Erikois-Bentley, ökyasuntoja, kartanoita, veneitä...nämä kaikki Björn Wahlroos omistaa

Kaikki tietävät, että Björn Wahlroos on upporikas, mutta tiesitkö, mitä kaikkea hän omistaakaan.

17.9.2013 14:55 | Päivitetty 17.9.2013 19:56

Rikas Björn Wahlroosista tuli investointipankki Mandatumin kautta 90-luvun puolivälissä. Hän lähti Suomen Yhdyspankista perustamaan Mandatumin, kun ei tullut toimeen varovaisen uuden pääjohtajan Ahti Hirvosen kanssa. Tilipäivä koitti, kun Paavo Lipposen (sd.) hallitus halusi ostaa Wahlroosin ontuvan Sampo-Leonian johtoon. Sampo-Leonia maksoi Mandatumista 50 prosenttia yli silloisten pörssikurssien. Pohja Wahlroosin suuromaisuudelle oli luotu.

Sammon pankkitoiminnan myynti Danske Bankille oli toinen loistoveto. Danske maksoi yli neljä miljardia euroa, ja kauppaa on jälkeenpäin arvioitu yhdeksi Suomen historian hölmöimmäksi pankkikaupaksi – tanskalaisten näkökulmasta.

Tuomo Pietiläisen ja työryhmän kirja esittää hätkähdyttävän väitteen. Sen mukaan Helsingin käräjäoikeudessa 18.1.1995 rekisteröity avioehtoasiakirja on Björn Wahlroosin kaikkien aikojen paras sopimus (lue lisää tästä).

Uutuuskirja listaa Wahlroosin rikkaudet:

Omaisuuden ydin

Sampo-osakkeiden arvo loppukeväällä 2013 oli yli 370 miljoonaa euroa. Sammon osakkeet ovat lisäksi tuottaneet vuodesta 2000 noin 151 miljoonan euron osingot. Wahlroos on Sammon kolmanneksi suurin omistaja Suomen valtion ja työeläkeyhtiö Varman jälkeen.

Avioehto

Björn ja Saara Wahlroos ovat tehneet avioehdon vuonna 1994. Sen mukaan Saara Wahlroos luopuu osuudestaan Mandatumin ja Sammon osakkeisiin ja osinkoihin sekä niillä ostettavaan omaisuuteen avioeron tai kuoleman tapauksessa. Saara Wahlroosilla on Stora Enson ja Konecranesin osakesijoituksia yhteensä hieman alle 300 000 eurolla.

Rahaa niin että ranteita pakottaa. Uutuuskirja kertoo, miten Björn Wahlroos on rikastunut - ja mitä hän omistaa.

Perheyrityksissä SaaraWahlroos ei ole päättävässä asemassa. Puolisoiden testamentti voi syrjäyttää avioehdon kuolemantapauksessa, mutta testamentista ei tämän kirjan tekijöillä ole tietoa.

Muu osakesalkku

Omistaa myös metsäyhtiö UPM-Kymmenen osakkeita hieman alle kahden miljoonan euron ja Nordean osakkeita hieman alle miljoonan euron arvosta alkukevään 2013 kurssien mukaan. Osakesalkun pohjalla 338 Stockmannin osaketta, arvo noin 4 000 euroa.

Kartano

1300-luvulla perustettu Joensuun (Åminnen) kartano Halikossa. Siirtyi vuonna 2001 Wahlroosin omistukseen 59 miljoonalla markalla eli vajaalla kymmenellä miljoonalla eurolla. Vuonna 2010 maa-aluetta oli 2 200 hehtaaria, joista viljelyksiä 370. Kaksikerroksinen entisöity päärakennus.

Saara ja Björn Wahlroos.

Saaret

Perhe omistaa kiinteistöjä ja 20 hehtaarin tontin saaresta Hiittisissä, Hangon edustalla. Thomas Wahlroos omistaa uimamatkan päästä hieman alle 20 hehtaarin saaren. Björn Wahlroos osti saaren pojalleen 800 000 eurolla vuonna 2010. Wahlroosin perhe hallinnoi osittain saariomistuksiaan kahden osakeyhtiön kautta.

1300-luvulla perustettu Joensuun (Åminnen) kartano Halikossa.

Kiinteistöt

Villa Hellberg Porvoon Tolkkisissa, Mustijoen varrella. Tontti käsittää yhteensä 19 hehtaaria maata joen molemmin puolin. Asunto Etelä-Helsingissä meren tuntumassa ja Tukholmassa, Strandvägenillä Östermalmissa. Molemmat on rakennettu 1800-luvun lopussa. Tukholman asunnon ostohinta oli noin neljä miljoonaa euroa.

Perhe omistaa kiinteistöjä ja 20 hehtaarin tontin saaresta Hiittisissä, Hangon edustalla.

Autot ja veneet

Erikoisvalmisteinen Bentley (noin 300 000 euroa), joita on Suomessa kymmenen. Kolme rekisteröityä venettä, joista arvokkain on noin 300 000–400 000 euron arvoinen Targa-moottorivene. Lisäksi kaksi pienempää moottorivenettä.

Villa Hellberg Porvoon Tolkkisissa, mustijoen varrella.

Sijoitusyhtiöt

Wahlroosin perheellä on kaksi sijoitusyhtiötä. Fraternitas Oy on Björn Wahlroosin uinuva sijoitusyhtiö, jonka hän perusti alun perin mandatumlaisten kanssa. Spontel Oy on Thomas Wahlroosin ja Nina Wahlroos-Graderin sijoitusyhtiö. Omistaa Norjaan rekisteröidyn Spontel As -sijoitusyhtiön, jonka hallituksessa istuu muiden muassa Thomas Wahlroos. Yhtiön vuositulos on heitellyt rajusti vuoden 2009 erinomaisesta yli 12 miljoonan euron voitosta vuoden 2011 lähes 12 miljoonan tappioihin. Vuonna 2011 yhtiöllä oli obligaatioita eli joukkovelkakirjalainoja lähes 5,5 miljoonan euron arvosta, noin puolitoista miljoonaa Sampo-konsernin omistamaan If Vahinkovakuutusosakeyhtiöön ja miljoona SEB-pankkiin.

Loput kolme miljoonaa on sijoitettu veroparatiisi Marshallinsaarille rekisteröityyn öljynporausyhtiöön Ocean Rigiin. Ifin obligaatiot mainitaan Sponte As:n kirjanpidossa vuodesta 2010 alkaen. Spontelin obligaatiolla ei enää ole suoraa yhteyttä Ifiin, joka on maksanut vuonna 2002 ottamansa lainan kokonaan pois. Lainalla on käyty kauppaa, ja Spontel on ostanut obligaation sijoitustarkoituksessa.

Omaisuus verrattuna muihin rikkaisiin

Koko omaisuuden arvo on selvästi yli puoli miljardia euroa. Sampo on merkittävin omaisuuden lähde: Sampo-omistusten ja -osinkojen arvo toukokuussa 2013 oli 521 miljoonaa euroa. Wahlroos on varakkaimpien suomalaisten kärkikymmenikössä, mutta maailman rikkaimpien listoille hänellä ei ole asiaa. Yhdysvaltalainen Forbes-aikakauslehti nosti 1 426 dollarimiljardöörin joukkoon vain yhden suomalaisen, Antti Herlinin, jonka omaisuuden arvo on lähinnä Koneen omistuksen ansiosta 2,4 miljardia euroa, neljä kertaa Wahlroosin omaisuuden arvo. Maailman rikkaimmaksi 2013 arvioitu meksikolainen liikemies Carlos Slim Helú perheineen (omaisuus 57 miljardia euroa) on noin sata kertaa Wahlroosia rikkaampi.

Erikoisvalmisteinen Bentley, joita on Suomessa kymmenen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?