Rattijuoppo surmasi tytön, oikeus lievensi tuomiota – koska ajomatka oli lyhyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rattijuoppo surmasi tytön, oikeus lievensi tuomiota – koska ajomatka oli lyhyt

11-vuotiaan koululaisen Matleenan kohtalo järkytti syvästi lapinlahtelaisia. Matleenan isä kertoi julkisuuteen tyttärensä kohtalosta, jotta ihmiset havahtuisivat ajattelemaan rattijuopumuksen vakavia seurauksia.

11-vuotiaan koululaisen Matleenan kohtalo järkytti syvästi lapinlahtelaisia. Matleenan isä kertoi julkisuuteen tyttärensä kohtalosta, jotta ihmiset havahtuisivat ajattelemaan rattijuopumuksen vakavia seurauksia.

Julkaistu: 10.8.2013 15:52

Itä-Suomen hovioikeus alensi viidellä kuukaudella siskosten päälle ajaneen rattijuopon vankeustuomiota.

11-vuotias Matleena kuoli ja hänen 16-vuotias siskonsa loukkaantui, kun rattijuoppo törmäsi pyöräilemässä olleisiin siskoksiin toukokuussa 2012 Lapinlahdella. 54-vuotiaan naisen veren alkoholipitoisuus oli ajon jälkeen 2,58 promillea.

Itä-Suomen hovioikeus otti rangaistusta alentavina seikkoina huomioon sen, että naisen ajomatka oli lyhyehkö, ja ajo tapahtui ilta-aikaan, jolloin oli kuitenkin vielä päivänvaloa.

Naisen tarkoitus oli ajaa Lapinlahden taajamasta noin kymmenen kilometrin matka kotiin.

Tästä naisen kotimatkasta tuli Matleenan viimeinen matka. Matleena menehtyi törmäyksessä saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä sairaalassa.

Hovioikeus otti alentavana seikkana huomioon myös sen, ettei naisen ole selvitetty ajaneen ylinopeutta sekä sen, ettei ennen kohtalokasta törmäystä tapahtunut muuta liikennesääntöjen vastaista menettelyä kuin törmäys ajoradan reunakiveykseen.

Matleena, 11, menehtyi törmäyksessä saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä sairaalassa.

Matleena, 11, menehtyi törmäyksessä saamiinsa vammoihin seuraavana päivänä sairaalassa.

Hovioikeus tuomitsi naisen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, törkeästä vammantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Käräjäoikeus oli langettanut naiselle kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta vankeutta.

Nainen vaati hovioikeudessa, että rangaistusta alennetaan ja että se määrätään ehdolliseksi.

Naisen mielestä käräjäoikeuden rangaistus oli "teko-olosuhteet ottaen liian ankara". Hän vetosi siihen, että hän on ammatiltaan maanviljelijä, ja hänellä on työvelvollisuus noin 340 päivää vuodessa.

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden naiselle langettama rangaistus oli liian ankara ottaen huomioon korkeimman oikeuden linjaaman rangaistuskäytännön ja naisen syyllisyyden.

Matleenan isä ei halunnut kommentoida tyttärensä yliajajan tuomiota.

Isä on aiemmin kertonut, että hän haluaa antaa anteeksi yliajajalle, joka on tekoaan pyytänyt anteeksi ja kertonut katuvansa sitä.

Yleisellä tasolla isä on aiemmin kertonut, että rattijuopumuksista pitäisi antaa kovempia rangaistuksia.

Matleenan kohtalo kosketti ja järkytti syvästi koko paikkakuntaa. Hänen muistokseen järjestetty tilaisuus kauniissa puukirkossa sai liikkeelle lähes 300 ihmistä. Ennen muistotilaisuutta noin sata ihmistä kokoontui onnettomuuspaikan lähellä olevan koulun pihaan, jossa pidettiin minuutin hiljainen hetki Matleenan muistolle. Ihmiset marssivat tierauhan puolesta.

Marssi järjestettiin toukokuussa 2012.

Marssi järjestettiin toukokuussa 2012.

Lapinlahtelaiset keräsivät myös verkkoadressin, jossa vaadittiin teiden turvallisuuden parantamista. Adressi luovutettiin reilu vuosi sitten toukokuussa pääministeri Jyrki Kataiselle.

Vetoomukseen kertyi parissa viikossa yli 2200 nimeä.