Varusmiesten huono kunto huolestuttaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kokoomusnaiset uudistivat vanhan ehdotuksensa lenkkareiden antamisesta kotiutuville varusmiehille.
Kansanedustajat Leena Harkimo (kok) ja Outi Mäkelä (kok) ovat huolissaan varusmiesten heikosta fyysisestä kunnosta.

- Huoli on se, etttä kuinka varusmiehet kestävät Suomen suurimman kuntokoulun. Varusmiesten ei pitäisi olla niin rikki. Nyt varusmiehet tulevat armeijaan huonokuntoisena kovaan rääkkiin. Varusmiehille tulee paljon keskeyttämisiä ja erilaisia vammoja, Mäkelä totesi.UKK-instituutin tutkimuksen mukaan 70 prosenttia varusmiehistä käy tuki- ja liikuntaelimistön vammojen takia varuskunnan terveysasemalla.

Kunto kohenee armeijassa


Varusmiehet tulevat armeijaan melko huonokuntoisina, mutta kunto kohenee palveluksen aikana.

Harkimon ja Mäkelän mielestä varusmiesaikana hankittu kunto ei saisi päästä rapistumaan reserviin pääsyn jälkeen.

- Olisiko siinä hyvä idea, että varusmiesajan lenkkarit saisi mukaansa ja tulisi treenattua siviilissäkin, Mäkelä kyseli.

Viisi kokoomuksen naiskansanedustajaa teki kesällä 2009 kirjallisen kysymyksen siitä, että kotiutuvat varusmiehet saisivat pitää armeijan lenkkarinsa. Harkimo oli yksi kysymyksen allekirjoittajista.Mäkelä ei tiennyt kolmen ja puolen vuoden takaisen idean uudelleenkierrätyksestä.

- Okei, sen takia Leena siitä tiesi, Mäkelä totesi.

Kesällä 2009 viisi kokoomusnaista ehdotti kirjallisessa kysymyksessä, että varusmiehet saisivat pitää lenkkarinsa itsellään.

Lenkkarit voisivat poliitikkojen mielestä edistää liikkumista siviilissäkin. Omaan jalkaan muokkautuneet kengät eivät välttämättä myöskään sovi toiselle, ja toisen vanhoilla kengillä juokseminen voi edesauttaa vammojen syntymistä ja tapaturmia.

Häkämies ei lämmennyt ehdotukselle


Vuonna 2009 kysymykseen vastannut silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) ei lämmennyt puoluesisariensa ehdotukselle lenkkareiden antamisesta kaikille varusmiehille.

Silloin armeijan kävi läpi 37 800 miestä ja lenkkaripari maksoi 27,85 euroa, eli armeijalle olisi tullut lisäkuluja noin miljoona euroa.

- Urheilijalkineet kestävät käytössä keskimäärin kahden saapumiserän ajan, ja niiden hankintakustannukset ovat noin 500 000 euroa vuodessa. Jos jalkineet lahjoitettaisiin kotituville varusmiehille, tulisi vuosikustannus olemaan kaksinkertainen eli noin miljoona euroa. Urheilujalkineiden luovuttamisen rahoitus, joka on euromääräisesti pienehkö, jouduttaisiin ilman korvaavaa rahoitusta kohdentamaan leikkauksena joko toimintaan, materiaalin kunnossapitoon tai materiaalisen suorituskyvyn rakentamiseen. Vaikka tällä hetkellä ei olekaan osoittaa tarvittavia varoja, asiaa on edelleen syytä selvittää, Häkämies totesi vastauksessaan kesällä 2009.


 

Ota kantaa

Ovatko varusmiehet liian huonokuntoisia?

Kyllä 49% Ei 51%
Ääniä yhteensä 4285

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt