HS: Armeijan kenttähartaudesta pääsee kohta luistelemaan

Julkaistu:

Apulaisoikeusasiamies on linjannut, että kenttähartauteen ei tarvitse osallistua, jos ei niin sanotusti "nappaa".
Kenttähartaudet ovat keskeinen osa Puolustusvoimien perinteitä Suomessa. Tuntematon sotilas alkaa kenttähartaudella Ylämyllyn Paloaukealta, josta Hietasen, Rahikaisen, Määtän ja kumppaneiden sotatie alkaa.

Jatkossa kenttähartauksien rivit saattavat harveta. Helsingin Sanomien mukaan eduskunnan oikeusasiamies Jussi Pajuoja on linjannut, että myös kirkkoon kuuluvat varusmiehet saavat itse päättää, ottavatko osaa puolustusvoimien kirkollisiin tilaisuuksiin.

- Kirkkoon kuuluva voi osallistua tai olla osallistumatta uskonnon harjoittamiseen ja vastaavasti kirkkoon kuulumaton voi valita jommankumman vaihtoehdon, Pajuoja linjaa.

Puolustusvoimien  palvelusohjesäännössä on ollut jo vuosikymmeniä kohta, jonka mukaan evankelis-luterilaiseen tai ortodoksiseen kirkkoon kuulumattomat voivat jäädä pois tai olla seuraamatta kenttähartautta.

Runsaat kymmenen vuotta sitten silloiselle apulaisoikeusasiamiehelle tehtiin kantelu Puolustusvoimien lippujuhlapäivän paraatista. Kantelijan mukaan sotilaspappi piti hartauden "ilman ennakkovaroitusta", eikä kyseinen varusmies enää päässyt pois hartaudesta ilman huomion herättämistä.

Kyseisessä varuskunnassa luvattiin ryhtyä toimenpiteisiin, että vastaavaa ei tapahtuisi. Niin muodoin apulaisoikeusasiamies ei katsonut olevan tarvetta ryhtyä jatkotoimiin.

Armeijan palveluohjesääntö velvoittaa joukko-osaston huolehtimaan kirkollisista tilaisuuksista pois jääville vaihtoehtoista toimintaa siksi aikaa.

Kerro omat kokemuksesi armeijan uskonnollisista tilaisuuksista. Jouduitko osallistumaan vastoin tahtoasi? Kommentoi alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt