"Nuoret teknikot eivät tyydy nyt sataan tuhanteen euroon"

Julkaistu:

Huikeat näkymät, kalliita autoja ja ilmaista cokista. Listautuminen pörssiin, hyvin optimistista tiedottamista, yllättäviä vaikeuksia Saksassa. Jippii-jutun syyttäjä ja tuomari saavat karheaa pyyhettä uutuuskirjassa.
Ja paljon myöhemmin ilmaisten cokisten ja kalliiden autojen jälkeen tuli  jälkipyykki, väkevän kasvuhuuman aikaan palaava vuosikymmenen rikosprosessi, jossa johtajat vuoroin vapautetaan syytteistä ja passitetaan vankilaan lukemaan tiilenpäitä.

Tietokirjailijana tunnetun Petteri Järvisen torstaina julkaistu Jippii!-kirja (Docendo) vie sisäpiirimatkalle vuosituhannen vaihteen it-kuplan kulisseihin. Järvinen toimi Saunalahden Serverinä aloittaneessa nettiyhtiö Jippiissä muun muassa hallituksen jäsenenä ja viestintäjohtajana.

Järvinen kuvailee, miten ahneus nosti päätään, kun henkilökunnalle tarjottiin listautumisen alla lainaa, jotta kaikki halukkaat voivat merkitä osakkeita.

– Nuoret teknikot, joilla ei vielä eilen ollut mitään, eivät tyydy nyt sataan tuhanteen euroon, vaan vaativat ainakin kahta.

Toimistolla käy uudesta tekniikasta innostuneita vieraita, kuten silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö ja Angela Merkel, josta vasta veikkaillaan Saksan seuraavaa pääministeriä. Ennen pitkää kupla kuitenkin puhkeaa, Lamborghinit ovat myynnissä ja jäljelle jääneet työntekijät joutuvat maksamaan osan cokiksistaan.

"Suurinta paskaa aikoihin"


Suurimman osan Järvisen kirjassa saa Jippii-jutun oikeusprosessi, jossa hän oli itsekin syytettynä.

Epäiltyihin pörssi- ja kirjapitorikoksiin pureutunut oikeudenkäynti päättyi lopullisesti vasta tänä kesänä. Oikeus katsoi, ettei rikoksia ollut tapahtunut. Kaksi entistä Jippii-johtajaa, Harri Johannesdahl ja Ilpo Kuokkanen ehtivät istua jutun takia välillä vankilassakin.

Järvinen oli paikalla lähes kaikki jutun satakunta istuntopäivää ja kertoo havainnoistaan piiruntarkasti. Eritoten Järvinen arvostelee pääsyyttäjää.

Osansa saa myös ensimmäisellä hovioikeuskierroksella oikeuden puheenjohtajana toiminut tuomari. Järvinen kirjoittaa kuulleensa, kuinka tuomari luonnehti kollegoilleen yhtä puolustuksen loppulausunnoista: "Noin suurta paskaa ei ole kuultu aikoihin!".

Kyseinen tuomari ei kommentoi STT:lle kirjan väitettä.

Järvisen mukaan Jippiin oikeudenkäynnissä oli vain yksi voittaja: asianajajat, jotka hekään eivät kaikki saa kirjassa pelkkää silitystä.

– Muutoin prosessi ei ollut kunniaksi kenellekään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt