Kaksi Hawk-hävittäjää törmäsi yhteen ilmassa Lestijärvellä - toinen lentäjä vietiin sairaalaan

Julkaistu: , Päivitetty:

lestijärvi
Kaksi Ilmavoimien Hawk-hävittäjää osui yhteen ilmassa Pohjanmaalla kello 12.13. Toinen lentäjä on viety sairaalaan, ja toiseen on saatu yhteys.
Onnettomuus on tapahtunut Kauhavan läheisyydessä. Lentäjiä on koneita etsitään tiettävästi Lestijärven-Perhon suunnalta noin sata kilometriä Kauhavalta koilliseen.

Lentäjät ovat pelastautuneet heittoistuimilla. Puolustusvoimien mukaan onnettomuuden jälkeen taivaalla on nähty kaksi pelastusvarjoa.
Toinen Hawk-lentäjistä on viety sairaalaan, ja toiseen on saatu yhteys. Häntä kuitenkin etsitään vielä. Koneiden hylyt on löydetty.

Yle Keski-Pohjanmaan mukaan toinen koneista on löytynyt kangasmaastosta Lestijärven Linjaharjulta ja toinen kone läheiseltä nevalta.

Silminnäkijä kuvailee tapahtunutta STT:lle.

- Kuului kaksi kovaa pamausta ja näkyi kirkas valo.

Tarja Sillanpää todisti tapahtunutta Perhon Salamajärvellä.

Puolustusvoimat ei kerro löytyneen lentäjän voinnista.
Molemmissa koneissa oli yksi ohjaaja. Koneet törmäsivät yhteen Kauhavan läheisyydessä.

Etsintöjä johtaa Keski-Pohjanmaan pelastuslaitos, joka on saanut avukseen yli kymmenen henkilöä Keski-Suomen pelastuslaitoksesta. Kauhavalla järjestetään illalla kello kuudelta tiedotustilaisuus asiasta. Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuusalueelle menemistä pitää välttää.

Ambulanssi metsätiellä


IS:n tietojen mukaan Salamajärvellä Lestijärven eteläpuolella on metsätiellä ajanut Puolustusvoimien ambulanssi.

Lestijärvellä on nähty pelastuslaitoksen ajoneuvo, jonka perässä oli pelastusvene. Onnettomuuspaikan suuntaan on lähetetty useita yksiköitä pelastuslaitoksilta ympäri Pohjanmaata.

Ylen tietojen mukaan Kauhavalta on lähetetty Vinka-harjoituskone etsimään lentäjiä ja pudonneita koneita maastosta. Ylen mukaan etsintöihin osallistuu myös Utin jääkärirykmentistä NH-90-helikopteri.

Hawk on harjoituskone

Hawk on kaksipaikkainen suihkukone.  Koneet ovat nousseet ilmaan Kauhavalta, jossa sijaitsee Lentosotakoulu. Kauhavalla toimiva Lentosotakoulu vastaa ilmavoimien sotilaslentäjien jatkokoulutuksesta.


Ilmavoimien esittelyn mukaan Hawk on englantilainen yksimoottorinen ja kaksipaikkainen suihkuharjoituskone. Ilmavoimien Hawkit on sijoitettu Kauhavan Lentosotakouluun, jossa niitä käytetään ohjaajien jatko- ja taktisessa lentokoulutuksessa. Hawkit ovat olleet ilmavoimien käytössä vuodesta 1980. Ilmavoimilla on vahvuudessa 67 Hawkia.

Ilmavoimissa tyyppitunnusta HW kantava Hawk on hävittäjäohjaajaksi opiskelevan lentokadetin ensimmäinen kosketus suihkukonelentämiseen mäntämoottorisella Vinkalla tapahtuneen lentämisen perusteiden opiskelun jälkeen.


Lentokoulutus aloitetaan varusmieslentokurssilla Tikkakoskella toimivassa Ilmasotakoulussa. Varusmieskoulutuksen jälkeen oppilaat voivat hakea kadettikurssille, joka Hawk-koulutuksen järjestää Lentosotakoulu. Kadettikurssin jälkeen oppilas on valmis sotilaslentäjän ammattiin.Olitko paikalla? Onko sinulla kuvia tai videota tapahtuneesta? Lähetä viesti numeroon 13456 tai sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt