Tuusulalaisisä lähetti lastensa kuvat kohti avaruutta - katso video ja kuvat pallon huimasta matkasta

rac

Julkaistu:

Yrittäjä ja isä Tero Tähtinen halusi antaa lapsilleen ja kummilapsilleen jotain ikimuistoista. Hän keksi lähettää lasten kuvat avaruuteen sääilmapallolla. Projekti kesti puoli vuotta.
Kolmen tytön isä Tero Tähtinen kertoo, että diplomi-insinööriksi opiskellessaan hänellä oli meneillään paljonkin erilaisia projekteja, mutta työelämään siirryttyään aika on huvennut muuhun. Hän ajatteli, että jotain jännää pitäisi taas keksiä.

Tähtinen sai idean, että voisi antaa 5-, 7- ja 9-vuotiaille tyttärilleen sekä kummipojilleen jotain, jonka he muistaisivat pitkään ja voisivat itsekin osallistua sen tekemiseen.

Hän alkoi selvittää, miten voisi lähettää lasten kuvat avaruuteen sääilmapallolla videokamera mukana. Hän keräsi paljon tietoa netistä ja muun muassa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta, joka antaa luvat sääilmapallojen lennättämiseen.Huomioon piti ottaa lukuisia asioita ja hankkia valtavasti tarvittavaa välineistöä.

- Haastavinta oli varmistaa, että kun pallo tippuu, se myös löytyy. Kiinnitin palloon siitä syystä kolme eri GPS-paikanninta, Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut Tähtinen kertoo.

Hän myös laittoi pallon matkaan tekstin ja lupauksen löytöpalkkiosta löytäjälle ruotsiksi, suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.Projekti huipentui viime huhtikuussa, kun pallo lähetettiin ilmaan Tampereen eteläpuolelta. Lähettämisessä mukana oli Tähtisen nuorin tytär, mutta kaikki kolme olivat auttaneet projektin rakentamisessa.

- Vanhin lapsista ei uskaltanut tulla katsomaan lähetystä, koska hän oli jossain vaiheessa saanut käsityksen, että minä lennän pallon mukana, Tähtinen kertoo.

- Siihen olisi kuitenkin tarvittu paljon enemmän heliumia, hän nauraa.Pallon matka kesti 2 tuntia ja 47 minuuttia, ja se lensi korkeimmillaan lähes 30 kilometrissä. Tähtinen löysi pallon Lahden läheltä.

Pallo lensi matkan aikana noin 150 kilometriä. Kylmimmillään lämpötila oli noin -50 astetta ja tuuli yli 100 km/h.

- Pallo täytettiin 4000 litralla heliumia ja sen halkaisija oli lähetyshetkellä kaksi metriä. Kun pallo saavutti maksimikorkeuden, se oli laajentunut jo kuuden metrin kokoiseksi. Pallon räjähdyksen jälkeen pallo tippui monta kilometriä ennen kuin ilmakehän vastus avasi laskuvarjon ja pallo laskeutui turvallisesti maahan, Tähtinen kertoo.

Koska pallo lensi korkealla, sen mukana olevat kamera ja videokamera piti suojata tarkoin.

- Niiden patterit ja akut piti suojata käsilämmittimillä, jotta kamerat toimisivat niin korkealla, Tähtinen kertoo.

- Kaksi GSM-pohjaista paikanninta varustin eri liittymillä, koska en voinut tietää, minkä operaattorin alueelle pallo tippuu.Kun pallo löydettiin, Tähtinen alkoi koostaa kameroiden kuvamateriaalista kokonaisuutta lahjaksi tyttärilleen ja kummilapsilleen. Valmiit videot pallon matkasta Tähtinen julkaisi projektin Facebook-sivuilla keskiviikkona. Sivuilla myös lisää kuvia projektista.

Tähtinen kertoo, että kalleinta projektissa oli 400 euron videokamera sekä helium, joka maksoi 200 euroa.

- Yhteensä projekti maksoi noin tuhat euroa, Tähtinen arvioi.

Seuraavaksi tavoitteena on lennättää pallo useamman kameran kanssa vieläkin korkeammalle.

- Huomasin, että joitain juttuja voi tehdä paremmin. Yritän nyt selvittää, miten saan pallon matkaan videokameran, joka lähettää kuvaa maahan koko matkan ajan. Pitää olla myös useampi kamera kuvaamassa sekä maata että horisonttia. Pallon räjähdys olisi ollut myös hauska nähdä.

Alla leikkaamaton versio projektista.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt