ISTV LIVE: Hallituksen rakennepaketti: Päätöksiä pöytään klo 17.45

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsinki
Kuuden hallituspuolueen puheenjohtajat vetäytyivät aamulla Helsingin Säätytaloon neuvotteluihin. Tänään on rakennepakettipuserruksen loppuhuipennus, ja neuvotteluiden päätteeksi miljardien säästösuunnitelman pitäisi olla valmis. IS seuraa tilannetta.
16.25: Viestintäjohtaja Mokko kertoo, että sekstetin tiedotustilaisuus rakennepaketista on kello 17.45.

15:55:
Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat saaneet omat neuvottelunsa päätökseen Helsingin Säätytalolla. Seuraavaksi rakennepakettia alkaa puida koko hallitus.

Sen jälkeen kestävyysvajetta umpeen kurovien toimien pitäisi olla tiedossa.

Neuvottelujen päätösajankohdasta tai niiden sisällöstä ei ole vielä tihkunut tarkkaa tietoa.15.33: Kuvaajat pääsevät yläkertaan kuvaamaan muutamaksi minuutiksi, kun hallitus aloittelee yhteiskokoustaan rakennepaketista.

15.02:
Ensimmäinen ministeri vastaa kysymyksiin Säätytalolla. MTV:n toimittaja Jussi Kärki kysyy elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) kommenttia Talvivaarasta. Vapaavuoren mukaan on hyvä, että asianajaja selvittää nyt Talvivaaran asiaa.

14:57:
Valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko kertoo, että koko hallituksen kokous alkaa kello 15.30. Sen piti alkaa kello 15. Säätytalolle ministereistä ovat saapuneet äskettäin Pekka Haavisto, Anna-Maja Henriksson ja Paula Risikko.

12.45.
Sekstetti koolla, muut neuvottelijat ruokailevat tai pitävät omia kokouksiaan. Iso osa kansanedustajista on poistumassa paikalta ja he ovatmenossa eduskuntaan painamaan läsnäolonappia kello 13 alkavaan täysistuntoon. Tihkuneiden tietojen mukaan asioita on saatu melko hyvin sovittua, ja annettu aikataulu - koko hallitus koolle kello 15 - pitänee kutinsa.

Neuvottelulähteistä kerrotaan myös, että hallitus olisi saamassa aikaan sovitun kokoluokan rakennepaketin.

12.16
Aikataulutiedotus: Päivä venyy. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko kertoo, että hallituspuolueiden johtajien, sekstetin, kokous jatkuu kello 12.30. Koko hallitus on koolla vasta kello 15.

11.49
Liikenne Säätytaloon jatkuu yhdensuuntaisena. Kansanedustajia lappaa talolle tasaisena virtana. Paikalle on tullut muun muassa kansanedustaja Osmo Soininvaara (vas), puoluesihteeri Marko Varajärvi (vas), ryhmäjohtaja Mikaela Nylander (r) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r). 11.30 neuvotteluihin saapuvat kansanedustajat Erkki Virtanen (vas), Eila Tiainen (vas), Christina Gestrin (r) ja Elisabeth Naucler (r). Koko hallitus ei ole vielä koolla, mutta puoluejohtajien lisäksi myös muita ministereitä astelee Säätytalolle.

11.40
Säätytalon yläkertaan marssivat kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) sekä vihreiden ryhmäjohdosta Oras Tynkkynen ja Satu Haapanen ja puoluesihteeri Lasse Miettinen (vihr).

11.35 neuvotteluihin tulevat liikenneministeri Merja Kyllönen (vas), kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok).

11.10
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan hallituksen rakennepakettineuvotteluissa pyritään luomaan selkeät säästösuunnitelmat, joilla Suomen kestävyysvaje kurotaan umpeen.

– Siihen tiekarttaan, joka elokuun budjettiriihen yhteydessä hyväksyttiin, on tänään tarkoitus löytää konkreettisia toimenpiteitä ja aikataulu, jolla näitä ollaan viemässä eteenpäin, Urpilainen sanoi STT:lle.


10.15
Hallituksen edustajat aloittivat neuvottelunsa Säätytalolla. Kaikki muut ministerit saapuivat Säätytalolle viimeistään yhdeksän maissa, mutta Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa istunut valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) tuli paikalle vasta kymmeneltä, ja neuvottelut saatiin alkamaan.

Paikalla nähtiin muitakin ministereitä, kuten elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok), kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) ja kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr).

Aiempien suunnitelmien mukaan koko hallituksen oli tarkoitus kokoontua yhdeksältä, mutta muut ministerit on kutsuttu koolle vasta lounasaikaan.

Jotain ministereiden väsymyksestä kertoi ehkä se, että puolustusministeri Carl Haglund (r) unohti kännykkänsä ministeri-Audiin, ja kännykkä kiikutettiin ministerille tämän mentyä jo sisälle Säätytaloon. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) kertoi hakeneensa lapset viime yönä yökylästä aamukolmelta loppuneiden neuvottelujen jälkeen ja heittäneensä heidät kouluun ennen Säätytalolle saapumistaan.

Ministeri Paavo Arhinmäki puolestaan vitsaili, että neuvotteluissa on "samantyyppistä askelmaa kuin 70-luvun puolivälin tupo-neuvotteluissa".

- Työkansan puolesta taistellaan loppuun asti, hän vakuutti.10.00:
 Jutta Urpilainen on saapunut Säätytalolle. Lähes tunnin myöhässä ollut Urpilainen vakuutteli, että kyse ei ollut mistään kriisistä. Sdp:n eduskuntaryhmällä oli aamulla kokous, ja sen vuoksi Urpilainen oli myöhässä.

9.48: Jutta Urpilaista odotetaan yhä paikalle.

9.20: Kello yhdeksän jälkeen paikalta puuttui vielä Urpilainen. Joko hän oli mennyt Säätytalolle salaa tai myöhästynyt.


09.09: Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan rakenneuudistusneuvotteluissa on vielä auki isoja kokonaisuuksia.

Katainen sanoi Säätytalolle saapuessaan uskovansa, että neuvottelut saadaan kuitenkin päätökseen tänään.

 8.45: Neuvotteluja piti jatkaa tänään Helsingin Säätytalolla koko hallituksen voimin kello 9.00 alkaen.

Hallitus ilmoitti kuitenkin hetki sitten, että sekstetti eli hallituspuolueiden puheenjohtajat jatkavat vielä neuvotteluja keskenään.

Sekstetin neuvottelut kestivät perjantain vastaisena yönä noin kello 03.00 saakka.
 
Sekstetin neuvottelujen jatkuminen kertoo siitä, että puolueet eivät ole päässeet sopuun joistain keskeisistä kysymyksistä. Koko hallituksen neuvottelun alkamisesta ei ole annettu tietoa.

IS seuraa hallituksen rakennepakettiuudistuksen etenemistä hetki hetkeltä päivän mittaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt