Kotimaa

HS: Aleksis Kiven kuolinmökissä tapahtui hirvittäviä asioita 100 vuotta sitten

Julkaistu:

Helsingin Sanomien 100 vuotta sitten -palstalla kerrottiin sunnuntaina erikoisesta ja väkivaltaisesta tapahtumasta vuodelta 1913. Surmansa sai kirjailija Aleksis Kiven veli Albert Stenvall - veljensä kuolinmökissä.
Albert Stenvall oli räätäli, joka asui vaimonsa kanssa mökissä, jonne hän oli ottanut veljensä asumaan. Aleksis Kivi kuoli tuvassa vuonna 1872. Joulukuun alussa 1913 mökissä tapahtui hyvin raaka veriteko, jossa Albert Stenvall ja hänen Vilhelmiina-vaimonsa saivat surmansa.

 

Kun eilen tarkastettiin huoneistoa, löydettiin eräältä pöydältä vanhusten verinen puukko, jolla murha siis oli tehty.- Toissailtana myöhään tapahtui Tuusulassa, kirkonkylästä Järvenpäähän menevän tien varrella olevassa Aleksis Kiven kuolintupasessa kamala verityö, joka riisti torpan iäkkäiden asukkaiden, Aleksis Kiven veljen Albert Stenvallin ja tämän vaimon Vilhelmiinan hengen, HS:n vuoden 1913 uutinen alkoi.

Naapurit olivat nähneet, että jokin oli iäkkään pariskunnan pihapiirissä vialla. He olivat kutsuneet paikalle nimismiehen. Kamarissa makasi verissään rouva Stenvall, jonka kurkku oli viilletty auki. Lisäksi hänellä oli pahoja haavoja päässä. Albert Stenvall makasi yhtä raa'asti puukotettuna omassa sängyssään.

100 vuotta sitten lehtikieli oli vähän toisenlaista kuin nyt. Surman yksityiskohdat on kuvattu varsin elävästi.

- Kun eilen tarkastettiin huoneistoa, löydettiin eräältä pöydältä vanhusten verinen puukko, jolla murha siis oli tehty. Permannolta löydettiin tyhjä lompakko sekä kirjakaapista 500 mkn pankkitalletuskirja ja noin 80 mk. rahaa, uutisessa selvitettiin.

Tekijän tai tekijöiden henkilöllisyys jäi jutussa auki. Samoin se, miten he pääsivät mökkiin. Jutun mukaan he olivat ilmeisesti saaneet emännän avaamaan oven - tai sitten tekijät oli onnistunut hiipimään sisään oven ollessa auki emännän ollessa ulkosalla.

Lue koko juttu Hesarista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat