Oli aikaa kuunnella, mistä oli kyse. Tuli aika epätodellinen olo. Hiljaisina istuttiin autossa, noin 20 minuuttia hälytyksestä paikalle saapunut Fredriksson muistaa.

Aluksi puhuttiin vain viidestä kuolleesta - mutta tilanne on lopulta pahempi kuin kukaan osasi kuvitella. Lamaantuminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto.

- Sitä keskittyi vain työhön: mistä saadaan porukkaa, mistä aletaan purkaa. Aika menetti merkityksensä, Arpiainen kertoo.


Uhreja päästään auttamaan bussin takaosaan vasenta kylkeä vasten laitettuja tikkaita pitkin. Kaksi muita lievemmin loukkaantunutta saadaan autetuksi alas tikkailla.

Todellisuus valkeni bussin sisällä


Siitä alkaa raivaaminen, penkkirivi ja uhri kerrallaan. Tehtävä on vaikea, sillä metrin sisällä on yhteen puristuneina pahimmillaan neljä penkkiriviä.

- Bussin sisällä todellisuus vasta lopullisesti alkoi valjeta, Kinnunen kertoo.

Monta eloonjäänyttä ei puristuksista enää löydy. Uhreja tuodaan tarkastettavaksi rankalautojen ja kauhapaarien avulla. Ambulansseja alkaa saapua paikalle noin kello 2.35.

 

Varmistimme elonmerkit vielä kerran kaikilta. Ei ollut.


Leppänen johtaa lääkinnällisiä toimia.

- Yksi tyttö kysyi Jarilta: "Kuolenko minä?" Jari sanoi, ettet kuole, vaikka hän tiesi hyvin, ettei mitään ole enää tehtävissä.

Tilanne on sekava. Tieto ei kulje kaikkien osapuolten näkökulmasta täydellisesti, mutta pelastusmiehistön päämäärä on selvä: uhrit ulos ja ensihoito käyntiin.

Uhrit saatiin ulos tunnissa


Kaikki uhrit on saatu ulos noin tunnissa. Menehtyneet peitetään pressun alle. Ensimmäiset ambulanssit lähtevät kuljettamaan uhreja kohti Jyväskylää.

Jarmo Arpiainen ihmettelee, eikö bussissa ole enää ketään elossa.
Kaverit sanoivat, että oikeesti, Arppa, täällä ei ole enää ketään.
Pelastajat olivat tehneet tärkeimmän tehtävänsä. Arpiainen haluaa kuitenkin tarkistaa pressun alta, olisiko sittenkin toivoa.

- Varmistimme elonmerkit vielä kerran kaikilta. Ei ollut, Arpiainen kertoo.

Poliisi pyysi laskemaan uhrit vielä kerran. Siinä vaiheessa matkustajaluettelokin oli löydetty. Pelastajat jatkavat onnettomuuspaikan yleisraivausta. Paikalle alkaa tulla yhä enemmän median edustajia.

 

Oikeastaan työ oli helpompaa heti turman jälkeen kuin aamulla.


- Poliisilla oli täysi työ hätistää toimittajia kauemmaksi. Niitä tuli joka kulmalta, Esko Pöyhönen muistaa.

Kenttäjohtaja vetää jossain vaiheessa maahan viivan.

- Poliisi sanoi, että yksikin, joka tulee tästä viivasta yli, on kopissa, Arpiainen naurahtaa.

Uhrien puhelimet alkoivat soida


Yön pimeys alkaa hiljalleen hälvetä. Uutinen kaameasta onnettomuudesta leviää. Tieto omaisten hädästä on monelle pelastajalle se pahin tunne. Pelastajien puhelimet olivat soineet läpi yön. Nyt alkavat soida myöskin uhrien puhelimet bussissa ja pressun alla.

- Monta puhelinta soi yhtä aikaa. Kun näki puhelimesta, että äiti soittaa... Se oli ihan hirveää, Jan Fredriksson kertoo hiljaa.

Ohje on selvä: Antakaa puhelimien soida. Erilaisten soittoäänten sekavan sinfonian edessä pelastajat ovat voimattomia.

- Saattoi vain kuvitella, mikä tuska on puhelimen toisessa päässä. Ihmisillä oli hirveä hätä, Arpiainen miettii.

Onnettomuuden mittakaava selviää hurjan yön päätteeksi.

- Oikeastaan työ oli helpompaa heti turman jälkeen kuin aamulla. Ajatukset alkoivat myllätä, Markku Kinnunen myöntää.

- Päässä pyöri liian paljon kysymyksiä, Esko Pöyhönen sanoo.

Osa pelastajista tekee töitä iltaan saakka.

 

Kun kuljin kylillä, niin kukaan ei kysynyt mitään, ei yhtään mitään.


- Oltiin myöhään illalla asemalla, kun tuli automaattikeikka. Kukaan ei puhunut mitään. Kaikki vaan istua törröttivät autossa, Kinnunen hymähtää.

Jarmo Arpiainen ottaa kotona 2,5-vuotiaan tyttärensä syliin.

-Silloin taisin itkeäkin.

Markku Kinnunen ei saa unta.

- Olin vuorokauden samoilla silmillä. Seuraavana päivänä menin yksin pilkille. Ei tarvinnut puhua kenenkään kanssa.

"Brankkareiden tuki oli ihan parasta"


Pelastajille järjestetään omaa kriisiapua. Omasta väestä löytyy koulutettu tukihenkilö. Helsingistä tulee "pappiykkönen ja pappikakkonen" ja vertaistukea "brankkareilta".

- Brankkareiden tuki oli ihan parasta, Kinnunen kiittää.

Arpiainen kertoo, että onnettomuuden jälkeen oli aluksi vaikeuksia nukkua. Fredriksson muistaa oman velton olonsa.

- Tuntui, ettei koneet lähde käyntiin. Sitä vain katsoi omia lapsiaan ja ajatteli tapahtunutta.

Palopäällikkö Hannu Kouhia kysyy pelastuslaitoksen väeltä, "onko äijistä töihin". Kukaan ei jää sairauslomalle.

Ihmiset ympärillä ymmärsivät, ettei kaiken nähneitä pelastajia parane kiusata.

- Kun kuljin kylillä, niin kukaan ei kysynyt mitään, ei yhtään mitään, Esko Pöyhönen kertoo.

-Mentiin vaimon siskon porukoille kylään Tampereelle. Vaimo ajoi koko matkan, ja mitään ei puhuttu. Perillä näkivät naamasta, ettei kannata kysellä. Katottiin vaan lätkää telkkarista. Se oli hyvää terapiaa, Jarmo Arpiainen jatkaa.

Lopulta pää ei levinnytkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt