Kansanedustaja kannattaa asevelvollisuudesta luopumista

Julkaistu:

Tasa-arvo-ongelma
Kansanedustaja ja eduskunnan miesverkoston puheenjohtaja Kari Uotila (vas) kritisoi voimakkaasti vain miehille pakollista asevelvollisuutta
Uotila esitti kriittisen näkemyksensä asevelvollisuudesta Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan keskiviikkona järjestämässä Maanpuolustus, sukupuoli ja tasa-arvo –seminaarissa Helsingin Säätytalolla.

Uotila kertoi näkevänsä asevelvollisuuden ennen kaikkea tasa-arvo-ongelmana.

– Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ei vastaa parhaalla mahdollisella tavalla tämän päivän turvallisuusuhkiin.
 

Vain miehiin kohdistuva pakollinen asevelvollisuus on lisäksi tasa-arvon kannalta ongelmallinen.


Uotilan mukaan Suomessa olisi siirryttävä molempia sukupuolia koskevaan vapaehtoiseen turvallisuuskoulutusjärjestelmään.

– Tasa-arvoa ei voi olla se, että asepalvelus on miehille pakollinen ja naisille vapaaehtoinen. Sukupuolittunut asepalvelus näkyy myös yhteiskunnan monien muiden tehtävien keskittymisellä miehille. Kestävä ratkaisu on laajentaa asepalvelus yleisemmäksi turvallisuuskoulutukseksi ja tehdä siitä molemmille sukupuolille vapaehtoinen, Uotila sanoi.

Uotila arvioi asevelvollisuusarmeijan aiheuttavan yhteiskunnalle enemmän kustannuksia, kuin sen osuus valtion budjetista on.

– Asevelvollisuusjärjestelmää on arvioitava suhteessa työllisyysasteen nostamispyrkimyksiin. Eläkeikiä halutaan nostaa, mutta samaan aikaan hidastetaan koko ikäluokan miesten siirtymistä opiskeluun ja työelämään. Asevelvollisuus aiheuttaa miehille tuntuvia taloudellisia menetyksiä eikä asevelvollisuusaikaa edes lasketa eläkekertymään, Uotila sanoi.

Uotila korosti, että asevelvollisuuden lakkauttamisella ja Nato jäsenyydellä ei ole suoraa yhteyttä. Hänen mielestään Suomi voi ja sen tulee pysyä liittoutumattomana myös ilman yleistä asevelvollisuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt