HS: Valtio myi polttoöljyä miljoonilla euroilla maksukyvyttömälle yhtiölle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Valtio myi polttoöljyä miljoonilla euroilla maksukyvyttömälle yhtiölle

Huoltovarmuuskeskus myi 24 miljoonalla eurolla polttoainetta yhtiölle, jonka luottotietoja se ei tarkistanut, uutisoi Helsingin Sanomat.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Kananen myöntää, että virhe on tapahtunut.

4.11.2013 4:21 | Päivitetty 4.11.2013 4:42

Helsingin Sanomien mukaan Huoltovarmuuskeskus myi polttoöljyä keväällä 2012 GT Trading Finland -nimiselle yritykselle, joka jätti alun perin 14,9 miljoonan euron laskun maksamatta.

Korkojen vuoksi Huoltovarmuuskeskuksen saatavat yritykseltä ovat kasvaneet yli 15 miljoonaan euroon, mitä ei lehden mukaan välttämättä saada koskaan takaisin.

Helsingin Sanomien mukaan Huoltovarmuuskeskuksen taloussääntö edellyttää, että luottotiedot pitäisi aina tarkistaa. Näin ei kuitenkaan menetelty ja yrityksen heikko maksukyky havaittiin vasta, kun laskut olivat jääneet maksamatta.

- Tässä onnettomassa tapauksessa sisäinen kontrolli valitettavasti petti. Ei tätä virhettä oikein voi puolustella, huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Kananen sanoo Helsingin Sanomissa.

  Sisäinen kontrolli valitettavasti petti.

Kanasen mukaan Huoltovarmuuskeskus teki sopimuksen GT Trading Finlandin kanssa, sillä muita ostajia myytävälle raskaalle polttoöljylle ei ollut. Yrityksen huono maine oli kuitenkin jo ennalta tiedossa. Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi Neste Oil ei ole enää vuosikausiin suostunut tekemään kauppaa kyseisen yrityksen kanssa.

Joulukuussa 2012 Huoltovarmuuskeskus teki GT Trading Finlandin toimista tutkintapyynnön poliisille. Helsigin Sanomat kertoo esitutkinnan olevan vielä kesken. Lehti kuitenkin uutisoi sekä poliisin että tullin epäilevän GT Trading Finlandia vakavista rikoksista.

Yrityksen toimitusjohtaja on kieltänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?