Uusi kirja Lauri Törnistä saa heti kritiikkiä: "Törnistä tehdään juoppo natsi"

Julkaistu:

- Jos dosentti ja tohtori haluavat tehdä Törnistä juopon natsin niin tehköön, akateemisten tutkijoiden pitäisi kuitenkin pyrkiä jonkinlaiseen tarkkuuteen, sanoo Kari Kallonen.

Kallonen on yhdessä Petri Sarjasen kanssa tehnyt useita kirjoja Lauri Törnistä.

- Nämä kaverit tekevät papereista kirjaa tutkijakammiossa. Me teimme Sarjasen kanssa satoja haastatteluja.

Kallosen mukaan uudessa kirjassa on virheitä. Törnin kuolinpaikaksi mainitaan Laos, vaikka tämän helikopteri syöksyi maahan Vietnamin puolella rajaa. Virheitä löytyy myös Törnin oleskelusta Ruotsissa, jota Kallonen ja Sarjanen tutkivat. Lisäksi Kallosen mielestä väärää tietoa on mm. legendaarisen suomalaisupseerin Alpo Marttisen liikkeistä, vaikka oikea tieto olisi löytynyt helposti. Vääränä hän pitää myös tulkintaa Törnin sotilasarvon menetykseen liittyvistä seikoista.

- Oikeustieteen tohtori Jussi Tapani teki analyysin asiasta jo vuonna 2005 ja päätyi lopputulokseen, että Törni menetti sen hallinnollisella päätöksellä, joka on juridisesti pätemätön.

Kallosen mielestä kirjassa on kärjistetty räikeästi Törnin alkoholinkäyttöä.

- Sota-aikana miesten rentoutuskeino oli viinapullon juonti ja sitten alkoi paini. Törnillä ei ehkä ollut se ihan paras viinapää ja paini alkoi herkemmin. Unohdetaan, että Ruotsissa kihloissa Maria Kopsin kanssa ollessaan Törni ei käyttänyt alkoholia ollenkaan.

Keskeinen asia uudessa kirjassa on, että Törnin maanpetoksessa saama tuomio ei ollut poliittinen niin kuin usein on väitetty.

- Ei se mikään maailman räikein oikeusmurha ollut, on sille perustelut, Kallonen sanoo.

Silvennoinen ja Pohjonen kritisoivat kirjassaan Kallosen ja Sarjasen kirjoja.

- Se on ihan totta, että kirjoitimme enemmän sotasankaritarinaa, emme ole sitä koskaan kieltäneet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt