Hautalaa syytetään kalliista tempusta: Uusi murtaja seisoo toimettomana

Julkaistu: , Päivitetty:

Arctia Shipping
Kohu omistajaohjausministeri Heidi Hautalan (vihr) ympärillä paisuu.
Ilta-Sanomien tietojen mukaan omistajaohjausministeri Heidi Hautalan rooli oli suuri, kun valtio päätti uudesta, perinteisen mallin mukaan rakennettavasta murtajasta, joka tulee liikenneviraston, ei valtion oman murtajavarustamon Arctia Shippingin alaisuuteen.

- Päätöksellä haluttiin varmistaa, että uusi murtaja ei missään tapauksessa lähde arktisille vesille, Ilta-Sanomien lähde sanoo.

Hallitus päätti vuosi sitten uuden murtajan hankkimisesta. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Heidi Hautala sekä liikenne- ja viestintäministeri Merja Kyllönen (vas) junailivat asian niin, että uusi murtaja tulee liikenneviraston alaisuuteen.

Uusi murtaja on perinteinen murtaja, jolle työpäiviä kertyy keskimäärin 100 vuodessa. Muun ajan se seisoo toimettomana ja tuottamattomana.  Jäänmurtovalmiuksien lisäksi uusi murtaja varustetaan öljyntorjuntalaitteistolla. Hallitus myönsi hankkeelle alkuvuodesta 125 miljoonan euron budjettirahoituksen.

Arktiset vedet avautumassa


Alalla päätöstä ei ymmärretä lainkaan. Valtio omistaa kokonaan muutama vuosi sitten yhtiöitetyn Arctia Shipping Oy:n, jonka toimialana on jäänmurtopalvelujen ja monitoimialusten erikoispalvelujen tuottaminen. Yhtiö on saanut taloutensa kuntoon. Se on kannattava ja velaton ja se olisi hyvin voinut vastata hankkeesta. Nyt ihmetellään sitäkin, että Suomeen tulee nyt uusi murtajatoimija ja velkainen valtio ottaa sitä varten rahat budjetista.

Päätöstä on ihmetelty myös siksi, että arktiset vedet ovat avautumassa ja Suomella on alan osaamista, jota se voi myydä ulkopuolisille, kuten energiayhtiöille ja kauppamerenkululle.

Uuden murtajan tarjouskilpailu on käynnissä. Se lasketaan vesille vuonna 2015.

Seuraa Heidi Hautalan tiedotustilaisuutta suorana IS TV:stä tänään kello 12.

Ota kantaa

Voiko Hautala jatkaa ministerinä?

Kyllä 14% Ei 86%
Ääniä yhteensä 6771

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt