Helsinkiläisbaarilla erikoinen "työtehtävä" - saa ryypätä talon piikkiin koko illan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisbaarilla erikoinen "työtehtävä" - saa ryypätä talon piikkiin koko illan

Maan ensimmäiset esidokaajat ovat tähän mennessä selvinneet sammumatta raskaasta työputkestaan.

16.12.2013 20:39

Esidokaajia on ollut helsinkiläisen Bar Bäkkärin viikonloppuilloissa nyt jo kaksi kuukautta. Ravintolassa esidokaajan tunnistaa keltaisesta liivistä, jonka selässä lukee "esidokaaja".

Kyse on uudenlaisesta toimenkuvasta ravintolamaailmassa.

Esidokaajan työt alkavat iltaisin kello 22. Työt loppuvat aamuyöllä, kun viinanmyynti loppuu ravintolassa. Työaikana esidokaaja saa juoda firman piikkiin niin paljon kuin haluaa. Muuta palkkiota hän ei tehtävästä saa.

Varsinaisena tehtävänä on ravintolapäällikkö Veikka Moilasen mukaan "hengailla asiakkaiden kanssa". Esidokaajan on tarkoitus tuoda ravintolaan iloista mieltä.

Moilanen uskoo, että ravintola on saanut esidokaajan ansiosta itselleen hyvää mainosta. Ravintolaan on tullut uusia asiakkaita katsomaan tätä työelämän kummajaista.

Kyse on määräaikaisesta keikkatyöstä. Esidokaaja vaihtuu viikoittain ja myös illoittain.

Hakemuksia on Moilasen mukaan tullut niin paljon, että haastattelut vievät paljon aikaa.

Vaatimus: iloista mieltä, hyvä viinapää

Esidokaajan tehtävissä on tähän mennessä kunnostautunut yli kymmenen valittua.

Esidokaajan valinnassa on painanut ulkonäkö ja luonne.

– Hänen pitää olla iloinen ja ulospäin suuntautunut. Hänen on osattava seurustella asiakkaiden kanssa, Moilanen luettelee.

Ravintola haluaa tehtävään sellaisen, joka pystyy pitämään alkoholin käytön kurissa. Ilman alkoholiakin voi olla, Moilanen selventää.

Sääntöjen mukaan jos esidokaaja sammuu tai humaltuu niin, ettei hän pysty hoitamaan työvuoroaan, hän joutuu maksamaan omasta pussistaan juomalaskunsa.

Moilasen mukaan kaikki esidokaajat ovat selvinneet noin kuuden tunnin työputkestaan. Kassan kautta ei ole vielä lähtenyt yksikään tekijä.

– Meillä on henkilökuntaa ohjeistettu, että he tarkkailevat esidokaajaa. Tarpeen mukaan he antavat tälle vettä.

Esidokaaja saa periaatteessa valita illan juomat oman makunsa mukaan. Moilanen sanoo, että esidokaajat suosivat yleensä pitkiä juomia.

Illan juomalasku esidokaajalla on ollut keskimäärin yli sata euroa.

Esidokaajat ovat olleet työstään Moilasen mukaan niin innostuneita, että he ovat ilmoittaneet haluavansa jäädä ylitöihin.

– Valitettavasti lainsäädäntö on sellainen, että tarjoilu loppuu kello 3.30. Silloin esidokaajan duuni loppuu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?