Kotimaa

Miksi Sauli Niinistö katsoo vasemmalle, menneisyyteen?

Julkaistu:

"kamppailutilanne"
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ikuistettiin postimerkkiin, jonka asettelu herättää kysymyksiä.
Viime perjantaina julkaistussa postimerkissä Niinistö on kääntynyt oikealle eli hän näyttää katsovan vasemmalle. Usein kuvantulkinnassa vasemmalle katsomista pidetään katseena taaksepäin. Tämä juontaa juurensa tekstin lukusuunnasta vasemmalta oikealle.

Merkin suunnitellut emeritusprofessori Tapio Vapaasalo on varautunut kysymykseen hyvin. Hän otti suunnitteluvaiheessa jo huomioon, että asettelu herättää kysymyksiä.
 
- Totutusti näemme näin, että aika kulkee vasemmalta oikealle. Yhtä lailla lukutavasta johtuen voidaan tulkita, että länsi on vasemmalla ja itä oikealla. Sellaista merkitystä en ole kuitenkaan hakenut, että Niinistö katsoisi länteen. Olen kuitenkin miettinyt sitä, että joku tulkitsee asian näilläkin tavoilla, Vapaasalo selittää.


 
- Jos katsotaan kuvaa toisin päin eli jos Niinistö katsoisi oikealle niin sanottuun tulevaisuuteen, Niinistön henkilöhahmon vaikuttavuus häviää. Hänen voimansa ja voimansa ja henkisyytensä kasvaa, kun hän asettuu luonnollista suuntaa vastaan.

Vapaasalo kertoo, että eron huomaa helposti. Suunnittelija halusi korostaa Sauli Niinistön valtiomiesmäisyyttä ja sitä, että hän on päivän politiikan ulkopuolella.

- Voi sanoa, että hän on jossain määrin kamppailutilanteessa. Jos kuvan kääntää ympäri, näkee välittömästi, miten se vaikuttaa mielikuvaan hänestä. Niinistö ei saisi sitä voimaa, mitä hänellä on merkissä. Se ei ole Niinistön ongelma vaan lukutapamme ongelma.

Vapaasalo kertoo muotokielen lähentelevän roomalaisia rahoja, joissa keisari katsoo vasemmalle. Silloinkin piirteissä haluttiin korostaa voimaa.

- Aiemmat presidenttejä kuvaavat vuosijuhlapostimerkit on yleensä tehty muotokuvataiteen perinteiden mukaisesti. Ne ovat silloin taiteilijan tulkintoja.

Vapaasalo painottaa olevansa graafinen suunnittelija, joka käyttää viestinnän kielioppia kuvaa tehdessään. Hän kertoo halunneensa myös kuvaan pohjoista valoa, joka luo kuvaan rauhaa.

Valokuvan on ottanut Pertti Nisonen.

Ota kantaa

Aiotko lähettää postia Niinistö-merkillä?

Kyllä 37% En 21% En lähetä kirjepostia 42%
Ääniä yhteensä 3261

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt