46 outoa lakia ja sääntöä - ovatko nämä Suomen turhimmat kiellot?

Kokoomuksen kansanedustajat listaavat tekstissään mielestään turhia lakeja ja sääntöjä, joiden purkamisesta pitäisi pystyä keskustelemaan.

Kokoomuksen kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Lasse Männistö laativat listan turhista laeista ja kielloista.

20.8.2013 15:36

Kokoomuksen kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen ja Lasse Männistö ovat koonneet ”K18 tähtisädetikut – ja 45 muuta turhaa sääntöä” -keskustelunavauksen, joka nimen mukaisesti sisältää 46 lakia, säädöstä, asetusta, sääntöä tai viranomaiskäytäntöä, joiden purkamista tulisi heidän mukaansa vähintäänkin harkita.

– On arvioitu, että Suomessa on 42 hyllymetrillistä lakeja ja asetuksia. Yksistään kunnilla on 535 lakisääteistä tehtävää. On paikallaan kysyä, ovatko nämä kaikki tarpeen? Me uskomme, että suomalaiset osaisivat tehdä valintoja myös itse, ilman että kaikkea on tarjoiltava kansalaisille valmiiksi, kansanedustajat toteavat tiedotteessaan.

Tässä kaksikon kokoama ehdotuslista turhista säännöistä ja laeista kokonaisuudessaan. Kommentoi jutun alle, mitkä lait tai säännöt Suomessa ovat mielestäsi niin turhia, että niiden purkamista pitäisi harkita.

Grahn-Laasosen ja Männistön lista älyttömistä säännöistä ja kielloista:

1. Tähtisädetikkujen käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta.

2. Kuntia velvoitetaan laatimaan ja hyväksymään muun muassa seuraavat lakisääteiset suunnitelmat: huvivenesataman jätehuoltosuunnitelma, ikääntymispoliittinen suunnitelma, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, varhaiskasvatussuunnitelma, alueen, kunnan ja lukion kansainvälistymissuunnitelma, globaalikasvatuksen suunnitelma, ateria- ja siivouspalveluiden palveluverkkosuunnitelma… Voisiko tähänkin kaikkeen kuluvan työajan ja –energian mieluummin käyttää itse palveluihin?

3. Jos ostat Hietalahden hallissa viereisistä kojuista oluen ja hampurilaisen ja muikut ja valkoviinin, joudut syömään ne eri pöydissä, koska anniskelualueiden rajat ovat pilkuntarkat.

4. Suomalaiset tilaviinit voi ostaa suoraan tilalta, mutta pienpanimotuotteita ei. Pienpanimon on perustettava näennäinen elintarvikekioski, josta saa myydä ainoastaan 4,7 tilavuusprosentin käymisteitse valmistettuja tuotteita.

5. Järjestyslain tiukan tulkinnan johdosta Pori Jazzien piknikille ei jatkossa saa tuoda omia alkoholijuomia. Näin päättyy vuosien perinne, josta ei ole ollut kenellekään mitään harmia.

6. Alkoholin mielikuvamainonnan kieltoa ajavat haluavat kieltää alkoholimainonnan bussipysäkeillä. Urheilutapahtumissa se kuitenkin/sentään n olisi sallittua.

7. Kauppias ei saa itse päättää, milloin hän pitää kauppansa auki. Kauppojen aukioloaikojen rajoitukset ovat vapaan markkinatalouden vastaisia ja rikkovat yrittämisen vapauksia. Aukioloaikojen rajoituksista on erityisen suurta haittaa esimerkiksi juhlapyhinä, jolloin maassamme matkailee lukuisia turisteja eli potentiaalisia asiakkaita. Kun turisteja varten on luotu poikkeuksia, lahtelainen market saa pitää ovensa auki loppiaisena, mutta hämeenlinnalainen ei.

8. Maalaiskauppa Pirkkalassa pisti lapun luukulle, koska terveysviranomaiset määräsivät itse tehdyt pullat siirrettäväksi myyntiin kaupan ulkopuolelle. Miksi ihmeessä tilamyymälässä ei saisi myydä itse tehtyä pullaa?

9. Keskiolutta ei saa myydä huoltoasemilla eikä kaupoissa ennen kello yhdeksää aamulla, vaikka kauppa aukeaisi kahdeksalta.

10. Ihanko totta, että ksylitolia ei voida jakaa lapsille päiväkodissa ilman sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusta?

11. Hääkyltti on tilapäinen opaste, johon tarvitaan ELY-keskuksen lupa.

12. Saat ostaa VHF-radiopuhelimen vapaasti verkkokaupasta, mutta käyttääksesi sitä harrastustoiminnassa tarvitset siihen luvan viranomaiselta.

13. Suomessa ajokortti maksaa tänä päivänä noin 2500 euroa, kun vastaavasti Italiassa kortin saa 300 eurolla. Emme halua italialaista autoilukulttuuria Suomeen, mutta onko 2500 euroa enää millään tavalla kohtuullista? Kortin hintaa on nostanut muun muassa pakollinen kakkosvaihe.

14. Syksyn 2014 jälkeen linja-auto- ja yhdistelmäkortin hinta nousee noin 8000 euroon. Aiempaa kokemusta ei enää katsota eduksi. Onko tämä enää kohtuullista, etenkin kun se tietänee pulaa ammattikuljettajista?

15. Raideliikenteestä puuttuu yhä kilpailu. Miksi? Kilpailua on haluttu vauhdittaa jo vuosia, miksi ei olla päästy puuta pidemmälle?

16. Voimassa oleva ELY-keskuksen harkinnanvarainen liikennöintilupakäytäntö estää uusien, innovatiivisten yrittäjien pääsyn linja-autoliikenteen markkinoille.

17. Uusilta ja uudehkoilta omakotitaloilta vaaditaan myytäessä ja vuokrattaessa energiatodistusta, joka perustuu teoreettiseen laskelmaan. Todistuksella ei siis välttämättä ole mitään tekemistä todellisen energiankulutuksen tai ympäristöystävällisyyden kanssa, mutta sen hankkiminen maksaa.

18. Voit ostaa anniskeluravintolassa itsellesi vain yhden alkoholiannoksen kerralla.

19. Jokaisessa uudessa ullakkoasunnossa on oltava pystysuuntainen, avattava ikkuna. Lapeikkunat eivät riitä. Ympäristöministeriön ohjeen mukaan ikkunoiden alan tulee olla vähintään 10 prosenttia huoneen lattiapinta-alasta.

20. Kunnat vaativat kaavoituksella kaikkea mahdollista, mikä nostaa rakentamisen ja asumisen kustannuksia. Usein vaaditaan esimerkiksi, että pesutupa on rakennettava, jos tontilla on vähintään 25 asuntoa, vaikka kaikilla asukkailla olisi oma pesukone.

21. Ullakkoasuntojen rakentaminen yli neljäkerroksiseen rakennukseen edellyttää yleensä, että porrashuone on varustettu hissillä. Suomessa voi siis huoletta olla kuusikerroksisia taloja ilman hissiä, mutta ei viisikerroksisia taloja, joiden ylin kerros on entinen ullakko.

22. Kerrostalossa, jossa ei ole hissiä, kerrostasojen välisen portaan tulee saada riittävästi luonnonvaloa ja siinä tulee olla vähintään yksi välitasanne kerrostasanteiden välillä. Tällä tarkkuudella säädetään ympäristöministeriön rakentamismääräyksissä.

23. Haja-asutusalueiden jätevesiasetus. Asetus, jota ei koskaan olisi pitänyt säätää. Maalaisjärjen vastainen jo syntyessään.

24. Huviveneiden käsisammuttimet on tarkastutettava tarkastajalla joka vuosi.

25. Forssan Koijärven uuteen ekokouluun ei voida rakentaa täysimittaista liikuntasalia ilman, että lankeaa velvoite rakentaa myös kallis väestönsuoja. Tämä on vain yksi esimerkki. Tiukkojen väestönsuojien rakentamisvelvoitteiden hintalappu on vuosittain miljoonia euroja.

26. Matkailukäytössä olleita majakoita on jouduttu sulkemaan, sillä Trafin mukaan niissä ei kaikissa ole erikseen rakennettuja hätäpoistumisteitä.

27. Jatkossa tenonveneitä eli vanhan kansan puuveneitä ei ehkä saa käyttää kaupallisessa lohensoudussa. Trafi vaatii Lapin jokiveneiltä merialueiden säädösten noudattamista ja perinteisten Tenon jokiveneiden muuttamista CE-kelpoisiksi.

28. Saat perustaa Ravintolapäivänä ravintolan, mutta et saa tarjota asiakkaillesi ruoan kanssa lasillista viiniä ilman virallista anniskelulupaa.

29. Vuosilomalain tuoreen muutoksen myötä työnantajalla on velvollisuus myöntää lisälomaa lomalla sairastaneille työntekijöille.

30. Miksi jollain ravintolalla on A-oikeudet ja toisella on B-oikeudet? Miksi ei olisi vain anniskeluravintoloita ja ei-anniskeluravintoloita?

31. Yritys ei välttämättä voi rekrytoida haluamaansa ulkomaalaista osaajaa Suomeen töihin, sillä ensin on tehtävä työläs kartoitus kotimaisesta työvoimasta.

32. Lounais-Suomen aluehallintoviraston taannoisen tulkinnan mukaan potilaan kutsuminen nimellä lääkärin vastaanotolle loukkaa tietosuojaa ja on lainvastainen.

33. Tietyt lääkärinoikeudet on sidottu siihen, kuka maksaa palkan. Virkalääkäri voi kirjoittaa M1-lähetteen, mutta yksityisellä sektorilla työskentelevä, saman koulutuksen saanut ja samaa työtä tekevä lääkäri ei voi. Jälkimmäinen ei myöskään voi kutsua virka-apua, vaikka sitä tarvittaisiin, vaan hänen on soitettava virassa olevalle kollegalle kotiin tai toiseen kuntaan tilanteen niin vaatiessa, jotta tämä voi tehdä sen potilasta näkemättä.

34. Tiukat tilamitoitukset vanhus- ja vammaispalveluissa estävät ja vaikeuttavat esimerkiksi vanhojen tilojen muokkaamista uuteen, toimivampaan käyttöön. Hyvä hoito ja onnellinen elämä eivät ole puolesta neliöstä kiinni.

35. Tietosuoja on tärkeä, mutta vaatimuksissa voidaan myos mennä kalliilla tavalla överiksi. Yksi esimerkki on salassapitomääräys, joka estää kuntien pääsyn tiedostoon, josta saisi suoraan asiakkaiden ennakonpidätysprosenttitiedot verotuksessa.

36. Kunnat lähettävät vanhasta lainsäädännöstä ja vanhoista käytännöistä johtuen vieläkin viralliset paperinsa pääasiassa postitse, mikä on kallista, hidasta ja työlästä.

37. Kuntien 535 lakisääteisen tehtävän joukossa on muun muassa velvollisuus valvoa solariumlaitteita ja käyttäjien 18 vuoden ikärajan noudattamista.

38. EU:n rikkidirektiivi on kallis, ja tehokkaampiakin keinoja ehkäistä päästöjä Itämerellä olisi tarjolla.

39. Hankintalainsäädäntö on tarpeellinen, mutta tarpeettoman tiukka. Hankintamenettelyt ovat määrämuodoiltaan hyvin raskaita ja henkilöresursseja sitovia sekä aikatauluiltaan pitkiä. Kansallisen kynnysarvon alhaisuus vaikuttaa kilpailutettavien hankintojen määrään. Tulisi harkita esimerkiksi tavarahankintojen kansallisen kynnysarvon eli minimirajan korottamista nykyisestä 30 000 eurosta. Tällöin hankintaa ei kilpailuteta eikä siitä voi tehdä markkinaoikeuteen valitusta. Hankinta-asiat vievät jopa 80– 90 prosenttia markkinatuomareiden työajasta.

40. Miksi ihminen ei voi kilpailuttaa omaa nuohoojaansa? Piirinuohoojajärjestelmästä on luovuttava ja nuohous on voitava valita vapailta markkinoilta.

41. Ruokaravintoloihin ei voi tuoda omaa viinipulloa nautittavaksi korkkausmaksua vastaan. Ravintolasta ei myöskään voi ostaa viinipulloa mukaan.

42. Koiravero. On siinäkin vero.

43. Jos vuokralainen jättää vuokrat maksamatta, vuokrasopimuksen voi purkaa kahden kuukauden jälkeen. Tämän jälkeen häätämiseen on haettava häätölupaa käräjäoikeudelta, mikä kestää noin 1-2 kuukautta paikkakunnasta riippuen. Luvan saatuaan asian voi viedä ulosottoon, jossa taas kuluu oma aikansa. Täten asukas voi asua huoneistossa jopa viisi kuukautta maksamatta vuokraa. Ei ole helppoa eikä riskitöntäkään suomalaisilla vuokraisännillä ja –emännillä.

44. Jotkut koulut kieltävät lapsilta pyöräilyn kouluun, koska koulujen pihalta ei löydy erikseen osoitettuja pyöräpaikkoja kaikille oppilaille.

45. EU:n rahanpesudirektiivi saattaa tulevaisuudessa viedä peliautomaatit ruokakaupoista. Tämä johtuu siitä, että rahapelejä pelaava olisi esityksen toteutuessa aina tunnistettava. Pelaajan tiedot pitäisi jonkun tarkistaa ja säilyttää a viisi vuotta rahanpesuepäilyjen varalta.

46. Euroopan parlamentti on päättänyt, että äidinmaidonkorvikkeissa tai niiden markkinoinnissa ei saa esittää kuvia vauvoista. Vauvojen kuvat saattaisivat nimittäin kannustaa äitejä ruokkimaan vauvojaan korvikkeella

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?