Tyrmäys etniselle tilastoinnille - "Herää kysymys motiiveista"

Julkaistu:

Pahat muistot toisen maailmansodan ajalta kuuluvat monissa vastauksissa, kun puhe on etnisen taustan tilastoinnista.
– Jos Suomessa tulee konfliktitilanne, silloin on helppo selvittää, missä romani asuu ja hakea hänet sieltä, huolestuu Unto Jääpuro.

Jääpuro on toiminut muun muassa Romaniyhdistyksessä. Romanit ovat soitelleet peloissaan yhdistykseen, kun ajatuksia etnisistä tilastoista on esitetty aiemmin, hän kertoo.

Nyt tilastointia ehdotti perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen. Hän jätti keskiviikkona kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotetaan eri etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten määrän keräämistä väestönlaskennan avulla.

Ylitarkastaja Sarita Friman-Korpela sosiaali- ja terveysministeriön romaniasiain neuvottelukunnasta muistuttaa, että Euroopassa jännitteet ovat viime aikoina kasvaneet ja romanien kohtaama vihapuhe ja väkivalta ovat lisääntyneet.

Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Päivi Mattilan mukaan tilastointi voisi olla perusteltua, jos sillä olisi selkeä tavoite – esimerkiksi oikeuksien ja palvelujen edistäminen. Immosen ehdotuksesta hän ei löydä sellaista.

– Herää kysymys motiiveista.

Immonen toteaa, että samaan etniseen ryhmään kuuluvat ajattelevat ja käyttäytyvät samalla tavalla. Mattilan mukaan ajatus on erikoinen ja huolestuttava.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet (r.) ei halunnut kommentoida Immosen kysymystä. Myöskään perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei ottanut siihen kantaa.

Myös laitontaEtnisten ryhmien tilastointi ei ole Suomen lain mukaista, kertoo valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Hänen mukaansa rotuun tai etnisyyteen liittyvät tiedot ovat arkaluontoisia henkilötietoja, joita saa lain mukaan kerätä vain poikkeustilanteissa.

– En näe nyt hyväksyttäviä perusteita näillä tiedoilla. Lähtökohtaisesti lain näkökulmasta tällainen ehdotus täytyy torjua.

Poliisi ja Rajavartiolaitos saavat yksittäisissä tapauksissa kerätä ja analysoida tietoa, ja tietoa saa kerätä myös ihmisen omalla suostumuksella.

Jääpuro uskoo, että tieto etnisistä ryhmistä on jo monissa kansissa.

– Ainakin poliisin tiedossa romanit jo ovat, siitä olen sataprosenttisen varma. Siellä on joka ainoa mustalainen, vaikka laillisesti niitä ei saisi koota.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt