Kaarinan kaupungin alueella sijaitsevat perustukset on ajoitettu 1100-luvulle.
Kaivauksia on johtanut amanuenssi Juha Ruohonen Turun yliopiston arkeologian laitokselta. Hän luonnehtii kirkon perustuksia tämän vuosituhannen toistaiseksi kovimmaksi löydöksi suomalaisessa arkeologiassa.
- Paikka on lisäksi säilynyt käsittämättömän hyvin maankäytöltä, joten tämä on niin täydellinen tutkimuskohde kuin voi, Ruohonen kertoi keskiviikkona kaivauksilla.
Puhelimitse tavoitettu intendentti Teija Tiitinen Museovirastosta vahvistaa näkemyksen.
- Löytö on ainutlaatuinen. Me virkamiehet pyrimme olemaan varovaisia kielenkäytössä, mutta nyt ylisanat eivät ole liikaa.
Ruohonen kertoo, että muualla Skandinaviassa ei ole yhtä hyvin säilyneitä kokonaisuuksia.
- Tässä on kaikki kohdallaan: kalmisto, sitä kiertäneen aidan perustukset ja kaiken keskellä kirkon perustukset. Ruotsalaiset tutkijat väittivät olevansa kateellisia.
Keskellä kulttuurimaisemaa
Kirkon perusta hautausmaineen on metsäsaarekkeessa. Aurajoen rantaan on parisataa metriä ja Turun keskustaan muutama kilometri.
Kun rakennuksen kulmakivi paljastui kaksi vuotta sitten, Ruohosta harmitti. Hän arveli, että kyseessä on vanhan ladon perustus, joka sotkee hautapaikan tutkimista.
Hiljalleen voimistunut toivo kirkosta varmistui tänä kesänä. Rakennuksen muoto paljastui vasta kolme viikkoa sitten.
- Tämä on keskieurooppalaismallinen kirkko, jossa on ollut erillinen kuoriosa alttareineen. Alttarin kiviset perustukset olivat jymy-yllätys.
Kyseessä on nähtävästi ollut korkeahko jyrkkäkattoinen hirsirakennus, joka oli yhden tai useamman kylän käytössä. Kirkkosalin leveys ja pituus olivat kuusi metriä. Alttari oli pienemmässä kuoriosassa.
- Kirkkomaalle haudatut ovat olleet tavalla tai toisella kristittyjä, haudat ovat itä-länsi-suunnassa kuten kirkkokin.
Esinelöytöjen perusteella kirkko oli käytössä korkeintaan 1200-luvun puoliväliin eli enintään sata vuotta.
- Yksi luonteva mahdollisuus on se, että tämä on ollut kyläkirkko, josta kirkollinen toiminta olisi siirretty isompaan keskukseen. Niin oli tapana 1200-luvulla.
1100-luvun kirkkorakennusta kaivetaan varovasti esiin. Kuorihuoneen kivijalka alttareineen sijaitsee kuvassa kaivajien yläpuolella.
Kivirakenne kuuluu kirkkorakennuksen itäseinustalla olleen jykevän alttarin perustuksiin.