Suomen poliisille uusi etäase - samanlainen tappoi sivullisen Bostonissa

rac

Julkaistu:

Poliisi
Suomen poliisin koekäyttöön ottama FN 303 -etälaukaisin aiheutti kymmenen vuotta sitten Bostonissa sivullisen kuoleman.
Poliisin uusi voimankäyttöväline näyttää värikuulapyssyltä, mutta on väärin käytettynä hengenvaarallinen ase.

Vuonna 2004 Bostonin poliisi tähtäsi FN 303:lla mielenosoittajaan, mutta osuikin laukaisimella sivulliseen. Panos eli projektiili osui naisen silmään ja tämä kuoli tapahtumapaikalle.

Bostonin poliisi totesi sittemmin omissa testeissään, että 300 laukaisukerran jälkeen laukaisimen osumatarkkuus huononee merkittävästi. Poliisi poisti laukaisimet käytöstä.

Tapaus on tiedossa myös Suomessa.

- Selvää on, että jos se päähän osuu, vakavien vammojen vaara on todennäköinen. Mutta vaaratonta voimankäyttöähän ei ole, muistuttaa poliisitarkastaja Jussi Huhtela.

Suomalaiset asiantuntijat löysivät FN 303:n Pariisin Milipol-messuilla jo vuonna 2008, minkä jälkeen sitä on testattu satoja kertoja.

- Pojat ovat ampuneet sillä varmaan toisiaankin pitkältä matkalta. Ovat halunneet kokeilla, miltä se tuntuu, Huhtela kertoo.Toimintasäde
jopa 70 metriäFN 303 on paineilmatoiminen projektiililaukaisin, joka muistuttaa ulkoisesti värikuulapyssyä. Sen on kuvailtu sattuvan kuin teleskooppipampun, mutta antavan jopa 70 metrin toimintasäteen.

- Meiltä on puuttunut asetta lievempi vaihtoehto, jolla ollaan saatu vaikuttavuutta useisiin kymmeniin metreihin. Etälamauttimella pääsee viiteen metriin ja senkin mielellään sisäolosuhteissa, Huhtela kuvailee.Myös etälamauttimien käyttö herättää välillä keskustelua. YK on rinnastanut etälamauttimien käytön kidutukseen. Viime syksynä miamilainen 18-vuotias graffitimaalari kuoli, kun poliisi pysäytti hänet etälamauttimen avulla.

FN 303 projektiililaukaisimia on hankittu testikäyttöön alle kymmenen kappaletta ja niitäkin saavat käyttää vain tietyt henkilöt. Laajaan kenttäkäyttöön ne eivät tule.

 

Meiltä on puuttunut asetta lievempi vaihtoehto, jolla ollaan saatu vaikuttavuutta useisiin kymmeniin metreihin.
Poliisitarkastaja Jussi HuhtelaPäähän, kaulaan tai genitaalialueelle FN 303 -laukaisimilla ei saa ampua. Osumatarkkuudesta Huhtela ei ole huolissaan.

- Nämä ovat uusia laitteita ja uskoisin, että laatukin on parantunut vuosien varrella. Käytännössä näillä ammutaan alaraajaan, jolla pitäisi kyllä kaveri saada pysähtymään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt