Kansanedustaja tyrmistyi: Miten tämä mies voi johtaa Suomen 100-vuotisjuhlabileiden suunnittelua? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja tyrmistyi: Miten tämä mies voi johtaa Suomen 100-vuotisjuhlabileiden suunnittelua?

Kansanedustaja Jussi Niinistö on huolestunut Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien järjestelyistä.

Muusikko ja kirjailija, Karri Paleface Miettinen.

27.11.2013 11:21 | Päivitetty 27.11.2013 12:47

Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) on tehnyt kirjallisen kysymyksen Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden järjestelyihin liittyen. Niinistö on huolestunut siitä, että juhlavuoden projektia johtamaan nimettiin hiljattain hallitus, jossa on mukana vasemmistolainen rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen.

Niinistö huomauttaa kirjallisessa kysymyksessään, että Paleface on aiemmin julkisuudessa nimittänyt marsalkka Mannerheimia sotarikolliseksi.

Miettinen sanoi Radio SuomiPoPin aamulähetyksessä maaliskuussa 2013 Mannerheimin olleen sotarikollinen ja aikanaan sisällissodassa valkoisten johtajana ainakin henkisesti vastuussa 15 000 teloituksesta.

IS:n tuolloin tavoittama Miettinen perusteli väitteidensä kumpuavan osaltaan Jarkko Tontin kirjasta Koti, uskonto ja isänmaa.

- Pyrkimyksenäni oli tuoda esiin historian synkkiä tapahtumia, joita meillä on kontollamme. Asioista olisi kyettävä keskustelemaan avoimesti ja kaunistelematta, Paleface puolustautui maaliskuussa IS:lle.

Miettinen vaati että Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingin keskustassa on poistettava. Se on hänestä sama asia kuin, että Serbiaan pystytettäisiin Radovan Karadzicin patsas.

- Tiedän, että asia suututtaa joitakin, mutta mielestäni Mannerheimin patsas symboloi Suomessa koettuja kauheita asioita. Kukaan ei varmasti katsoisi hyvällä, jos punakaartin päälliköitä glorifioitaisi samalla tavalla, Miettinen pamautti.

Niinistö ei tällaisia lausuntoja ymmärrä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia johtavaan hallitukseen kuuluvalta mieheltä.

– On syytä toivoa, että tämänkaltainen ääriajattelu ei leimaa juhlavuoden suunnittelutyötä.

Kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) on huolissaan Palefacen osallistumisesta Suomen 100-vuotisjuhlien suunnitteluun.

Hallituksen tehtävänä on valmistella juhlavuodelle ohjelmajulistus, jossa esitetään juhlavuoden keskeisimmät tavoitteet, periaatteet, teemat ja toteutusmuodot.

Tältä pohjalta Niinistö kysyy eduskunnan puhemieheltä: minkälaisin konkreettisin menoin Suomen itsenäistymisen satavuotisjuhlaa aiotaan viettää, miten hallitus aikoo huolehtia siitä, että juhlavuoden todellinen aihe ei unohdu juhlavuodelle listattujen useiden päämäärien alle ja aikooko valtiovalta Suomen itsenäistymisen satavuotisjuhlan 2017 lisäksi järjestää juhlallisuuksia myös muiden itsenäisen Suomen synnyn merkkivuosien 2018-2020 kunniaksi?

Marsalkka Mannerheim oli Suomen kuudes presidentti. Hänen toimikautensa kesti vuodesta 1944 vuoteen 1946. Kuva 1930-luvulta.

Niinistön kirjallisesta kysymyksestä kirjoitti ensimmäisenä kokoomuksen Verkkouutiset.

Ilta-Sanomat yritti tavoittaa Palefacea eli Karri Miettistä aiheesta. Levy-yhtiö Exogenic Records ilmoitti, ettei Paleface kommentoi asiaa.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden projektin hallitus

Itsenäisyyden juhlavuoden projektin hallituksen puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen ja jäseninä ovat piispa Irja Askola, kirjailija, näyttelijä Manuela Bosco, professori Martti Häikiö, johtaja Leif Jakobsson, yliasiamies Mikko Kosonen, toimitusjohtaja Pekka Lundmark, muusikko Karri Miettinen (taiteilijanimi Paleface), TV-toimialan päällikkö Riitta Pihlajamäki, muotoilija, yrittäjä Paola Suhonen, kunnanjohtaja Asta Tolonen ja emerituspäätoimittaja, puheenjohtaja Janne Virkkunen.

Lähde: Valtioneuvosto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?