Kotimaa

Tampereen mellakoiden päätekijät yhä kateissa

Julkaistu:

MELLAKKA
Tampereen mielenosoituksen järjestelyihin osallistui ainakin Kommunistisen nuorisoliikkeen sekä Sitoutumattoman vasemmiston jäseniä.
Itsenäisyyspäivänä Tampereella vakavasti kärjistynyt mielenosoitus on edelleen vailla selitystä. Yli kymmenkunta poliisia sekä kuusi poliisihevosta loukkaantui virkatehtävissä, ja arvion mukaan vahinkojen kustannukset ovat vähintään kymmeniä tuhansia euroja. Luku voi poliisin mukaan vielä nousta, kun vahingoitetun omaisuuden määrä selviää.

Toistaiseksi mikään taho ei ole ottanut vastuuta mielenosoituksen järjestämisestä.

Itsenäisyyspäivän Kiakkoviaraat-oheistapahtuman ja mielenosoituksen organisoinnissa on ollut mukana muun muassa Sitoutumaton vasemmisto. Järjestön verkkosivujen mukaan Sitoutumaton vasemmisto järjesti bussikyydityksen Helsingistä Tampereelle. Sitoutumattoman vasemmiston hallituksen puheenjohtaja Iiris Annala ei halunnut kommentoida tapahtuman järjestämistä muutoin.

- Verkkosivujen tieto pitää paikkaansa. En ollut itse Tampereella, Annala viestitti.

"Kyllähän sitä jotkut organisoivat"


Kommunistinen nuorisoliitto kertoi eilen tiedotteessaan, että tapahtuman oli tarkoitus vastustaa nykyistä politiikan suuntaa rauhanomaisesti. Kun IS kysyi järjestön osallisuutta tapahtuman organisointiin, vastaus oli, että se levitti mielenosoituksen mainoksia.

- Kiakkovieras rillaa -mainoksia on jaettu, mutta muuten emme ole osallistuneet tapahtuman organisointiin, Kommunistisen nuorisoliiton varapuheenjohtaja Heikki Ekman kertoi IS:lle.

Kommunististen nuorisoliiton nimettömänä pysyttelevän aktiivin mukaan osa järjestön jäsenistä on ollut myös muutoin mukana järjestämässä tapahtumaa, muun muassa järjestämällä musiikkiesiintyjiä paikalle.

- Kyllähän sitä jotkut organisoivat. Pääjärjestäjät ovat olleet anarkisteja, mukana on ollut myös kommunisteja ja muita yhdistyksiä. He eivät varmasti halua nimeään julkisuuteen, aktiivi sanoo.

Aktiivin mukaan tapahtuman taustalla ei siis ollut yhtä yksittäistä järjestöä tai tahoa.

Ohjeet tapahtumapaikasta ja -ajasta annettiin internetissä. Ohjelmassa piti olla mm. mielenosoitus, katulätkää ja lipunryöstöä. Osallistujia kehotettiin ottamaan mailat mukaan.

- Järjestäjät eivät olleet mukana hulinoinnissa ja mielenosoituksen oli tarkoitus päättyä keskustorille. Sen jälkeen Tampere-talolle uudelleen suunnanneet olivat järjestäytymättömiä, aktiivi kertoo.

Kaksi pidätetty


Poliisi kertoo, että näiden järjestöjen osallisuutta selvitetään, jos siihen ilmenee tarvetta.

Poliisi on pidättänyt kaksi henkilöä ja kertonut heidän syyllistyneen muun muassa vahingontekoihin. Kinnusen mukaan pidätetyt eivät olleet niitä henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet suurimpiin ylilyönteihin; hevosten ja poliisien vahingoittamiseen.

- Heitä epäillään vahingonteosta, Kinnunen kertoo.

Poliisi päättää tänään esittääkö se kahta pidätettyä vangittavaksi. Pidätetyt ovat täysi-ikäisiä nuoria miehiä. Poliisi pyytää yleisövihjeitä väkivaltaisuuksiin osallistuneista. Vihjeet voi ilmoittaa lähimmälle poliisille.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  2. 2

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  5. 5

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää