Kotimaa

20 000 kissaa/vuosi - suomalaiset hylkäävät lemmikkejään karusti

Julkaistu:

Löytöeläimet
Harva löytökissa pääsee takaisin kotiinsa. Eläinsuojeluyhdistysten mukaan kissan mikrosiru helpottaisi omistajan löytymistä.
Suomessa hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa, arvioi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY). Puolet hylätyistä kissoista joudutaan lopettamaan.

– Löytöeläintaloon päätyneistä kissoista vain joka kymmenes palaa takaisin omaan kotiinsa, kun koirista yhdeksän kymmenestä palautuu omistajalleen, sanoo liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Kissan omistajan paikantaminen olisi helpompaa, jos kaikki kissat olisivat sirutettuja. Pullin mukaan omistajat siruttavat yleensä vain rotukissoja.

– Maatiaiskissojen siruttamista saatetaan pitää turhana. Kun kissa katoaa, on helpompaa hankkia vain uusi ilmainen pentu.

Euroopan komissio valmistelee eläinten hyvinvoinnin yleisdirektiiviä. Direktiivin alaisuuteen olisi tärkeää saada myös lemmikit, sanoo Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen (kok.). Tunnusrekisteri olisi yksi direktiivin osa.

Kun kissat ovat vain tuotantovälineitä


Villiintyneet kissat työllistävät löytöeläintaloja.

– Jatkossa meillä pitäisi olla yhteinen rekisteri, josta oman lemmikkinsä löytää. Tarkoituksena ei ole sakottaa navettakatteja, Pietikäinen sanoo.

– Jos joku tienaa lemmikin myymisellä, silloin eläimessä pitää olla siru.
Pietikäinen ei vielä osaa arvioida, milloin rekisteri otettaisiin käyttöön.

Asennemuutos lisäisi selvästi kissojen hyvinvointia.

Ei-toivotut pennut saatetaan edelleen hukuttaa, ja pentutehtailijoille kissat ovat vain tuotantovälineitä, Pulli sanoo. Kadonnut kissa ei ole yhtä kuin kuollut kissa.

– Heti ei kannata olettaa, että kissa on päätynyt ketun suuhun. Keväällä kadonnutta kissaa kannattaa etsiä vielä syksylläkin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt