Katainen nyreissään Soinin rakennepakettipuheista

Kesälomalta palannut eduskunta aloitti puheet hallituksen ja opposition välisellä väännöllä.

Pääministeri Jyrki Katainen puhumassa eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

4.9.2013 15:51 | Päivitetty 4.9.2013 16:01

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) oli nyreissään oppositiojohtaja Timo Soinin (ps) puheista rakennepakettikeskustelussa.

- Yhtä puhetta lukuun ottamatta niistä löytyi ajatuksia kestävyysvajeen umpeenkuromiseksi, Katainen totesi.

Katainen ei löytänyt Soinin puheesta viittaustakaan siihen, miten kestävyysvaje ratkaistaan.

- Soinin puhe oli viihdyttävä, mutta olisin pitänyt sen toisessa tilanteessa. Me muut puhuimme rakenneuudistuksista ja kestävyysvajeesta.

- Sopiiko, että teidän pakettien vaikutukset arvioidaan samalla lailla kuin hallituksen? Toivon, että vitsejä kertomalla ei pääsisi kuin koira veräjästä, Katainen totesi.

Rakennepaketti puhutti

Eduskunta on päättänyt kesälomansa, kansanedustajat aloittivat keskustelemalla hallituksen viime viikolla sopimasta rakennepaketista.

Puheessaan pääministeri Katainen lähinnä kertaili, mitä hallitus on viime viikolla tehnyt.

- Odotan mielenkiinnolla sitä, minkälaisia lisäesityksiä oppositiopuolueet esittävät yhteisen haasteen ratkaisemiseksi, Katainen sanoi puheensa lopulla.

Samoin hallituspuolueiden puhujat Petteri Orpo (kok) ja Jouni Backman (sd) kehuivat rakennepakettia. Oppositiojohtaja Timo Soini (ps) luki hallitukselle madonluvut.

- Kohta kuulemme jokaiselta puolueelta kilpalaulantaa, kuinka fantastisen toimintakykyinen hallitus on, Soini sanoi. Soini ei vaihtoehtoja esitellyt, vaan yleisenhallituskritiikin ohessa Soini piikitteli jokaista hallituspuoluetta.

- Moni on kuvitellut, että vihreät antaa kaikkien kukkien kukkia. Kotihoidon kannattajat, jotka äänestitte vihreitä, teidät petettiin seisaalleen hiekkalaatikoiden reunoille.

- Vasemmistoliitto on vaihtanut punalipun sateenkaarilippuun. Ajan kuva sekin, Soini esimerkiksi murjaisi.

Rkp:stä Soini ei letkauttanut mitään.

- Onko kotihoidontuen leikkaus kokoomuksen työuravouhotuksen huipentuma? Kylmän silmän politiikkaa, jossa ei piitatata lapsen edusta tai perheen oikeudesta valita itsenäisesti.

- Ja kristilliset vaikeroivat, "oli vaikea pala", mutta jätitte perheet yksin. Missä on ryhti?

- Ja mikä on sosialistien lupausten viimeinen käyttöpäivä? Alv, pakkoliitokset, tukipaketit - seuraavaksi menee eläkeiän nosto, Soini päästeli puheessaan.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä oli rakentavampi, vaikka hän kiitteli lähinnä vain sitä, että hallitus sai viime viikolla päätöksiä aikaiseksi.

- Se on hyvä, mutta suunnanmuutokseen tarvitaan enemmän, Sipilä totesi.

Sipilällä ei juuri ollut uusia ideoita ongelmien ratkaisemiseksi. Sipilä toisteli miljardiluokan kasvurahastoa työpaikkojen luomiseksi sekä keskustan kotikunta-maakuntamallia kunta- ja sote-uudistuksen avaimeksi. Sipilällä oli kolme ideaa työn tarjonnan lisäämiseksi.

- Ensinnäkin työvoiman liikkuvuuden lisäämiseksi tarvitaan reppufirmojen verokohtelun muuttamista. Toiseksi palkka.fi -palvelu on kehitettävä yhden luukun palveluksi. Ja hitaista lupakäytännöistä on tullut kasvun esteitä. Meidän on pystyttävä luomaan selkeät aikarajat asioidenja lupien käsittelyyn, Sipilä luetteli.

Varsinainen väittely rakennepaketista alkaa, kun kaikki kahdeksan puoletta ovat pitäneet ryhmäpuheensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?