Kuntapomon pakolaispuheista nousi meteli - "Puhuu syyrialaisista kuin karjasta"

Julkaistu:

Maahanmuutto
Heinolan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Timo Ihamäen (kok) pakolaispuheet ovat herättäneet runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa.
Kaupungin asukaslukutoimikunnan puheenjohtajana toimiva Ihamäki ehdotti, että Heinola ottaisi sata kiintiöpakolaista, jotta kaupungin väkiluku saataisiin nousemaan 20000 asukkaaseen. Näin kaupunki voisi järjestää itse sote-palvelut. Nyt Heinolassa asuu noin 19980 ihmistä.

Ihamäki totesi Yle Radio Lahdelle, että kaupunki yrittää saada "mahdollisimman hyviä ja terveitä maahanmuuttajia". Ihamäki täsmensi määritelmäänsä Etelä-Suomen Sanomille.

- Akateemisen koulutuksen saaneet ihmiset, jotka Syyriassa ovat saaneet koulutuksen eivätkä ainakaan mitään tuberkuloosia tai sellaista sairasta, hän sanoi.

Hän kuitenkin totesi, että Heinola ei pääse pakolaisiaan valitsemaan, vaan heidän pitää tyytyä Maahanmuuttoviraston ratkaisuun.

- En tiedä ensinnäkään, että minkälaisia he ovat, joita niillä on varastossa, Ihamäki totesi.Ihamäki kommentoi myös Ilta-Sanomille, että pakolaisten vastaanottamiseen liittyisi joitakin riskejä, kuten heidän terveydentilansa.

- Me emme tiedä, kuinka terveitä he ovat. Syyriassa terveydenhuolto ei ole samalla tasolla kuin Suomessa ja pakolaiset saattavat lisätä terveyskeskuksen työtä. Kaikki ihmiset ovat kuitenkin ihmisiä ja hoidettava.

Ihamäki toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1979-1983 ja 1993-2003.

"Ihmisarvoa
alistavaa"


 
Ihamäen lausuntoja kommentoitiin Ilta-Sanomien nettisivuilla.

- Haloo Heinola, haloo! Eikö teitä yhtään hävetä puhua ihmisistä ja tässä tapauksessa pakolaisista kuin perushyödykkeistä tai yhteiskunnallisina menoerinä. Tuommoinen puheen lähtökohta ajattelunakin ihmisestä on ihmisoikeuksien vastaista ja ihmisarvo alistavaa ja esineistävää. Haloo, haloo heinolalaiset pakolainen on ihminen, jolle kuuluu samat ihmisoikeudet kuin meille suomalaisillekin, Anniina tuumasi.

Keskustelussa otettiin myös kantaa itse esitykseen. Jotkut ylipäätään vastustivat pakolaisten ottamista.

Asukaslukutoimikunnan jäsen Jouko Rajajärvi (sd) sanoi IS:lle tiistaina, että kyse on Ihamäen sooloilusta. Muut toimikunnan jäsenet sanoutuvat hänen mukaansa irti ehdotuksesta.

Ihamäen kommentit herättivät keskustelua myös Twitterissä ja Facebookissa.

- Kyllä on taas syytä olla ylpeä kotikaupungistaan. Ai että, Miikka Jääskeläinen tuumasi Twitterissä.

Vili Uuskallio oli samoilla linjoilla:

- #Heinola'n valt.pj. Ihamäki puhuu syyrialaisista kuin karjasta. "Niitä on nyt joka tapauksessa saatavilla."

- Mitä löytyy "pakolaisvarastosta"? Vain hyvät ja terveet kelpaava #Heinola'lle, Saija Pohjola tuumi.

Osa oli linkittänyt YouTubeen, josta löytyy Lapinlahden lintujen sketsi Heinola - tyly kaupunki. Maailman kahdeksan ihmettä -sarjassa näytetyssä sketsissä kuvataan ankean loskaista Heinolaa. Mikko Kivinen kertoo, kuinka Heinolan kaduilla "kukoistavat huumeet ja väkivalta".

- Se on valkoisen orjakaupan keskus, sketsissä irvaillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt