Rakennepaketti: Miljardisäästö kunnista näillä lääkkeillä

Julkaistu: , Päivitetty:

Hallitus on päässyt sopuun kymmenestä pääkohdasta, joilla se yrittää hakea säästöjä.


Hallituksen perjantaina aikaan saamassa rakennepaketissa on kymmenen valmista pääkohtaa, joilla se pyrkii hakemaan säästöjä.Listalla on useampi terveydenhoitoa koskeva kohta. Aikuisten hammastarkastusvälejä halutaan pidentää ja yöpäivystystä karsia, vanhusten laitospaikkoja vähentää, reseptien voimassaoloaikoja pidentää vuodesta kahteen vuoteen ja uusien paperisten potilasasiakirjojen arkistointia vähentää. Myös päivähoitomaksuja on tarkoitus korottaa etenkin hyvätuloisilta perheiltä.

Hallitus haluaa myös nostaa oppivelvollisuuden ikärajaa nykyisestä 16 vuodesta 17 vuoteen ja siirtää turvakodit valtion vastuulle. Koulumaailmaan hallitus puuttuu myös uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetukseen tiukentamalla sen opetusperusteita ja asettamalla minimiryhmäkokoja.Työttömät voidaan pian velvoittaa käymään töissä jopa 80 kilometrin päässä, mikäli työmatkoihin kuluu julkisella liikenteellä alle kolme tuntia päivässä.

Useita keskeneräisiä uudistuksia


Rakennepaketissa on yhä useita keskeneräisiä uudistuksia. Näitä ovat muun muassa kotihoidontuki, päivähoito-oikeuden rajaus sekä vuorotteluvapaa.Hallitus varautuu päättämään lisäsäästöistä ja rakenteellisista toimista maaliskuussa. Silloin myös arvioidaan rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoa.

Hetemäki: Kuntien menot vähenevät 1,2 miljardilla eurolla


Kuntien menot vähenevät 1,2 miljardilla eurolla vuoteen 2017 mennessä. Rakenteellisen työttömyysasteen kerrotaan alenevan prosenttiyksikön.Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan rakennepaketissa on kansalaisten kannalta hankaliakin korjaustoimia. Hänen mukaansa ne on tehtävä, koska laakereilleenkaan ei voi jäädä lepäämään.Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoo, että kuntien tehtävien perkuussa tehtävien vähentämisestä kertyy karkeasti laskien 260 miljoonaa euroa ja normituksen uudistamisesta 700 miljoonaa euroa.

30-sivuinen päätös


Hallituksen päätös rakennepoliittisesta ohjelmasta on noin 30-sivuinen.Valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko kertoo, että päätös taustamateriaaleineen tulee luettavaksi verkkoon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt