Rehn ei pyri EU-komission puheenjohtajaksi

Julkaistu: , Päivitetty:

EU:n talouskomissaari Olli Rehn ei tavoittele kevään europarlamenttivaaleissa EU-komission puheenjohtajuutta, kertoo liberaaliryhmä Alde tiedotteessaan.
Talouskomissaari Olli Rehn (kesk) tavoittelee kevään europarlamenttivaalien yhteydessä merkittäviä EU-virkoja, mutta ei komission puheenjohtajuutta. Liberaaliryhmä Alde tiedotti maanantai-iltana, että Rehn ja Belgian entinen pääministeri Guy Verhofstadt ovat ryhmän kärkiehdokkaita vaaleissa.

Verhofstadt tavoittelee komission puheenjohtajuutta, Rehn talouden ja ulkopolitiikan tehtäviä.

- Meillä molemmilla on tukea eri puolilla Eurooppaa, ja päädyimme siihen, että on järkevää yhdistää voimavaramme yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, Rehn kertoi ryhmän tiedotteessa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi aiemmin maanantaina, että Rehnillä ja pääministeri Jyrki Kataisella (kok) olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi EU:n huippupesteihin.

Kataiselle luontevimpana tehtävänä on pidetty euroryhmän puheenjohtajuutta.

- Varmasti tätä virkaa on ajateltu, koska Suomi ja Katainen tulivat vahvasti talouskriisin hoidossa esiin, Suomella on kolmen A:n luokitus ja Kataisella on kokemusta valtiovarainministerinä toimimisesta, Tiilikainen sanoi.

Financial Times
-lehti uutisoi kuun alussa, että Katainen olisi yksi kärkinimistä myös komission puheenjohtajaksi. Tiilikainen ei pidä ajatusta mahdottomana.

- Hän edustaa poliittista ryhmää, joka on iso, eikä komission puheenjohtajaa ole pakko valita puolueiden kärkiehdokkaista. Parlamentin enemmistön tuki pitää kuitenkin olla.

Kataisen taustapuolue, keskustaoikeistolainen EPP, on nyt parlamentin suurin poliittinen ryhmä.
 

Kärkiehdokkaat julki jo ennen vaaleja

Koska parlamentin valtaa on kasvatettu, puolueryhmät haluavat enemmän päätöksentekovaltaa myös johtajavalinnoissa. Kärkiehdokkaat pyrkivät ensisijaisesti komission puheenjohtajaksi, mutta Rehn jättäytyi tästä kisasta pois.

Tiilikaisen mukaan nimityksissä on se henki, että kärkiehdokkaita huomioitaisiin myös silloin kun valitaan EU-presidenttiä, euroryhmän puheenjohtajaa tai eurohuippukokousten puheenjohtajaa.

Puolueryhmien kärkiehdokkaat julkistetaan tällä kertaa jo ennen vaaleja.

Tiilikaisesta uudistus voi lisätä kiinnostusta vaaleihin.

- Äänestäjä tietää, mihin oma ääni kantaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt