Tampereen mellakoiden päätekijät yhä kateissa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tampereen mellakoiden päätekijät yhä kateissa

Itsenäisyyspäivänä järjestetyssä mielenosoituksessa loukkaantui poliiseja sekä poliisihevosia. Poliisi pyytää yleisövihjeitä väkivaltaisuuksiin osallistuneista. Vihjeet voi ilmoittaa lähimmälle poliisille.

Julkaistu: 9.12.2013 5:12

Tampereen mielenosoituksen järjestelyihin osallistui ainakin Kommunistisen nuorisoliikkeen sekä Sitoutumattoman vasemmiston jäseniä.

Itsenäisyyspäivänä Tampereella vakavasti kärjistynyt mielenosoitus on edelleen vailla selitystä. Yli kymmenkunta poliisia sekä kuusi poliisihevosta loukkaantui virkatehtävissä, ja arvion mukaan vahinkojen kustannukset ovat vähintään kymmeniä tuhansia euroja. Luku voi poliisin mukaan vielä nousta, kun vahingoitetun omaisuuden määrä selviää.

Toistaiseksi mikään taho ei ole ottanut vastuuta mielenosoituksen järjestämisestä.

Itsenäisyyspäivän Kiakkoviaraat-oheistapahtuman ja mielenosoituksen organisoinnissa on ollut mukana muun muassa Sitoutumaton vasemmisto. Järjestön verkkosivujen mukaan Sitoutumaton vasemmisto järjesti bussikyydityksen Helsingistä Tampereelle. Sitoutumattoman vasemmiston hallituksen puheenjohtaja Iiris Annala ei halunnut kommentoida tapahtuman järjestämistä muutoin.

- Verkkosivujen tieto pitää paikkaansa. En ollut itse Tampereella, Annala viestitti.

"Kyllähän sitä jotkut organisoivat"

Kommunistinen nuorisoliitto kertoi eilen tiedotteessaan, että tapahtuman oli tarkoitus vastustaa nykyistä politiikan suuntaa rauhanomaisesti. Kun IS kysyi järjestön osallisuutta tapahtuman organisointiin, vastaus oli, että se levitti mielenosoituksen mainoksia.

- Kiakkovieras rillaa -mainoksia on jaettu, mutta muuten emme ole osallistuneet tapahtuman organisointiin, Kommunistisen nuorisoliiton varapuheenjohtaja Heikki Ekman kertoi IS:lle.

Kommunististen nuorisoliiton nimettömänä pysyttelevän aktiivin mukaan osa järjestön jäsenistä on ollut myös muutoin mukana järjestämässä tapahtumaa, muun muassa järjestämällä musiikkiesiintyjiä paikalle.

- Kyllähän sitä jotkut organisoivat. Pääjärjestäjät ovat olleet anarkisteja, mukana on ollut myös kommunisteja ja muita yhdistyksiä. He eivät varmasti halua nimeään julkisuuteen, aktiivi sanoo.

Aktiivin mukaan tapahtuman taustalla ei siis ollut yhtä yksittäistä järjestöä tai tahoa.

Ohjeet tapahtumapaikasta ja -ajasta annettiin internetissä. Ohjelmassa piti olla mm. mielenosoitus, katulätkää ja lipunryöstöä. Osallistujia kehotettiin ottamaan mailat mukaan.

- Järjestäjät eivät olleet mukana hulinoinnissa ja mielenosoituksen oli tarkoitus päättyä keskustorille. Sen jälkeen Tampere-talolle uudelleen suunnanneet olivat järjestäytymättömiä, aktiivi kertoo.

Kaksi pidätetty

Poliisi kertoo, että näiden järjestöjen osallisuutta selvitetään, jos siihen ilmenee tarvetta.

Poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä ja kertonut heidän syyllistyneen muun muassa vahingontekoihin. Kinnusen mukaan pidätetyt eivät olleet niitä henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet suurimpiin ylilyönteihin; hevosten ja poliisien vahingoittamiseen.

- Heitä epäillään vahingonteosta, Kinnunen kertoo.

Poliisi päättää tänään esittääkö se kahta pidätettyä vangittavaksi. Pidätetyt ovat täysi-ikäisiä nuoria miehiä. Poliisi pyytää yleisövihjeitä väkivaltaisuuksiin osallistuneista. Vihjeet voi ilmoittaa lähimmälle poliisille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?