Jorma Ollilan elämäkerta: Näin iPhone toi potkut Kallasvuolle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ollila: Näin iPhone toi potkut Olli-Pekka Kallasvuolle

Jorma Ollilan mukaan Olli-Pekka Kallasvuon suurin virhe oli se, että hänen johtamansa Nokia ei onnistunut nopeasti vastaamaan kunnon puhelimella Applen iPhonen haasteeseen.

Uutuuskirjassa Jorma Ollila kertoo, kuinka Olli-Pekka Kallasvuon (kuvassa) suisti Nokian johtopallilta ennen kaikkea se, ettei hän kyennyt luomaan kilpailijaa Applen iPhonella.­

17.10.2013 10:30

Myös Kallasvuon johtamistyyli jätti toivomisen varaa.

Nokian ongelmat tiivistyivät N97-älypuhelimeen. Nokia toi puhelimen markkinoille ensin Yhdysvalloissa kesäkuun alussa 2009 ja nopeasti sen jälkeen muilla markkina-alueilla.

"Puhelimessa oli kosketusnäyttö, mutta myös liukuva näppäimistö. N97 käytti Symbianin ohjelmistoa, ja puhelimessa oli Skype-ominaisuus, jonka avulla pystyi soittamaan puheluita internetin välityksellä. N97 tuotiin kuitenkin markkinoille vasta lähes kolme vuotta N95:n lanseerauksen jälkeen," Ollilla kertoo uutuuskirjassaan.

N97 ei mitenkään pärjännyt iPhonelle. Oli kuin olisi verrannut Ladaa Mersuun.

"Ohjelmiston kapasiteetti oli puutteellisesti suunniteltu, ja puhelimessa oli alkeellisia teknisiä vikoja. Anssi Vanjoki kuvasi myöhemmin N97:n olleen "valtava pettymys kuluttajien laatukokemukselle". Se oli kaunis tapa sanoa, että N97 oli täydellinen epäonnistuminen juuri silloin, kun Nokian olisi pitänyt onnistua ja kääntää kurssinsa. Valitettavasti hallituksen tunne vuonna 2008 oli ollut oikea," Ollila sanoo.

Hallitus oli 2008 päättänyt antaa Kallasvuolle työrauhan kesään 2009 asti.

"Toukokuun lopussa 2008 hallituksen kokouksessa levisi huoli. Hallituksesta tuntui siltä, että Nokialla ei olisi todellista vastausta Applelle, jonka läpimurto matkapuhelinmarkkinoilla oli selvä viimeistään toukokuussa 2008. Nokian strategiassa näytti olevan aivan liian monta epävarmaa kohtaa."

Ollilan mukaan hallituksen jäsenille jäi "epämiellyttävä olo".

"Kuva ei kuitenkaan ollut tuolloin kirkas, koska yhtiön tunnusluvut olivat vielä hyviä. Menestyspuhelin N95 myi hyvin, mikä vaikutti yhä positiivisesti kassavirtaan. Näimme kuitenkin, että strategia ei ollut selkeä, ja sen tulos oli surkea.

Paine Kallasvuota kohtaan kasvoi myös yhtiön sisällä.

"Keväällä 2009 Nokian organisaatiosta alkoi tulla viestejä, että yhtiötä ei johdettu määrätietoisesti. Asiat alkoivat puuroutua, päätöksenteko hidastua ja keskustelu oli siirretty suuriin komiteoihin, joissa se harhaili liikaa."

Ollilan mukaan hänen johtamansa hallitus oli pitkämielinen Kallasvuota kohtaan.

"Toimitusjohtajan vaihtuminen on aina yritykselle riski. Nokiassa kynnys vaihtaa toimitusjohtajaa on ollut aina korkea. Nokian hallitus on aina keskittynyt strategiaan, ei operatiivisiin kysymyksiin. Nokian kulttuuriin eivät ole kuuluneet huolimattomat tai hätäilevät päätökset. Siksi Kallasvuolle annettiin mahdollisuus näyttää, mihin hän pystyy," Ollila perustelee pitkämielisyyttä.

Ollilan mukaan Kallasvuo oli kokematon suuren ja globaalin konsernin ykkösmiehenä ja siinä mielessä hänen valintansa Nokian johtoon oli riski.

Tilannetta ei helpottanut se, että Kallasvuon johtama Nokia joutui veriseen kilpailuun Applen, iPhonen ja Steve Jobsin kanssa.

"Usein kilpailijat ovat tulleet sieltä, mistä niitä vähiten odottaa. Niin kävi myös Olli-Pekalle. Olli-Pekka sanoi itse, että hän ei ole ohjelmisto-osaaja. Se piti paikkansa, mutta minäkään en ollut ohjelmisto-osaaja."

"Toimitusjohtajan ei tarvitse olla ohjelmistojen eikä tekniikan osaaja. Hänellä pitää olla palaavaa kiinnostusta oppia peruslainalaisuudet, riittävä ymmärrys ja kyky löytää oikeat ihmiset oikeille paikoille. Nokia ei pystynyt löytämään ihmisiä, jotka olisivat muovanneet siitä ohjelmistoyhtiön. Nokia oli lamaantunut ja voimaton Symbianin kanssa. Hallitus uskoi, että yhtiössä olisi riittävästi ohjelmisto-osaamista, ja johto vakuutti. ettei perusosaamisessa ollut ongelmaa ja Symbianin ongelmat ratkaistaisiin. Kun Pertti Korhonen lähti Nokiasta 2006, johtoryhmän ohjelmisto-osaaminen kuitenkin väheni selkeästi."

Steve Jobs esitteli ensimmäisen iPhone-mallin Macworld-messuilla tammikuussa 2007.­

Ollilan mukaan vaaran merkit alkoivat muuttua vakavaksi huoleksi kesän ja syksyn 2009 aikana.

"Olin aikaisemminkin kokenut monta kesää, jolloin huolet alkavat kasaantua. Se tuntuu pahalta. Ruumis tietää huolien painon ennen kuin ne ehtivät edes mieleen ja aivoihin saakka. Kesä 2009 oli sellainen. Tunsin voimattomuutta ja myös puhtaasti fyysistä kipua. Tulossa oli ainakin vuoden mittainen vaikea aika, ehkä vaikein aika Nokiassa.

"Elokuussa rapujuhlien aikaan ensimmäinen Nokian hallituksen jäsen kysyi minulta, onko yhtiön johto kunnossa. Hän sanoi ääneen sen, mitä itsekin ajattelin. Hän sanoi, että asiat eivät mene siihen suuntaan, johon hallituksena haluaisimme niiden menevän."

Marras–joulukuussa hallitus kävi Ollilan mukaan vuosittaisen keskustelunsa omasta työskentelystään ja puheenjohtajan roolista.

"Keskusteluja veti varapuheenjohtaja Marjorie Scardino, ja ne keskittyivät paljolti yhtiön operatiiviseen johtoon. Melkein jokainen hallituksen jäsen kysyi, onko toimitusjohtajan tilanne kunnossa. Nämä keskustelut laukaisivat jatkotoimet."

Tammikuussa 2010 hallituksen kokouksessa keskusteltiin pitkään Nokian organisaation toimintakyvystä.

"Sain tehtäväkseni keskustella johtoryhmän jäsenten kanssa yhtiön johtamisen tilasta laajasti ottaen. Hallitus oli tästä lähes yksimielinen. Helmi-huhtikuussa 2010 Ollila keskusteli asiasta Nokian johtoryhmän kanssa. Ollilan mukaan Kallasvuon "tieten ja suostumuksella".

"Päätin keskustelut kysymykseen, onko Olli-Pekka oikea ihminen johtamaan Nokiaa. Keskustelut eivät olleet helppoja. Tunsin tietenkin henkilökohtaisesti kaikki keskustelukumppanini. Jokainen asetteli sanansa tarkasti, ja hallituksen puheenjohtajan kysymyksiin haluttiin suhtautua vakavasti. Noin puolet keskustelukumppaneistani tuki Olli-Pekkaa varauksettomasti, mutta noin puolet johtoryhmästä epäili niin voimakkaasti Olli-Pekan mahdollisuuksia kuin asian voi kohteliaisuuden rajoissa esittää."

Ollilan mukaan keskustelut johtoryhmän kanssa eivät ratkaisseet toimitusjohtajan vaihtumista.

"Ne olivat kuitenkin tärkeätä lisämateriaalia päätöksen tueksi," hän sanoo.

Toukokuun alussa Nokian hallitus päätti, että yhtiölle haettaisiin uusi toimitusjohtaja mahdollisimman pian.

Kallasvuo sai kuulla potkuistaan Ollilalta elokuussa 2010.

"Hän oli yllättynyt siitä, että prosessi oli näin nopea. Itse asia ei voinut olla enää kenellekään täysi yllätys, koska matkailuni Yhdysvalloissa oli vuotanut The Wall Street Journaliin, joka ystävällisesti kertoi, että Nokiaan haetaan uutta toimitusjohtajaa ulkomailta."

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?