Lakialoite etenee: Venäläisten kiinteistökaupat Suomessa kielletään?

Julkaistu: , Päivitetty:

101 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, joka koskee ETA-maiden ulkopuolelta tulevien henkilöiden ja yhteisöjen oikeutta ostaa ja vuokrata kiinteistöjä Suomesta.
ETA-maiden ulkopuolisten kansalaisten kiinteistö- ja maakauppoihin Suomessa vaaditaan rajoitusta. Rajoitus koskisi siis myös venäläisiä kiinteistön- ja tontinostajia.

Koko maan mittakaavassa ulkomaalaisten kiinteistökauppa on vain prosentin luokkaa. Alueellisesti se on kuitenkin merkittävää Kaakkois- ja Itä-Suomessa. Esimerkiksi Ruokolahdella venäläisten osuus kiinteistökaupoista on ollut jopa kolmannes.

IS:n vuonna 2012 teettämän selvityksen mukaan yli puolet suomalaisista ei pidä siitä, että venäläinen ostaa talon tai asunnon hänen naapuristaan Yhteensä 58 prosenttia vastanneista suhtautui joko hyvin kielteisesti tai melko varauksellisesti venäläisten asuntokauppoihin Suomessa.

Kansanedustajat korostavat, että valtioiden väliset suhteet perustuvat vastavuoroisuuteen. Venäjä valtio kuitenkin kieltää kiinteistökaupan suomalaisilta alueilta, jonne suomalaisten suurin mielenkiinto kohdentuu.

Kiinteistökauppaan liittyy myös epäkohtia, sillä kiinteistökauppoja käytetään merkittävässä määrin esimerkiksi rahanpesuun, kansanedustajat muistuttavat.

Myös kansalaisten mielipide pitää ottaa huomioon. Esimerkiksi Etelä-Karjalan asukkaista venäläisten viisumivapautta vastustaa lähes 90 prosenttia.

Lakialoite on valmisteltu eri puolueiden kansanedustajien toimesta.

Ota kantaa

Pitäisikö venäläisten kiinteistökaupat Suomessa kieltää?

Kyllä 68% Ei 32%
Ääniä yhteensä 2904

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt