Ylen Silminnäkijä selvitti: Suomessa yökerhojonossa värillä on väliä

Ylen Silminnäkijä-ohjelmassa nähdään torstaina, kuinka räikeästi kaksi helsinkiläistä yökerhoa syrji ulkomaalaistaustaisia henkilöitä estämällä heidän sisäänpääsynsä.

Kaikki eivät päässeet Milliklubille suomalaista ajokorttia näyttämällä.

16.10.2013 13:49

Syrjintä tuli ilmi Ylen Silminnäkijä-ohjelman selvittäessä, kuinka eri etnisistä taustoista lähtöisin olevia henkilöitä kohdellaan arkisissa tilanteissa Suomessa.

Yhdenvertaisuuden toteutumisen arvioimiseksi ohjelma perusti testiryhmän, johon kuului syntyperäinen suomalainen, venäläistaustainen henkilö sekä somali. Suomalaisten suhtautuminen koehenkilöihin ikuistettiin piilokameran avulla.

Selkeimmät erot koehenkilöiden saamassa kohtelussa ilmenivät heidän pyrkiessä Lady Moon ja Milliklubi -yökerhoille Helsingin ydinkeskustassa.

Siinä missä piilokamera osoittaa suomalaisasiakkaiden päässeen yökerhoihin heittämällä sisälle, ulkomaalaistaustaisille testiryhmän jäsenille ei sisäänpääsyä suotu.

Ette te nyt herran jestas tuu siit ovest sisään.

Silminnäkijässä esitetään torstaina, kuinka Lady Moonin järjestyksenvalvoja ajaa yökerhoon pyrkineet somalimiehet kylmästi ulos.

- Ette te nyt herran jestas tuu siit ovest sisään. Mee sä nyt jonnekin muualle, järjestyksenvalvoja lataa yökerhon ovesta ilman tämän myöntämää lupaa sisään astuneille miehille.

Milliklubilla kynnyskysymykseksi testiryhmän somali- ja venäläismiesten sisäänpääsyn kannalta nousi se, ettei heillä ollut esittää muita henkilötodistuksia kuin suomalaiset ajokortit.

Silminnäkijän työryhmä teki testin.

- En mä ota tällaisia. Ei ei ei. Sori. En mä ota sillä sisään nyt, ovivahti sanoo.

Eri naama - eri käytäntö

Ovimiehellä on oikeus olla päästämättä asiakkaita sisään vain suomalaisen ajokortin perusteella - mutta käytännön pitäisi olla sama kaikille.

Testiryhmän suomalaismieheltä ei suomalaisen ajokortin lisäksi muuta henkilötodistusta vaadittu.

Yökerhoon pääsemisen lisäksi testiryhmän jäsenet selvittivät kuinka helppoa tai vaikeaa heidän on lainata ohikulkijalta matkapuhelinta, saada työpaikkaa ja hankkia asuntoa.

En mä ota tällaisia. Ei ei ei. Sori.

Rikosilmoitus tekeillä

Työryhmän somalitaustainen henkilö, toimittaja Wali Hashi pitää Silminnäkijän testeissä ilmenneitä tuloksia huolestuttavina.

- Järkyttävää. Tiesin, että Suomessa esiintyy syrjintää, mutta en tiennyt, että se olisi näin näkyvää, hän kommentoi IS:lle.

Hashi kertoo, että ohjelmanteossa ilmenneisiin ongelmiin pyritään myös vaikuttamaan. Yökerhojen harjoittamasta syrjinnästä ollaan Hashin mukaan tekemässä rikosilmoitusta.

Yökerhoon pääsemisen lisäksi testiryhmän jäsenet selvittivät mm. kuinka helppoa tai vaikeaa heidän on lainata ohikulkijalta matkapuhelinta.

- Toiminta on ollut todistettavasti lainvastaista, hän perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?