"Pakoköysi" vanhustenkodin ikkunassa loksautti ohikulkijoiden leuat Helsingissä

Julkaistu:

Itä-Helsingin Roihuvuoressa on moni vanhusten palvelukeskuksen ohi kulkenut hieronut ihmetyksestä silmiään.
Yläkerran ikkunasta roikkuu ihan selvä pakoköysi kuin Kakolan kaltereiden välistä.

Roihuvuoren monipuolisen palvelukeskuksen johtaja Maritta Haavisto selittää nauraen, että väärinkäsityksiä ja ihmettelyjä on tullut todella runsaasti. Jopa palvelukeskuksen lääkäri oli huolestunut nähdessään köyden töihin tullessaan.

Kyseessä on kuitenkin Timo Tähkäsen taideteos eikä suinkaan yksinäisen vanhuksen epätoivoinen ratkaisu.

- Sen nimi on Odotan sinua. Kadun puolella on yksi köysi herättämässä huomiota ja takapihan puolella on kolme köyttä. Ne ovat kuin Kultakutri-sadun palmikoita, Haavisto avaa teosta.- Huomiota se on kyllä todella herättänyt!

Timo Tähkänen asui kesällä palvelutalossa taiteilijaresidenssissä. Haavisto kertoo hänen työskennelleen aiemmin hoitajana, ja teoksessa on monimerkityksellistä symboliikkaa vanhusten elämästä.

Taiteilija itse kirjoittaa teoksesta näin: "Teoksen lähtökohtina toimivat vanhusten kokemat erilaiset tunteet kuten koti-ikävä, suru puolison menettämisestä, huumori ja romantiikan nälkä. Toisiinsa solmittujen kankaiden voi ajatella olevan yhtä aikaa pakoköysiä kuin reittejä vaikkapa salaisille tapaamisille. Kuvainnollisesti ajatellen köysiä pitkin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa. Palmikoidut kankaat muistuttavat myös sadun Tähkäpäästä, joka laski tornista hiuksensa alas, jotta prinssi pääsi kiipeämään hänen luokseen."- Teos toimii kahteen suuntaan. Vanhus voi odottaa kovasti vieraita, samalla hänellä voi olla kova ikävä kotiin, Haavisto puolestaan kertoo.

Johtaja ei ole käynyt tarkistamassa, ovatko palvelukeskuksen asukkaat yrittäneet testata pakomahdollisuutta. Köydet roikkuvat sen verran korkealla maasta, ettei 184 senttiä pitkä toimittaja yltänyt niihin hyppäämällä.

Taideteoksella juhlistetaan 50-vuotiasta palvelukeskusta. Juhlaohjelmaa järjestetään koko ensi viikko ja viikko huipentuu 24.8. pidettävään Mopo-rokkiin. Haavisto kertoo, että tiedossa on mukavat juhlat, joissa ei turhaan pönötetä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt