Kotimaa

Astahov ei tulekaan Suomeen - ”virallinen tehtävä” ajoi kirjamessujen edelle

Julkaistu:

Dekkaristi
Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov on yllättäen perunut tulonsa Helsingin kirjamessuille.
Astahovin piti esiintyä kirjamessuilla perjantaina 25. lokakuuta.

Suomalainen Pulitzer-kustantamo on kääntänyt vastikään Astahovin Valtaajat-dekkarin suomeksi CrimeTime-nimikkeen alla. Lapsiasiamiehen piti tulla messuille markkinoimaan kirjaansa itse.

Kirjamessujen nettisivujen mukaan Astahov ilmoitti viime viikonvaihteessa, ettei hän pääsekään tulemaan. Syyksi hän kertoi messujen mukaan ”virallisen valtiollisen tehtävänsä”.

Pulitzerin Jouni Tervon mukaan peruuntuminen oli iso pettymys.

- Tylsä juttu, sillä häntä odotettiin kovasti kirjamessuille. Ei mahda mitään. Urheilijoita mukaillen: parhaamme yritimme muttei se riittänyt mihinkään, Tervo lausahti.

Vielä kesän alussa Astahov sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa odottavansa innolla Suomeen tuloa.

- Olen tulossa Suomeen hyvin mielelläni, sillä se ensimmäinen vierailuni oli niin vaikea, vaikkakin mielestäni hyvin onnistunut, Astahov sanoi viitaten kevääseen 2010, jolloin hän kävi esikuntansa kanssa Turussa läksyttämässä suomalaisviranomaisia suomalaisvenäläisen perheen pojan kohtelusta.

Suomessa Astahov tunnetaan lähinnä hänen kovasanaisesta Suomi-kritiikistään, sillä hän on muun muassa vaatinut julistamaan Suomen hengenvaaralliseksi maaksi venäläislapsille.

Astahovin vierailun peruuntuminen on kirjamessujen järjestäjien kannalta varmasti pettymys, mutta toisaalta se saattaa kertoa paljon siitä, että nyt on menossa selvä suvantovaihe Suomen ja Venäjän välisissä lapsikiistoissa.

IS:n haastattelussa kesäkuun alussa Astahov oli jo paljon aiempaa sovittelevampi ja hän lupasi olla jatkossa tarkempi kritiikissään Suomen lapsikiistoja käsitellessään.

- Toivottavasti olette huomanneet, että olemme viime aikoina yrittäneet olla maltillisempia muotoiluissamme. Nykyisin minä pyrin välittämään vain sen tiedon, minkä meidän Suomen-suurlähetystömme voi vahvistaa, hän sanoi.

KGB-taustainen Astahov tunnetaan Venäjällä siitä, että hän matkustaa aina ripeästi sinne, missä Kreml katsoo häntä milloinkin tarvittavan. Kesäkuussa Kultarannassa käydessään Venäjän presidentti Vladimir Putin kuitenkin ilmoitti selkeästi, että hänen mielestään suomalais-venäläisten lapsikiistojen akuutti aika on nyt ohi.

- Sen jälkeen kun Venäjä tuli mukaan Haagin sopimukseen, kaikki on muuttunut parempaan suuntaan. Ei ole mitään akuuttia ongelmaa, ei ainakaan entisenlaista, joten olemme kiitollisia suomalaisille kumppaneillemme yhteistyöstä, Putin sanoi.

Venäjällä Astahov tunnetaan lapsiasiamiehen tehtävien lisäksi myös juristina, tv-tähtenä ja ahkerana kirjailijana. Hänen Valtaajat-teoksena kertoo Venäjän kovaotteisista yritysvaltaajista ja heidän kytkennöistään valtaapitäviin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt