Kotimaa

Suomalaistutkimus: Nämä ovat miellyttävimmät ja epämiellyttävimmät sukunimet - katso top 10!

Julkaistu:

Sukunimet
Nännimäinen koetaan epämiellyttäväksi sukunimeksi, Elo ja Aaltonen miellyttäviksi.
Sukunimien herättämiä mielikuvia on tutkinut Essi Järvinen Tampereen yliopistolle tekemässään Pro gradu –työssään Koppava kreivi ja vanha ukonrähjäke.

Tutkielman tulosten mukaan Elo on erittäin pidetty sukunimi. Se herätti vastaajissa mielikuvia muun muassa luonnosta, viljasta, pellosta ja kauniista syksyisestä maisemasta sekä elon onnesta.

Kyselytutkimuksena tehtyyn tutkielmaan vastasi 108 ihmistä, 54 opiskelijaa ja 54 eläkeläistä, joista naisia oli 85, miehiä 23.

Sekä opiskelijoiden että eläkeläisten mielestä Nännimäinen on yksiselitteisesti epämiellyttävin sukunimi. Opiskelijoiden vastauksissa Nännimäinen oli ainoa sukunimi, jota ei kukaan olisi halunnut itselleen.

Vastaajien piti valita 28 nimen joukosta viisi miellyttävintä ja viisi epämiellyttävintä. Sanallista luonnehdintaa pyydettiin 20 sukunimestä.

Tutkielmaan oli pyritty valitsemaan mahdollisimman kattavasti erilaisia, monenlaisia mielikuvia herättäviä sukunimiä. Nimet ovat pääsääntöisesti olemassa olevia sukunimiä.

Tutkielmassa mukana olleet sukunimet olivat: Aaltonen, Eriksson, Bährend, Elo, von Sjöberg, Tunturipuro, Auloste, Hagert, Hauska, Yrttiaho, Tukiainen, Hinkkanen, Äijälä, Hämäläinen, Mustakallio-Javanainen, Ihanamäki, Jortikka, Karhunkoski, Mursu, Nieminen, Kortekorpi, Nännimäinen, Hiidenheimo, Niinistö, Pigg, Raasu, Suoyrjö ja Ylätalo.

Kirjoitusasu ja ääntäminen koettiin tärkeiksi kriteereiksi nimen miellyttävyyden ja mielikuvien osalta, kun taas nimen pituudella ei tulosten perusteella ollut suurta roolia nimen miellyttävyyden suhteen.

Vastausten mukaan opiskelijat suosivat harvinaisia sukunimiä, kun taas eläkeläiset kallistuivat mieluummin yleisten nimien suosimiseen.

Sukunimien herättävät mielikuvat olivat paikoin ristiriitaisia. Esimerkiksi Ihanamäkeä luonnehdittiin toisaalta kauniiksi ja hellyttäväksi, toisaalta ärsyttäväksi ja imeläksi. Hämäläinen puolestaan oli vastaajien mukaan sekä hieno ja turvallinen että tylsä ja väritön.

Tutkielmasta kirjoitti ensimmäisenä Tampereen yliopiston lehti Aikalainen.

Miellyttävimmät sukunimet opiskelijoiden mukaan – top 10
 1. Elo
 2. Aaltonen
 3. Hiidenheimo
 4. Tunturipuro
 5. Karhunkoski
 6. Yrttiaho
 7. Kortekorpi
 8. Nieminen
 9. Eriksson
 10. Ylätalo

Miellyttävimmät sukunimet eläkeläisten mukaan – top 10

 1. Elo
 2. Aaltonen
 3. Niinistö
 4. Yrttiaho
 5. Tunturipuro
 6. Ylätalo
 7. Hiidenheimo
 8. Eriksson
 9. Kortekorpi
 10. Tukiainen

Epämiellyttävimmät nimet opiskelijoiden mukaan – top 10

 1. Nännimäinen
 2. Suoyrjö
 3. Jortikka
 4. Mursu
 5. Raasu
 6. Pigg
 7. Tukiainen
 8. Auloste
 9. Mustakallio-Javanainen
 10. Hinkkanen

Epämiellyttävimmät nimet eläkeläisten mukaan – top 10

 1. Nännimäinen
 2. Raasu
 3. Mursu
 4. Pigg
 5. Suoyrjö
 6. Jortikka
 7. Hagert
 8. Hauska
 9. Bährend
 10. Auloste

Mikä on sinun mielestäsi miellyttävä sukunimi? Entä epämiellyttävä? Vastaa kyselyymme!

Ota kantaa

Oletko tyytyväinen sukunimeesi?

Kyllä 89% En 11%
Ääniä yhteensä 52682

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt