Uutuuskirja paljastaa: Vanha Mannerheim rakastui tosissaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja paljastaa: Vanha Mannerheim rakastui tosissaan

Marsalkka Mannerheim ja kreivitär Gertrud d' Arco saapumassa Nizzaan huhtikuussa 1950.

Julkaistu: 5.9.2013 10:00, Päivitetty 5.9.2013 10:26

Juhani Suomen tänään julkaistun kirjan Mannerheim – Viimeinen Kortti mukaan Mannerheimin viimeinen rakkaus oli tulinen suhde, vaikka marsalkka oli sen alkaessa vuonna 1946 jo lähes 80-vuotias.

Suhteen toinen osapuoli kreivitär Gertrud d´Arco oli 51-vuotias. Gertrud kuului ruotsalaiseen mahtisukuun, hänen veljensä olivat pankkiirit Jacob ja Marcus Wallenberg.

Marsalkkaan kreivitär tutustui todennäköisesti tämän Pariisissa asuneen tyttären Sophien kautta. Suomen mukaan kreivitär oli kiinnostunut Mannerheimista nähtyään uutisfilmin tämän ja Hitlerin tapaamisesta, jossa salskea marski oli tehnyt vaikutuksen.

Kun marsalkka oli 1946 tutkituttamassa itseään lääkäreillä Tukholmassa, hän lounasti kreivittären kanssa parhaissa ravintoloissa ja kävi elokuvissa.

Suomen Tukholman lähettiläs G. A. Gripenberg ihmetteli, kun Mannerheim rymisteli vierashuoneeseen vasta puolenyön aikoihin iästään ja sairauksistaan huolimatta. Hän kummasteli kuinka ”täynnä elämää ja kiinnostusta nuoriin naisiin” Mannerheim oli.

Gripenberg oli huolissaan naimisissa olevan kreivittären maineesta. Miehitetyssä Pariisissa asuessaan tämä oli seurustellut saksalaisen kenraalin kanssa. Gripenbergin mielestä kreivittäressä oli ”armottomia ja kovia” piirteitä. Suhde kreivittären kanssa oli vienyt eräältä vanhalta herttualta terveyden ja rahat.

Mannerheimin tavattuaan kreivitär jätti miehensä lopullisesti. Rakastavaiset alkoivat kutsua toisiaan Gustafiksi ja Calleksi. Mannerheim kutsui kreivittären Kirkniemen kartanoonsa. Tukholmassa he osallistuivat Wallenbergien päivälliselle, jossa kreivitär kehui marsalkan hurmaavuutta.

Pari vietti paljon aikaa Sveitsissä, Italiassa ja Ranskan Rivieralla. Kun he olivat erossa, Mannerheim piti kreivittären kuvaa pöydällään.

Kreivitär patisti Mannerheimia tämän muistelmahankkeessa. Siinä avustanut eversti Aladar Paasonen oli varma, että Mannerheim oli ”syvästi rakastunut”.

Mannerheim elämäkerrassaan Veijo Meri väittää, että Mannerheimin kuoltua kreivitär lähetti Suomen valtiolle laskun vaivannäöstään. Juhani Suomi ei ole löytänyt todisteita tarinalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?