Kotimaa

Jari Aarnio epäiltynä 15:stä eri rikoksesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on vangittuna jo peräti 15:n eri rikosnimikkeen perusteella.
Helsingin käräjäoikeus hyväksyi torstaina syyttäjien vangitsemisvaatimuksen uusien Aarnioon kohdistuvien epäilyjen osalta. Vangitsemisperusteisiin tuli kahdeksan rikosepäilyä lisää: törkeitä virka-aseman väärinkäyttämisiä vuosina 2012-2013, yllytys virka-aseman väärinkäyttöön 2013, yllytys virkasalaisuuden rikkomiseen 2013 sekä virkasalaisuuden rikkomisia vuosina 2009 ja 2013.

 

Keskeisintä tässä asiassa on se, että tutkinta on saatettu sellaiseen tilanteeseen, että Aarnion asianmukainen puolustaminen on hyvin hankalaa.- Epäillyissä törkeissä virka-aseman väärinkäyttämisissä on kyse siitä, että on haettu perusteettomasti telepakkokeinoja tuomioistuimesta ja myös käytetty niitä. Virkasalaisuuden rikkomisissa on kyse tietovuodoista, mutta ei kuitenkaan Putin-vuodosta, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto sanoi.

Hän ei ottanut kantaa, onko Aarnio kuitenkin epäiltynä Putin-vuotojutussa.
Aarnio on yhä vangittuna myös aiempien rikosepäilyjen perusteella. Ne koskevat muun muassa törkeää lahjuksen ottamista ja törkeää huumausainerikosta.

- Keskeisintä tässä asiassa on se, että tutkinta on saatettu sellaiseen tilanteeseen, että Aarnion asianmukainen puolustaminen on hyvin hankalaa. Aineisto toimitetaan aina niin viime tipassa, että tutustuminen on mahdotonta, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi.

Lisäksi Leppiniemellä on ollut rasitteenaan syksystä lähtien tutkinnanjohtajien määräämä ilmaisukielto.

- Tämä estää esimerkiksi kunnollisen todistajien kuulemisen, kun siinä tulisi hyvin helposti paljastaneeksi ilmaisukiellon alaisia asioita.

Aarnio ei saa pitää yhteyttä läheisiinsä


Aarnio kokee Leppiniemen mukaan epäoikeudenmukaisena myös sen, että hänen asiaansa tutkii keskusrikospoliisi, joka vastasi myös edellisestä Helsingin huumepoliisiin liittyneestä tutkinnasta.

- Siinä tutkinnassa merkittävässä osassa olleet henkilöt tutkivat myös nyt Aarnioon liittyviä asioita.

Aarnio vaati vapauttamistaan, mutta käräjäoikeus jatkoi vangitsemista.

- Kolme kuukautta vangittuna eristettynä on kyllä ollut hänelle rankkaa. Hänhän ei ole saanut pitää yhteyttä edes lähiomaisiinsa puhelimitse, Leppiniemi sanoi.

Syyttäjä ei niele kritiikkiä


Syyttäjä Haavisto pitää puolustuksen kritiikkiä aiheettomana. Ilmaisukielto on hänen mukaansa normaali menettely, jonka tarkoitus on turvata esitutkinta.

– Sen purkamisen soveliaasti ajankohdasta käydään keskustelua tutkinnanjohtajien ja puolustuksen välillä, mutta sen paikka ei ole julkisuudessa. Mikään ei myöskään estä puolustusta pyytämästä kuulemaan haluamiaan todistajia, pyynnöt otetaan varmasti harkittavaksi, Haavisto sanoi käräjäpäivän jälkeen.

Aineistoa ei ole hänen mukaansa toimitettu puolustukselle viime tingassa tahallaan, vaan esimerkiksi lisävangitsemisvaatimukset esitetään sitä mukaa kun uutta selvitystä saadaan.

Haavisto huomauttaa myös, että Aarniota ja muita poliisimiehiä koskevassa tutkinnassa ei ole viittä vaan kaksi tutkinnanjohtajaa. Kokonaisuuteen liittyy myös siviiliepäiltyjä.

– Siihen, että puolustajia Aarniolla on vain yksi, on vaikea lausua mitään, mutta käsittääkseni ei ole pyydettykään enempää.

Haavisto pitää perusteettomana myös ajatusta, että keskusrikospoliisi tai jotkut sen tutkijat olisivat esteellisiä Aarnion asiassa.

– Ei se tee esteelliseksi, jos jolla kulla mahdollisesti on joskus aiemmin ollut jotain erimielisyyttä jonkun kanssa. Ajatus, ettei sama henkilö voisi tutkia uutta juttua tarkoittaisi, että silloinhan tuomarikaan ei voisi tuomita henkilöä kuin yhden kerran tai syyttäjä syyttää vain kerran.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt