Ministeri Ville Niinistön autosotku: Liki viiden tonnin verolasku! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Ville Niinistön autosotku: Liki viiden tonnin verolasku!

Tulli on mätkäissyt ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr) liki 5 000 euron autoverot Niinistön ajettua Suomessa Ruotsiin rekisteröidyllä puolisonsa autolla.

Ministeri Ville Niinistö (vihr) liikkuu ministeri-Audilla ja City Car Clubista vuokratuilla autoilla.­

27.8.2013 11:36

Niinistö sanoo kaikille avoimessa Facebook-päivityksessään, että hän on keväästä alkaen oma-aloitteisesti selvittänyt Tullin autoverotuksen kanssa asiaa.

- Selvityksessäni kuvailin avoimesti sitä, että lainasin yksittäisissä tilanteissa vaimoni loma-aikoina Suomeen tuotua autoa mm. lasten kuljettamiseksi mummilaan, muuton yhteydessä, auton siirtämiseksi ja joihinkin muihin ajoihin, Niinistö kirjoittaa.

Ministeri sanoo, ettei hän tiennyt toimineensa virheellisesti. Erehdys tuli kalliiksi.

- Olen vilpittömästi ollut tietämätön siitä, että oman puolisoni omistaman ja hallitseman auton lainaaminen ilman hänen läsnäoloaan voi muuttaa sen veronalaiseksi Suomessa. Tulli on ilmoittanut julkaisevansa päätöksensä tänään aiemmin saamani päätösesityksen mukaisesti, jossa minulle määrätään maksettavaksi autovero. Kokonaissumma on 4 844,43 euroa.

Niinistö kirjoittaa, että hän on käyttänyt autoa vähäisesti.

- Asian käsittelyssä on kuitenkin selvinnyt, että Suomessa ei sovelleta EY-tuomioistuimen joissakin ratkaisuissaan toteuttamaa suhteellisuusperiaatetta, jossa vero kohtuullistetaan suhteessa auton käyttöön kyseisessä maassa. Olen pyrkinyt toimimaan asiassa oikein. Siten maksan ilman muuta viranomaisen edellyttämät seuraamukset.

Niinistön mukaan asiasta ovat huolestuneita myös muut perheet, jotka asuvat kahdessa eri maassa.

- Esimerkiksi Tornion ja Haaparannan välillä autoverotuksen tiukka sovellus aiheuttaa rajaesteitä monien perheiden arkeen. Onkin syytä pohtia jatkossa, ottavatko autoverotuksen rajaukset riittävästi huomioon erityisesti perheiden erilaiset tilanteet ja vapaan liikkuvuuden Pohjoismaiden ja EU-maiden välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?