Mölkyn suosio räjähti ulkomailla - Suomeen kilahtaa 10€ per peli - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mölkyn suosio räjähti ulkomailla - Suomeen kilahtaa 10€ per peli

Mölkky-pelin myyntitilastot yllättävät: vaikka pelejä on myynnissä miltei kaikilla suomalaisilla huoltoasemilla ja marketeissa, Mölkyistä vain kolme prosenttia myydään Suomessa.

Mölkyssä kaadetaan numeroituja puupalikoita.­

29.10.2013 12:35

Suomessa keksitty heittopeli Mölkky kasvattaa kovasti suosiotaan Euroopassa. Mölkky on alun perin kotoisin Päijät-Hämeestä, jossa sitä on pelattu vuosisatoja. Heittopeli Mölkky on kehittynyt toisesta suositusta ulkopelistä eli Kyykästä.

Aiemmin vain lähinnä suomalaisten kesämökkien pihamailla harrastettua Mölkkyä pelataan nyt jo Ranskassa ja muuallakin Euroopassa. Mölkky on suomalainen, käsintehty puutuote.

- Mölkyn menestys Ranskassa sai alkunsa siitä, että suomalaiset vaihto-oppilaat veivät peliä mukanaan, toimitusjohtaja Markku Heljakka  Tactic Oy:stä kertoo Ilta-Sanomille.

- Nyt pelillä on hyvä jakelu, jota on hoitanut vuodesta 2010 lähtien Tactic France, joka on perustettu 1999.

Heljakan mukaan kaikista myydyistä Mölkky-peleistä vain kolme prosenttia myydään Suomessa ja loput 97 prosenttia ulkomailla.

- Valtaosa Mölkky-peleistä myydään jo ulkomaille. 2010 Ranskassa ostettiin 5000 peliä, viime vuoden myyntiluku oli 90 000. Suomeen myydään vuodessa muutamia kymmeniä tuhansia pelejä.

- Tämän vuoden ennuste Ranskassa kipuaa jo 120 000:een myytyyn peliin. Jokainen niistä on valmistettu Suomessa Päijät-Hämeessä kuntayhtymän työvalmennuksen hyväksi.

- Suomessa peli maksaa noin 30 euroa. Muualla Euroopassa hinta on hieman korkeampi.

Tukea työllisyyteen ja työvalmennukseen

Markku Heljakka arvioi, että jokaisesta ulkomailla myydystä Mölkystä tulee suomalaisen hyödyksi noin 10 euroa.

- Meillä on siis yhteistyösopimus kuntayhtymän kanssa. He valmistavat hyvän kotimaisen tuotteen ja me huolehdimme jakelusta ja markkinoinnista.

Heljakka pahoittelee, että hyvästä kotimaisesta puusta ja kotimaisella työllä valmistetusta tuotteesta on syntynyt jo ulkomaisia kopioita.

- Mölkky on rekisteröity tavaramerkki. Mölkky-pelin virallinen valmistaja ja tavaramerkin haltija on Tuoterengas Oy, hän sanoo.

- Peli on myös keksitty Suomessa Tuoterenkaan porukassa pienryhmässä.

Belgia, Saksa ja Ruotsi myös tulossa

- Peli on suosituin Ranskassa. Sen jälkeen tulevat suosiossa Belgia ja Sveitsi. Saksassa myyntiluvut ovat paranemassa, samoin Ruotsissa ja Norjassa.

- Peli on meille taloudellisesti tärkeä, mutta valikoimassa meillä on kyllä paljon suositumpiakin tuotteita, kuten Alias, iKnow ja Kimble, Heljakka kertoo.

Mölkyn kasvavaan kiinnostukseen voi vaikuttaa sekin, että keskieurooppalaisille ennestään tuttu heittopeli Petanque on muovannut harrastajista jo valmiiksi heittopelien ystäviä.

Mölkyn suosion kasvusta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?