Jyrki Katainen MTV3:lla: Tulevaisuutta ei voi yksin velalle rakentaa

Julkaistu:

valtionvelka
Pääministeri Jyrki Katainen oli tänään MTV3:n Huomenta Suomen lähetyksessä puimassa Suomen tilannetta.
- Kansainvälinen talous on edelleen huonossa hapessa, joka tarkoittaa sitä, että Suomen talous on huonossa kunnossa. Olemme niin riippuvaisia kansainvälisestä taloudesta. Toinen näkökulma on se, että riippumatta kansainvälisen talouden suhdannekierrosta, niin meillä on kotimaisia heikkouksia, Jyrki Katainen latasi.

Kotimaisiksi heikkouksiksi hän mainitsi ikärakenteen muutoksen.

- Eli kansainvälinen talous, kotimaiset heikkoudet ja teollisuuden rakennemuutos. Nämä kolme prässäävät suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja tulevaisuutta erittäin kovasti, hän sanoi.

Esille nostettiin myös Suomen velkaantuminen. Katainen on aiemmin sanonut, että tässä maassa otetaan tolkuttomasti velkaa. Kataiselta kysyttiin, mitä hän tällä tarkoittaa.

- No, 6,6 miljardia euroa syömävelkaa, se on paljon. Viime vuonna se oli noin 7-8 miljardia, eli meidän velkatasomme koko ajan nousee. Ja tulevaisuutta ei voi yksin velalle rakentaa, joten sen lisäksi, että me teemme talouden tasapainotustoimia, eli leikkauksia ja veronkorotuksia, meidän pitää tehdä vahvoja aitoja toimia, jotka poistavat rakenteellisia heikkouksia, hän sanoo.

- Ja silloin me tarvitsemme nimenomaan rakenteellisia uudistuksia kuten työurien pidentämiseen, esimerkiksi eläkeratkaisu ja siihen liittyvät ratkaisut, työnteon kannustavuuden parantaminen, julkisen sektorin tuottavuuden parantaminen, kuntauudistus, sote-uudistus, hän jatkoi.

Maanantaiaamuna haastatteluissa on keskusteltu myös niin sanotuista EMU-puskureista, joiden käyttämistä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini väläytteli. Katainen tyrmää ajatuksen.

- EMU-puskuri tarkoittaa sitä, että työntekijä on säästänyt omia eläkerahojaan. Eläkepuskuri on siis työntekijän eläkeraha, massi. Jos nyt joku esittää ihan vakavasti, että työntekijän eläkerahat
laitetaan sillan rakentamiseen tai tienpätkärakentamiseen, niin ei siinä ole mitään järkeä. Eläkerahat ovat eläkerahoja varten, eivätkä mitään tilapäistä elvytystä varten.

Ota kantaa

Onko 6,6 miljardin lisälaina "aivan tolkuton" summa?

On 78% Ei ole 22%
Ääniä yhteensä 6881

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt