Paha perhe - Jennan surmaajien hyytävä tarina

Julkaistu:

Katso kuvat!
Jenna Lepomäen, 18, surmasta tuomitut Joona Hasselqvist, 20, ja Joel Lilo, 22, ovat olleet nuoresta iästään huolimatta monessa rikoksessa mukana.
Turun hovioikeuden laamannin mukaan Hasselqvist ja Lilo ihannoivat sellaista rikollista elämäntapaa, johon kuuluu muun muassa "vasikoiden" halveksunta. Siinä taitaa olla Jennan surman syy.

Kun Joel Lilo pääsi vapaaksi, hän ei osoittanut katumuksen merkkejä. Viimeksi torstaina Lilolta tuli Facebookiin törkeydessään lähes ylittämätön viesti.

- Se on niin törkeä, että en pysty sitä edes lukemaan, kertoo Jenna Lepomäen isä Kim Pellinen.

Pellinen teki Lilon viestittelystä rikosilmoituksen. Röyhkeys ei tullut yllätyksenä.

Kun kaksikko lokakuussa 2011 vangittiin Jenna Lepomäen taposta epäiltynä, Joel Lilo näytti oikeussaliin tullessaan keskisormea. Myöhemmin hän nosti peukalot pystyyn sen merkiksi, että hyvin menee.

Joel Lilo (ent. Kettula) ja Joona Hasselqvist (ent. Paukku) tutustuivat lastenkodissa. He liikkuivat aina yhdessä. Vilkas Jenna Lepomäki vietti osan lapsuuttaan lastenkodissa. Siellä hän tutustui kaksikkoon kohtalokkain seurauksin.Syyskuussa 2009 netissä tarjottiin vuokralle korkeatasoista kattoasuntoa Aurinkorannikon Fuengirolasta. Vuokra oli 750 euroa kuukaudessa.

Hasselqvistin äiti ja isäpuoli vastasivat ilmoitukseen. He kertoivat olevansa nelihenkinen yrittäjäperhe Tampereelta, löytäneensä ostajan kahvilalleen ja pystyvänsä lähtemään Espanjaan nopealla aikataululla.

Äiti sai kahvilan konkurssiin liittyvästä 80 000 euron kuprusta kahdeksan kuukautta ehdollista ja isäpuoli 360 euron sakot. Äidin tuomio muutettiin 200 tunnin yhdyskuntapalveluksi.

Fuengirolan asunnossa ryhdyttiin pyörittämään laajaa huumekuviota. Espanjasta hankittiin huumeeksi luokiteltuja lääkkeitä ja niitä tuotiin Suomeen. Talon terassilla kasvatettiin marihuanaa ja sitä kuskattiin Suomeen.

Samaan aikaan perhe nosti Suomesta tuhansia euroja sosiaalitukia, mikä sittemmin toi tuomion petoksista.

Tuolloin 18-vuotiaat pojat olivat mukana toiminnassa. He houkuttelivat Suomesta seitsemää naista huumekuskeiksi.

He pyysivät tyttöjä lähettämään alastonkuvia itsestään ja lupasivat, että yhdessä yössä tekee paljon rahaa.

- Hän (Lilo) lähetti Facebookiin minulle viestin, että jos haluan tulla Espanjaan hänen luokseen, niin hän kyllä maksaa matkat, kertoi eräs nainen kuulusteluissa.

- Joel sanoi myös, että jos minä vain tunnen ketään "pirihuoria", niin niitä kyllä voisi lähettää sinne heidän luoksensa, nainen kertoi.

Poikien lastenkotituttu Jenna Lepomäki suostui, kun ilmaista matkaa tarjottiin - tietämättä, miksi häntä Espanjaan houkuteltiin.

Jenna lähti innoissaan elämänsä ensimmäiselle etelänmatkalle kesäkuussa 2011.

- Sain kuulla, että Jenna on Espanjassa vasta sitten, kun tyttö oli jo kadonnut, eikä häneen saatu yhteyttä, kertoo Jennan isä Kim Pellinen.
Jos olisin tiennyt, millaisen porukan kanssa Jenna on lähdössä, olisin yrittänyt estellä ja pyytänyt harkitsemaan.

Lilon taka-ajatuksia kuvaa hänen viestittelynsä.

- Lennätettiin yksi horokin tänne, sillä tekee vielä rahaa ennen pitkää, hän kirjoitti Facebook-viestissään.

Lepomäki oli tarkoitus myydä parittajalle, mutta hanke jäi aikomukseksi. Jenna yritettiin taivutella huumekuskiksi salakuljettamaan kehon sisällä Suomeen 50-70 grammaa kokaiinia. Kun tyttö kieltäytyi, häntä alettiin uhkailla puukolla.

Jenna soitti 13 hätäpuhelua. Niistä kuulee, että tyttö pelkäsi henkensä edestä. Poliisipartio kävi hakemassa Jennan asemalle, ja tytölle järjestettiin majapaikka.

Pojat saivat kuitenkin houkuteltua Jennan takaisin huvilalle. Siellä Hasselqvist surmasi Jennan lyömällä häntä kolme kertaa puukolla ja lopuksi kuristamalla.

- Hasselqvistilla ja Lilolla on ollut motiivi kostaa Lepomäelle se, että hän on ilmoittanut poliisille heidän yhteisistä rikollisista aikeistaan, toteaa laamanni Heikki Särkilä Turun hovioikeuden päätökseen jättämässään eriävässä mielipiteessä.

Käräjäoikeudessa Hasselqvist ja Lilo tuomittin murhasta elinkautiseen. Hovioikeudessa teko muuttui tapoksi äänin 2-1.

Äänestyksessä vähemmistöön jääneen Särkilän mukaan murhan tunnusmerkistö täyttyi muun muassa siksi, että teko oli suunniteltu, ei pikaistuksissa tehty puukotus.

- Teon suunnitelmallisuuteen viittaa se, että Hasselqvist ja Lilo ovat jo ennen Lepomäen surmaamista ryhtyneet peittelytoimenpiteisiin kirjoittamalla viestin Lepomäen äidille, laamanni toteaa.Kun Hasselqvist oli pidätetty, hän kirjoitti sellinsä seinään: "Taitaapi tulla elinkautinen. Vaan enpä tekis toisin vaikka voisin. Vasikka on vasikka...Ja nyt kuollut vasikka."

Lilolle Hasselqvist lähetti salakirjoitetun viestin, jonka poliisi nappasi. Viestissä Hasselqvist ohjeisti Liloa kertomaan, että tämä osallistui vain surmapaikan siivoamiseen. "Tarvitsenhan minä luottomiehen ulkopuolella", Hasselqvist yritti kertoa Lilolle.

Hovioikeudessa Lilo tuomittiin avunannosta tappoon. Saman tien hän käveli vapaana miehenä ulos vankilan portista.

Hasselqvistilla ja Lilolla saattoi olla suunnitteilla muitakin surmatekoja. Hasselqvistin isäpuoli kertoi kuulusteluissa, että pojat olivat lähdössä tekemään väkivaltaista perintää.

"Joona ja Joel olivat sitten ihan tosissaan menossa tappamaan NN:n ja samalla viemään sen omaisuuden", isäpuoli kertoi kuulustelussa.

"Muistan, että Joel kertoi siinä keskustelussa, että nyt on hänen vuoronsa tappaa. Sain kuitenkin heidät luopumaan tästä NN:n surma-aikeesta. Uhkaisin kertoa asiasta sekä NN:lle että poliisille."

"Keskustelussa kävi myös ilmi, että heillä on tappolista ja jostain henkilöstä he puhuivat koodinimellä", isäpuoli kertoi poliisille.
Käräjäoikeudessa isäpuoli sai törkeistä huumausainerikoksista 2 vuotta 9 kuukautta vankeutta. Äiti sai 1 vuoden 8 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.Hovioikeus lievensi isäpuolen tuomiota 1 vuoden 9 kuukauden ehdolliseksi.

Hasselqvist ja Lilo ovat vierailleet käräjillä tiuhaan tahtiin.
He myivät netissä tavaraa, jota ei ollut olemassakaan. Ennen Jennan surmaa Joel Lilo soitteli lastenkotituttunsa puhelimella kuukaudessa yli 10000 euron puhelinlaskun. Tätäkin tuttuaan Lilo houkutteli Espanjaan, mutta tyttö ei suostunut lähtemään.

Joona Hasselqvist tuomittiin joulukuussa 2011 puolentoista vuoden vankeuteen törkeästä vapaudenriistosta, pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta.

Hasselqvist pakotti aseella uhaten tyttöystävänsä entisen poikaystävän Tampereella Omenahotellin huoneeseen ja pahoinpiteli häntä siellä.

"Lähinnä kiiihtymystilastani ja amfetamiinin vaikutuksesta johtuen tuli halu pahoinpidellä", Hasselqvist selitti oikeudessa.

Keikan tilannut tyttöystävä kuvaili Hasselqvistia Ilta-Sanomille.

- Minä hillun ja riehun, mutta hän on maailman kiltein ihminen, tyttöystävä kertoi.

Hän ei hyväksy naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

- Jos joku hipaisee naista vaikka vain sormella, se saa Hasselqvistilta ankaran tuomion, kuvaili tyttöystävä Jennan surmaajaa.

Heinäkuussa 2011, kaksi viikkoa Jennan surman jälkeen, Lilo ja Hasselqvist olivat taas Tampereella.

He houkuttelivat nuorta naista Espanjaan. Lilo ja Hasselqvist lähettivät naiselle viisi tekstiviestiä, joissa uhattiin muun muassa hengen menettämisellä.

Lilo lähetti lisäksi muutaman uhkaavansävyisen sähköpostin.

"Kissas kuulemma lähtee ensin, sitten sinä. Loppuu se tunteilla leikkiminen.""Pahimmassa tapauksessa me istutaan muutama vuosi linnassa. Sä et tiedä meidän ansioluetteloa", Lilo ja Hasselqvist uhosivat pari viikkoa Jennan surman jälkeen.

Viime kesänä Hasselqvist heitti vankilassa kuumaa rasvaa Hyvinkään ampujan päälle ja sai pahoinpitelytuomion.

Mistään rikoksista kaksikko ei ole saanut lisää istumista. Kun he olivat jo kärsimässä elinkautista, se katsottiin riittäväksi rangaistukseksi muistakin teoista.

Hovioikeudessa elinkautinen äänestettiin kumoon, mutta syyttäjä ja asianomistajat hakevat päätökseen muutosta korkeimmasta oikeudesta.

Poliisi otti Lilon kiinni maanantain 16. marraskuuta epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta.